Βγήκαμε για φαγητό στα πέριξ της Ριζούπολης και των Άνω Πατησίων

Βγήκαμε μια περιποιημένη φαγητοβόλτα γύρω από τη Ριζούπολη τρωγοπίνοντας στα πιο φημισμένα και δημοφιλή μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια της ξακουστής αθηναϊκής γειτονιάς.

Βγήκαμε για φαγητό στα πέριξ της Ριζούπολης και των Άνω Πατησίων

Η Ριζούπολη είναι μία από εκείνες τις αθηναϊκές γειτονιές που ίσως δεν έχεις σκεφτεί να επισκεφθείς για φαγητό – και όμως, κρύβει μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Βρίσκεται στα βόρεια της Αθήνας, ανάμεσα στα Άνω Πατήσια, τον Περισσό και τη Νέα Ιωνία, και είναι περισσότερο γνωστή για το ιστορικό γήπεδο της ομάδας του Απόλλωνα Σμύρνης. Όμως, πέρα από το ποδόσφαιρο, η Ριζούπολη όπως και τα θρυλικά Άνω Πατήσια έχουν να σου προσφέρουν μια σειρά από εξαιρετικά στέκια για φαγητό, με αυθεντικές γεύσεις και προσιτές τιμές.

Εδώ θα βρεις από κλασικές ταβέρνες με ζουμερά κρέατα και μερακλίδικους μεζέδες μέχρι μικρά μαγειρεία που σερβίρουν σπιτικά πιάτα σαν της γιαγιάς.

Aυλή Μεζέ

Ανθέων 37-39, Ριζούπολη, τηλ.: 21 0258 6424

Ίσως το πιο ονομαστό μεζεδοπωλείο της Ριζούπολης, η Αυλή Μεζέ, στρώνει τα τραπεζάκια της πλάι στο τζάκι τον χειμώνα και στο μέσον μιας όμορφης και λουλουδάτης αυλίτσας –όπως μαρτυρά και το όνομά της- το καλοκαίρι. Οι γεύσεις του μενού δανείζονται έμπνευση τόσο από συνταγές με κρεατικά όσο κι από ψαρικά, ώστε να μην μείνει κανένας παραπονεμένος. Από το μενού αξίζει να δοκιμάσεις το χαϊντάρι (πολίτικο τζατζίκι), το λουκάνικο καπνιστό με φέτα, τα τυροσουτζουκάκια, την πίτα Καισαρείας, τα ντολμαδάκια και τις τεράστιες κρεατοποικιλίες. Αυτή την περίοδο παίζουν μπόλικα σαρακοστιανά στο μενού για τους νηστεύοντες, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνονται και μουσικές βραδιές. Ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο με κρασάκι.

Αρόλιθος

Αγίας Λαύρας 70, Άνω Πατήσια, τηλ.: 21 0201 0760

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Αρόλιθος (@arolithos_)

Πέτρινοι τοίχοι που αποπνέουν ζεστασιά, ξύλινα πατώματα που ενισχύουν τη ρουστίκ αισθητική και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί που δημιουργούν φιλόξενη ατμόσφαιρα καθιστούν τον Αρόλιθο ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μεζεδοστέκια των Άνω Πατησίων. Το μενού τιμά τις αυθεντικές συνταγές της Κρήτης και της Νάξου, με ποιοτικά υλικά, αναδεικνύοντας γεύσεις που ξεχειλίζουν από παράδοση και ποιότητα. Από το μενού ξεχωρίζει η χειροποίητη παστουρμαδόπιτα με μαρμελάδα πιπεριάς, τα σουτζουκάκια κοτόπουλο, οι κροκέτες μουσακά, το τραχανότο (με λευκά μανιτάρια, θυμάρι, σκόρδο, πιπεριά Φλωρίνης, παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου και λάδι τρούφας) και τον αποδομημένο Ναξιώτικο Καλόγερο. Ο λογαριασμός στα 20-22€ το άτομο με μπόλικο κρασί.

Σπύρος-Αντώνης

Γαβριηλίδου 24, τηλ.: 2102022358

Με ρίζες που φτάνουν πίσω στο 1974, αυτό το γοητευτικό, παραδοσιακό ταβερνάκι –μεταξύ Ριζούπολης κι Άνω Πατησίων- διατηρεί αναλλοίωτη την αυθεντική του ταυτότητα. Τα τραπέζια του, στρωμένα με καρό τραπεζομάντηλα, δημιουργούν ζεστή και νοσταλγική ατμόσφαιρα, ενώ τα λαχταριστά μαγειρευτά του εκτίθενται στη βιτρίνα, προκαλώντας τους επισκέπτες να δοκιμάσουν. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, στήνει τραπεζάκια έξω, σε ένα μικρό γραφικό στενάκι, όπου σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις που θυμίζουν σπιτικό τραπέζι: σπιτικά ντολμαδάκια, κρασάτο χοιρινό, λεμονάτο αρνάκι, κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, ζεστά γιουβαρλάκια. Για τους λάτρεις της σχάρας, οι επιλογές περιλαμβάνουν ζουμερές μπριζόλες, τρυφερά παϊδάκια και καλοψημένα λουκάνικα, όλα στα κάρβουνα. Τα συνοδευτικά είναι εξίσου απολαυστικά, με κλασικά ταβερνίσια ορεκτικά όπως φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες, κολοκυθοκεφτέδες ή ρεβυθοκεφτέδες και γεμιστές πιπεριές. Το γεύμα ολοκληρώνεται ιδανικά με ένα ποτήρι κρασί, ενώ η τιμή παραμένει προσιτή, γύρω στα 17€ το άτομο.

Ενθύμιον

Αγίας Λαύρας 56, Άνω Πατήσια, τηλ.: 2102022256

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ενθύμιον (@enthymion)


Το Ενθύμιον είναι ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος, φτιαγμένος με πολλή αγάπη, που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό της Κυπριάδου από το 1995. Οι μελωδίες του πιάνου, διαλεγμένες από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, συνοδεύουν συχνά το γεύμα μας σε αυτό το φημισμένο μουσικό μεζεδοπωλείο των Άνω Πατησίων. Ο σεφ Αννίβας Πιτυλάκης επιμελείται το μενού και σκαρώνει γαστρονομικές λιχουδιές όπως η τάρτα αχλάδι, οι τραγανές γαρίδες με μαγιονέζα καραμελωμένου πράσου, η σαλάτα ψητής κολοκύθας, ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος, το φιλέτο πάπιας με πουρέ παστινάκι και το χοιρινό braise. Λογαριασμός με ποτήρι κρασί στα 22-25€ το άτομο.

Papagalos

Ερμωνάσσης 51, Ριζούπολη, τηλ.:21 0253 3887

Από το 1988 όταν και πρωτοάνοιξε ο Papagalos στη Ριζούπολη μάζεψε κόσμο και κοσμάκη που ήθελε να δοκιμάσει τη λαχταριστή του πίτσα η οποία ζυμώνεται καθημερινά με μεράκι και ποιοτικά υλικά. Αν μας ρωτάς ποια ξεχωρίζουμε από το μενού, θα πούμε την Prosciutto rucola (με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια mozzarella, prosciutto crudo di parma, ρόκα και flakes παρμεζάνας) και τη Bolonia (με κρέμα γάλακτος, mix τυριών (γκούντα και μοτσαρέλα), μορταδέλα, pesto βασιλικού, τριμμένο φυστίκι Αιγίνης, ρόκα και φρέσκια mozzarella) Ωραιότατο το πεϊνιρλί με κιμά του καταλόγου και η Spaghetti alla Sorentina (με φρέσκια mozzarella, ντοματίνια, παρμεζάνα, pesto βασιλικού κι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο).

Επί τω… λαϊκώτερον

Λ. Γαλατσιου & Αγ. Λαύρας 13, Άνω Πατήσια, τηλ: 210 2111887

Μεζέδες, ζωντανή μουσική, μια όμορφη –και σομπάτη- αυλή. Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει ένα μεζεδοπωλείο αγαπημένο στέκι; Φυσικά, καλό φαγητό – και αυτό ακριβώς προσφέρει το δημοφιλές στέκι της Αγίας Λαύρας. Πάρε θέση σε ένα από τα τραπεζάκια του και σημείωσε τις must επιλογές από τον κατάλογο: Η «Μαγκιά του μάγειρα», ένας ζουμερός χοιρινός λαιμός μαριναρισμένος με πικάντικη μουστάρδα και ψημένος στη σχάρα με λαδολέμονο, χοιρινά φιλετάκια ψαρονέφρι με πιπέρια και κρέμα γάλακτος, σπιτικές τυροκροκέτες, τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, ανθοτυροπιτάκια με φέτα και άνηθο, χαλούμι ψητό με μαρμελάδα ντομάτας, μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα και μια υπέροχη φάβα Σαντορίνης. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-18€ το άτομο, μαζί με κρασί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v