Περί ορέξεως Καισαριανή

Κουτούκια, ψαροταβερνάκια, κρητικά μεζεδοπωλεία και μαγκιόρικες σουβλακερί επιβεβαιώνουν ότι η Καισαριανή βρίσκεται στην καρδιά του γαστρονομικού χάρτη της πρωτεύουσας.

Περί ορέξεως Καισαριανή

Η Καισαριανή έχει μακρά ιστορία και μεγάλη συνεισφορά στην γαστρονομική κουλτούρα της πρωτεύουσας για αυτό κι εμείς πεταγόμαστε στα μέρη της, ευκαιρίας δοθείσης. Άλλωστε στις γειτονιές της θα βρεις όσα λαχταρά η ψυχή κι ο ουρανίσκος σου για να στήσεις τρικούβερτα τσιμπούσια και να επαναλαμβάνεις ολοένα και περισσότερο πως «Περί ορέξεως… Καισαριανή».

Βερή Μεζέ

Λεωφ. Εθ. Αντιστάσεως 73, τηλ: 21 0721 9275

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ΒΕΡΗ μεζέ (@verimeze)


Στην πλατεία της Καισαριανής η κρητική κουζίνα φώλιασε στον κατάλογο και στα πιάτα του Βερή Μεζέ, δίνοντάς μας μπόλικες γευστικές αφορμές για να βρεθούμε στα μέρη του. Όταν καλοκαιριάζει τα τραπεζάκια της πλατείας γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς από τους καλοφαγάδες θαμώνες του.

Εδώ δοκιμάζουμε γραβιέρα Ρεθύμνου, ξύγαλο Σητείας, ντολμαδάκια «τση Λενιώς», μπουρεκάκια με ξινομυζήθρα Χανίων, χοιρινό απάκι καπνιστό με βότανα, μερακλίδικο λουκάνικο ανάμεικτο και άλλα τέτοια ωραία. Αν πεινάτε πολύ, η μερίδα κοντοσούβλι κοτόπουλο θα σας καλύψει, όπως και το μοσχαρίσιο συκώτι που σερβίρεται με ντοματίνια, δεντρολίβανο, σβησμένο με παλαιωμένο βαλσάμικοO λογαριασμός μαζί με κρασάκι δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο.

Ηριδανός

Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 10, τηλ: 698 145 4797

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ηριδανός (@iridanos)


Ο Ηριδανός είναι από τα πλέον αγαπημένα παρεΐστικα μεζεδοπωλεία της Καισαριανής με την μικρή αυλίτσα του που είναι χάρμα οφθαλμών να κλέβει τις εντυπώσεις όταν πιάνουν οι πολλές ζέστες.

Όσο εμείς γράφουμε, εσύ παραγγέλνεις μια ποικιλία από θαλασσινά, όπως χταποδάκι ξιδάτο, μύδια μαρινάτα, σκουμπρί, τσίρος, γαρίδες μαρινάτες κ.α., τη χοιρινή τηγανιά, το μοσχαρίσιο λουκάνικο από το Μουζάκι Καρδίτσας, τα μπιφτεκάκια κεμπάπ, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα, τα αρμένικα ντολμαδάκια γιαλαντζί και την τηγανιά με μανιτάρια και σκόρδο. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 20€ το άτομο συνοδεία ικαριώτικης ρακής ή βιολογικού κρασιού.

Ο Ανδρέας

Εθνικής Αντιστάσεως 188, τηλ.: 21 0723 6615

Ο Ανδρέας είναι μια μαγκιόρικη σουβλακερί στην καρδιά της Καισαριανής που έχει χτίσει το όνομά της πιτόγυρο το πιτόγυρο και σαντουιτσάρα τη σαντουιτσάρα. Όλοι της γης οι σουβλακολάγνοι αξίζει να σπεύσουν και να πιάσουν θέση στα τραπεζάκια του Ανδρέα που τιμά την παραδοσιακή τέχνη του απόλυτου ελληνικού εδέσματος.

Εδώ θα βρεις μπριζολοκάλαμα, μπιφτέκι και γύρο όλα τους πεντανόστιμα και καλοψημένα για να μην μείνει κανένας θαμώνας παραπονούμενος. Η πιτούλα μικρή αλλά θαυματουργή στη γεύση ικανοποιεί και τον πλέον δύστροπο ουρανίσκο ενώ η τιμή της που ξεκινά από τα 2,20€.

Τσομπανάκος

Ανακρέοντος 2, 21 0724 8441

Αν έχεις μεγαλώσει στην Καισαριανή είναι πιθανόν να έχεις ακούσει κι εσύ τις ιστορίες που λέγανε ότι στον Τσομπανάκο είχε δικό του κλειδί ο Τσιτσάνης για να τρώει και να ξεκουράζεται παίζοντας μόνος του το μπαγλαμαδάκι του. Αυτή η θρυλική κουτουκο-ταβέρνα άνοιξε το 1954 κι έκτοτε έχει γίνει ένα μεζεδομουσείο λαϊκής τέχνης με αμέτρητα ραδιοφωνάκια, διαφημιστικά φυλλάδια κι αφισάκια. Ο εξωτερικός του χώρος είναι τελείως μπακαλοταβερνίσιος κι έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με την ιστορία του Τσομπανάκου.

Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα παϊδάκια, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, τα σουτζουκάκια, τα μανιτάρια με πλιγούρι και τα σαλιγκάρια στιφάδο. Η μπίλια του λογαριασμού θα κάτσει στα 22-25€ συνοδεία χύμα κρασιού παραγωγής των ιδιοκτητών του Τσομπανάκου κατευθείαν από τα θρυλικά κρασοβάρελά του.

Το κελάρι του γάτου

Μιχ. Καραολή 69, τηλ.:21 0722 6996

Μεγάλη κουτουκομάνα η Καισαριανή πάντοτε είχε το κατιτίς της για τους κυνηγούς του καλού μεζέ που αναζητούσαν παραδοσιακά στέκια σαν το Κελάρι του γάτου. Μπορείς να μαντέψεις τη διακόσμηση αν είσαι συχνός θαμώνας αντίστοιχων αθηναϊκών κουτουκιών που είναι γεμάτα με ξύλινα τραπεζάκια, υφασμάτινα τραπεζομάντιλα στρωμένα με τσάκιση, κρασοβάρελα στους τοίχους και ρεμπέτες που παίζουν ζωντανή μουσικούλα.

Μην χάνεις χρόνο, αντίθετα, καλό θα ήταν να παραγγείλεις άμεσα το φημισμένο κοντοσούβλι του μενού, την τηγανιά κοτόπουλο, τα σμυρναίικα σουτζουκάκια αλλά και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ο λογαριασμός στα 20-22€ το άτομο μαζί με κρασάκι.

Το Καπλάνι

Ευφρονίου 47, τηλ.: 2107211161

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Το Καπλάνι (@tokaplani)


Στο Καπλάνι θα γευτείς δημιουργική μεσογειακή κουζίνα με παραδοσιακές γεύσεις της λεβεντογέννας Κρήτης που συναντoύν μοντέρνες γαστρονομικές τεχνικές, σε ένα περιβάλλον με εξευγενισμένη αισθητική και ποιότητα. Από το μενού επιβάλλεται να δοκιμάσεις τους χοχλιούς μπουρμπουριστούς τη φαβέτα (φάβα Φενεού εξαιρετικής ποιότητας με ψιλοκομμένους ασκορδουλάκους -δλδ βολβοί τουρσί-, λεμόνι και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο), το γαμοπίλαφο, το κουνέλι λεμονοριγανάτο, το οφτό αρνί, το σιγοψημένο πρόβειο κότσι, τη φουρνιστή πανσέτα και τα κοχλιδομακάρονα. Στο τέλος επιβάλλεται μια σφακιανόπιτα με μπόλικο μέλι για να δέσει το γλυκό. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα με τις απαραίτητες συνοδευτικές ρακές στα 20-25€ το άτομο.

Η Τράτα

Θεμιστοκλέους 8 και Νικηταρά 9, τηλ.: 210-3838531

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Trata Seafood Restaurant (@trata_seafood)


Η Τράτα είναι ένα αυθεντικό ταβερνάκι που φιλεύει τους επισκέπτες του με τα καλούδια της θάλασσας και, φυσικά, με φρέσκο ψάρι. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον οικείο και φιλόξενο με το άσπρο μπλε να κυριαρχεί και να σε μεταφέρει σε γνώριμο νησιωτικό σκηνικό. Μπόλικα τραπεζάκια τόσο μέσα όσο κι έξω από την Τράτα έχουν γίνει το εφαλτήριο αξέχαστων τσιμπουσιών για τους θαμώνες που συρρέουν στο καισαριανιώτικο αυτό στέκι. Εδώ αξίζει να δοκιμάσεις καπνιστό χέλι με γκρεμολάτα αρωματικών, παντζάρι και τραγανή κάπαρη, τόνο τατάκι, μους λευκού ταραμά, μπακαλιάρο σκορδαλιά, φιλέτο τόνου με πουρέ καρότου, καλαμάρι σούβλας με μους μαύρου ταραμά και ταρτάρ ντομάτας, λαχανοντολμάδες με καραβίδα και μουσακά με μπολονέζ γαρίδας. Ο λογαριασμός στα 25€ το άτομο με ουζάκι εφόσον αποφύγεις το φρέσκο ψάρι.

Κυρά Ζωή

Πλ. Αναγεννήσεως 5, τηλ.: 2107237900

Από το 1982 όταν και πρωτοάνοιξε αυτό το ψαροταβερνάκι σε μια πλατεΐτσα της Καισαριανής έγινε σημείο συνάντησης καλοφαγάδων και φίλων των θαλασσινών μεζέδων. 42 χρόνια αργότερα παραμένουν αναλλοίωτες αγαπημένες συνταγές όπως τα ντολμαδάκια κι η ταραμοσαλάτα κι όταν καλοκαιριάζει τα ελεύθερα τραπεζάκια της πλατείας εξαφανίζονται. Εδώ τρώμε επίσης μύδια σαγανάκι, γεμιστά καλαμάρια με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά, χταποδάκι ξυδάτο, καραβιδόψυχα τηγανιτή, ψαρόσουπα, τηγανιτά μπακαλιαράκια και κριθαρότο γαρίδας. Ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο με ουζάκι, αν δεν επιλέξεις φρέσκο ψαράκι.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v