Υπέροχα ουζερί και καφενεία σε Μεταξουργείο και Κεραμεικό

Στις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου, τα τραπεζάκια γεμίζουν παρέες που τσουγκρίζουν ουζάκια και τσιμπολογούν μεζέδες σε αγαπημένα στέκια, παλιά και νέα.

Υπέροχα ουζερί και καφενεία σε Μεταξουργείο και Κεραμεικό

Η γειτονιά ανάμεσα στο Γκάζι και την πλατεία Αυδή, είτε Μεταξουργείο την πεις είτε Κεραμεικό, είναι γεμάτη στέκια παρεΐστικα για να πιείς το ουζάκι σου ή την παγωμένη σου μπίρα και να τσιμπολογήσεις με την παρέα νόστιμους μεζέδες στεριανούς μα και θάλασσας.

Επιστρέψαμε σε αυτήν μια καλοκαιρινή νύχτα, με ακόρεστη δίψα για ούζο και μεζέ, και πιάσαμε θέση στα καλύτερα ουζερί και καφενεία για να το ζήσουμε όπως πρέπει.

Πελεκάνος

Σφακτηρίας 24, τηλ: 21 3046 7173

Έχει νέο ουζερί ο Κεραμεικός; Έχει και είναι και ωραιότατο. O Πελεκάνος στη Σφακτηρίας φέρνει ψάρια και θαλασσινά από την Τήνο και σερβίρει στα τραπεζάκια του σε κλίμα νησιώτικο κάθε λογής μεζεδάκια τα οποία συνοδεύονται από ούζα και τσίπουρα, αλλά και κυκλαδίτικη μπίρα. Ο κατάλογος του περιλαμβάνει νοστιμότατες επιλογές όπως ρεγγοσαλάτα, γαλέο κοκκινιστό, ταραμοσαλάτα, γαύρο στη σχάρα, κολιό, φάβα με κάππαρη Τήνου, χορτοκεφτέδες, ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες, χταποδάκι ξυδάτο, γαύρο μαρινάτο και λακέρδα τόνου. Έχει και μερικά τυράκια από το νησί, όπως αγελαδινό Τήνου, γραβιέρα και Καρίκι. Λογαριασμός για τσιμπολόγημα μετά ουζακίων στα 20€ το άτομο.

Λούης

Λεωνίδου 87, τηλ: 21 0347 6926

Από τα πιο παλιά και δημοφιλή νεοκαφενεία – μεζεδοπωλεία του Κεραμεικού, φιλόξενος και παρεΐστικος, ο Λούης γεμίζει κόσμο από νωρίς το μεσημέρι και απλώνει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο μπροστά του για μεζεδοκατανάλωση, ούζα και εξαιρετική ρακή. Στον κατάλογό του θα βρεις νοστιμιές σαν τη σπιτική πατατοσαλάτα, τα γιαπράκια, το αρμένικο σουτζούκι, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, τα μανιτάρια με σκόρδο και μαϊντανό, το χούμους και το δροσερό ταμπουλέ. Ωραιότατα και τα κρεατικά του, όπως το κοτόπουλο απάκι, το λουκάνικο Καρδίτσας και το σύγκλινο Μάνης. Για ένα πληθωρικό μεζεδοτσιμπολόγημα, με ούζο ή ρακή, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ κατ’ άτομο.

Κανάρια

Κεραμεικού 88, τηλ: 21 0342 5166

Έτερος σούπερ σταρ της περιοχής, βρίσκεται εδώ από πάντα, έχει ωραίο εσωτερικό χώρο και φαρδύ πεζοδρόμιο με τραπεζάκια έξω στο οποίο τα Παρασκευοσάββατα δεν πέφτει καρφίτσα από νεαρόκοσμο, φοιτητές και καλοφαγάδες. Στα Κανάρια θα δοκιμάσεις κεφτεδάκια σε ωραία κόκκινη σάλτσα, ντολμαδάκια, φέτα μπουγιουρντί, ξύγαλο Σητείας, ντάκο, καυτερό λουκάνικο, πατζαροσαλάτα με σκορδάκι, χταποδάκι ξυδάτο, ψητά μανιτάρια με βαλσάμικο, πανσετάκια, απάκι, καβουρμά και σύγκλινο Μάνης. Τσίπουρα, ούζα και ρακόμελα ρέουν άφθονα, ο δε λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο. Συχνά πυκνά τις καθημερινές θα πετύχεις και λάιβ με ρεμπέτικα για να κατεβαίνουν ακόμα πιο εύκολα οι ρακές και να πονάνε οι ψυχές.

Κυρά Γιώτα

Πλαταιών 52, τηλ: 21 0345 7907

Κρυμμένο διαμαντάκι για μερακλήδες στο Μεταξουργείο, το καφενείο της Κυρά Γιώτας φέρνει παραδοσιακό αέρα με τα ξύλινα τραπεζάκια του και θυμίζει στέκι για συγχωριανούς. Βρίσκεται εδώ από το 1982 και σερβίρει στους θαμώνες του νόστιμους μεζέδες, όπως πατατοσαλάτα, τζατζικάκι, τυροκαυτερή, μαυρομάτικα με λεμονάκι, φέτα μπουγιουρντί, ψητό συκώτι μοσχαρίσιο, καπνιστή μπριζόλα, λουκάνικο με πράσο, ομελέτα με καβουρμά, αλλά και κάποια ψαρικά για να συνοδεύσεις τα ουζάκια σου, όπως σαρδέλες, γαύρο, αθερίνα, μαριδάκι, χταπόδι ξυδάτο και γαρίδες. Κάποιες μέρες θα πετύχεις και ωραιότατα μαγειρευτά, τα οποία όμως σπάνια μένουν ως το βράδυ. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, αλκοόλ συμπεριλαμβανομένου.

Καμπεθόν

Κεραμεικού 110, τηλ.: 21 5550 6414 

Κλείνουμε την μεζεδοκατανάλωση μετά ούζων στην πανέμορφη αυλή ενός σωστού αθηναϊκού θρύλου, που σερβίρει στους φανατικούς του θαμώνες μεζεδάκια και αποστάγματα στη σκιά ψηλών δέντρων. Στο μενού του Καμπεθόν ξεχωρίζουν νοστιμιές όπως η λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα Baba Ganoush, η πανσέτα φούρνου σιγομαγειρεμένη με μπαλσάμικο και ντοματίνια, η τηγανιά από χοιρινό ψαρονέφρι με σάλτσα σόγιας, πιπεριές, τζίντζερ και λάιμ, και η πατατοσαλάτα με μπέικον, παρμεζάνα, λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ μπαλσάμικου. Εκτός από ούζα, τσίπουρα και ρακές, εδώ θα βρεις και ποικιλία από ελληνικές μπύρες για beer pairing. Λογαριασμός κάτι λιγότερο από 15€ το άτομο, για πίνειν και τρώγειν.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v