Πού να φάω στον Βοτανικό και στα πέριξ του;

Περί ορέξεως Βοτανικός απαντάμε σε όποιον μας ρωτά να του βρούμε μια από τις πιο αγαπημένες γαστρονομικές πιάτσες της πρωτεύουσας.

Πού να φάω στον Βοτανικό και στα πέριξ του;

Ανέκαθεν ο Βοτανικός έκρυβε υπέροχα γαστρονομικά στέκια στα στενάκια του. Με μεγάλη χαρά κι ακόμη μεγαλύτερη όρεξη λοιπόν τα τελευταία χρόνια επισκεπτόμαστε ολοένα και συχνότερα μεζεδοπωλεία, ουζερί, ταβερνάκια, καφενεία αλλά και fine dining εστιατόρια που τιμούν αγαπημένες διεθνείς κουζίνες. Εμείς σιάξαμε μια περιποιημένη λίστα που καλύπτει όλα τα φαγητογούστα ώστε να ξέρεις πώς να κινηθείς την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα πέριξ του Βοτανικού.

Manu

Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Κεραμεικός, τηλ.: 21 1001 1133

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Manu_Athens (@manu.athens)

Φάνκι, φιλόξενο και απολύτως μπλε, από τα βαθυγάλαζα πατώματα μέχρι τις καρέκλες του και το γαλαζωπό πλακάκι στους τοίχους -τους οποίους στολίζει με μπριόζικα έργα τέχνης (η πάπια που καπνίζει είναι το αγαπημένο μας)- το Manu υπόσχεται να γίνει στέκι, σε μια γειτονιά που στέκια έχει πολλά, εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά σχεδόν καθόλου.

Η πράσινη σαλάτα (με φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα, σαλάτα mesclun, λαδολέμονο μυρωδικών, chips παντζάρι, καρύδι και αβοκάντο). Τα sushi rolls (με urumaki, αθηναϊκή σαλάτα με ψάρι ημέρας, καρότο, σέλινο, μαγιονέζα, αβοκάντο, πατάτα και panko),ο ξινόχοντρος τραχανάς (με ψαρικά ή θαλασσινά ημέρας με τους ζωμούς τους, φέτα και μυρωδικά), το σεβίτσε και το σουβλάκι με πεσκανδρίτσα δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Ο λογαριασμός στα 45-50€ το άτομο με ποτήρι κρασί.

Θεσσαλός

Μελενίκου 2, τηλ.: 2130222335

Βρίσκεται στην ίδια γειτονιά από τότε που γύρω του κυριαρχούσαν μόνο συνεργεία και βουλκανιζατέρ, και συνεχίζει να προσελκύει πιστό κοινό που τον αγαπά για τα αυθόρμητα live του και τους εξαιρετικούς μεζέδες του. Βάζει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, ενώ διαθέτει και μια όμορφη εσωτερική αυλή για τις νύχτες που αναπολείς να κάτσεις έξω αλλά και να έχεις την άνεση του εσωτερικού χώρου. Στο μενού του, βρίσκουμε λαχταριστές επιλογές, όπως τα αμπελοφάσουλα με μανούρα Σίφνου, η φάβα από πράσινο μπιζέλι με καπνιστή πάπρικα, ο καβουρμάς στον φούρνο με αυγά και ντομάτα, τα πολίτικα ντολμαδάκια με κουκουνάρι και τα λουκάνικα Τρικάλων με πράσο, σερβιρισμένα με σάλτσα από καπνιστή πιπεριά Φλωρίνης. Τα συνοδεύουμε με ρακές ή τσιπουράκια, και το κόστος είναι περίπου 15€ το άτομο.

Ραφίκι

Πέλλης 22, τηλ.: 2103464717

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by rafiki (@rafiki___)


Διαθέτει έναν υπέροχο εσωτερικό χώρο με καφενειακή ατμόσφαιρα, καθώς και τραπεζάκια στον πεζόδρομο, όπου επικρατεί πάντα το αδιαχώρητο – δεν δέχονται κρατήσεις, και καλά κάνουν, αλλά αν έρθεις με λίγη υπομονή, σίγουρα θα βρουν τρόπο να σε εξυπηρετήσουν. Το μενού του περιλαμβάνει λαχταριστά μεζεδάκια, με πειραγμένες γεύσεις, όπως τα χοιρινά μπριζολάκια με πουρέ σελινόριζας και γλάσο από πετιμέζι, η φάβα με γκρεμολάτα και λάδι τρούφας, τα αραντσίνι «γεμιστά» με μους φέτας και σάλτσα από ψητά ντοματίνια, τα νιόκι με πανσέτα και κρέμα γραβιέρας, και τα αυγά με σύγκλινο Μάνης. Ρακές και τσιπουράκια ρέουν άφθονα, και το κόστος δεν ξεπερνά τα 15€ το άτομο.

Συντρίμμι

Χαλκιδικής 52, τηλ.: 2130446962

Αγαπάμε ιδιαίτερα τα συνεργατικά καφενεία, ειδικά όταν διαθέτουν μια πανέμορφη και καταπράσινη αυλή-τώρα ειδικά που ανοίγει ο καιρός-  η οποία γεμίζει κόσμο χειμώνα-καλοκαίρι, όπως στο Συντρίμμι. Εδώ η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, πολύ οικονομική και το μενού γεμάτο από νόστιμους, κλασικούς μεζέδες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο πεινασμένο της παρέας. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις την πατάτα οφτή με σκορδόλαδο, τα χόρτα εποχής με ξηρό ανθότυρο, τη φάβα με ντοματίνια και κάπαρη, το ψητό ψάρι ημέρας με χόρτα, τις σαρδέλες στη σχάρα με σκορδαλιά, το χοιρινό μπριζολάκι με καπνιστή πιπεριά, τα κεφτεδάκια λουκάνικο με μαγιονέζα μυρωδικών και τα υπέροχα κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και ξινομυζήθρα. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί γύρω από 12-15€ το άτομο, με μπυρίτσα ή κρασάκι.

Πελεκάνος

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, τηλ.: 2130467173


Παιδί της σεφ Βιβής Λαμπροπούλου και του Νικόλα Κοκολάκη, που μεγάλωσε στην Τήνο σε οικογένεια ψαράδων, ο Πελεκάνος είναι ένα από τα στέκια που σε μεταφέρουν αμέσως στις Κυκλάδες: Λευκά τραπεζάκια και καρέκλες στον πεζόδρομο, φρέσκα λουλούδια σε βαζάκια κάθε μέρα, και εικόνες από νησιώτικο καλοκαίρι σε καδράκια στους λευκούς τοίχους, που αναδεικνύουν το παραδοσιακό μωσαϊκό στο πάτωμα του εσωτερικού χώρου. Στα επιβάλλεται του μενού η ταραμοσαλάτα με αλάτι γαύρου, την φάβα με κάππαρη Τήνου, το ξυδάτο χταποδάκι, οι χορτοκεφτέδες, το φρέσκο καλαμάρι, οι φημισμένες γαρίδες Αμβρακικού, το χταπόδι κρασάτο με φασολάκια, και οι γαρίδες με μύδια και κολοκύθι σε σάλτσα από βραστόψαρα. Συνοδεύεις, εννοείται, με ουζάκια σε ποικιλία ετικετών που θα ενθουσιάσει κάθε ουζολάγνο και μη με τον λογαριασμό στα 20-25€ το άτομο.

Korova

Κεραμεικού 93-95, τηλ.: 21 3030 1210

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Κορόβα (@athenskorova)


Η Korova προσφέρει το καλύτερο φαγητό της λίστας, σερβιρισμένο σε τραπεζάκια έξω στο ευρύχωρο και σκεπασμένο πεζοδρόμιο, έτσι ώστε να μην έχεις να ανησυχείς για ξαφνικές ανοιξιάτικες βροχές. Στο μενού της, οπωσδήποτε δοκίμασε τα πελμένι, ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά, σερβιρισμένα με γιαούρτι και κόκκινη σάλτσα, το χούμους, τον καβουρμά, το μπιφτέκι από κόκκινη φακή, παντζάρι και καρότο, και τα μπριζολάκια με spicy barbecue σως. Για ένα χορταστικό τσιμπολόγημα με τις απαραίτητες ρακές, υπολόγισε περίπου 17€ το άτομο.

Κυρά Γιώτα

Πλαταιών 52, τηλ: 21 0345 7907

Κρυμμένο φαγητοστέκι, άκρως εκλεκτό και έξτρα περιποιημένο για μερακλήδες στη συνοριογραμμή Μεταξουργείου- Κεραμεικού και Βοτανικού, το καφενείο της Κυρά Γιώτας αποπνέει παραδοσιακή ατμόσφαιρα με τα ξύλινα τραπεζάκια του και θυμίζει στέκι για τους συγχωριανούς. Λειτουργεί από το 1982 και σερβίρει νόστιμους μεζέδες στους θαμώνες του, όπως πατατοσαλάτα, τζατζικάκι, τυροκαυτερή, μαυρομάτικα με λεμονάκι, φέτα μπουγιουρντί, ψητό συκώτι μοσχαρίσιο, καπνιστή μπριζόλα, λουκάνικο με πράσο, ομελέτα με καβουρμά, αλλά και κάποια ψαρικά για να συνοδεύσεις τα ουζάκια σου, όπως σαρδέλες, γαύρο, αθερίνα, μαριδάκι, χταπόδι ξυδάτο και γαρίδες. Συχνά θα βρεις και εξαιρετικά μαγειρευτά, τα οποία όμως σπάνια παραμένουν μέχρι το βράδυ αφού οι θαμώνες της Κυρά Γιώτας τα εξαφανίζουν. Ο λογαριασμός ανέρχεται στα 15€ το άτομο μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά ουζάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v