Μπορώ να είμαι παχύσαρκος και υγιής;

Συνδέεται άμεσα η παχυσαρκία με την κακή υγεία; Μπορεί κάποιος να είναι παχύσαρκος αλλά υγιής;

Μπορώ να είμαι παχύσαρκος και υγιής;

Συχνά πιστεύουμε ότι τα άτομα που είναι αδύνατα είναι υγιή, ενώ τα παχύσαρκα άτομα όχι. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή, η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη.

Τα υπέρβαρα άτομα είναι αυτά που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 25, ενώ τα παχύσαρκα ΔΜΣ πάνω από 30. Η παχυσαρκία συνήθως υποδιαιρείται σε παχυσαρκία Τύπου 1 (ΔΜΣ 30-35), Τύπου 2 (ΔΜΣ 35-40) και Τύπου 3 (ΔΜΣ μεγαλύτερος από 40).

Ωστόσο, η παχυσαρκία δεν είναι συνώνυμη με την κακή υγεία.

Είναι σαφές ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη και αθηροσκλήρωση. Ωστόσο, κάποιος με παχυσαρκία δεν είναι απαραίτητο πως θα εμφανίσει αυτά τα προβλήματα. Στην πραγματικότητα, αυτοί η κατηγορία ανθρώπων ονομάζονται «μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι».

Ωστόσο, αυτός ο όρος «υγιείς παχύσαρκοι», σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι παραπλανητικός: οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι υγιείς σήμερα, όμως δεν θα είναι υγιείς στο μέλλον.

Σε μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology, οι ερευνητές εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και τα κατηγοριοποίησαν ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος και ανάλογα με το αν είχαν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη.

Κατάφεραν να συγκρίνουν παχύσαρκους και μη παχύσαρκους ασθενείς που ήταν μεταβολικά υγιείς, δηλαδή απαλλαγμένοι από αυτούς τους 3 παράγοντες κινδύνου. Σε αυτή τη βάση δεδομένων, περίπου το 15% ή λίγο πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι και μεταβολικά υγιείς.

Κατά τη διάρκεια 5 ετών, τα παχύσαρκα άτομα με κανέναν από τους 3 παράγοντες κινδύνου είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, 7% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό και 96% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Σε απόλυτους όρους, η αύξηση των καρδιακών παθήσεων ήταν περίπου 1 επιπλέον κρούσμα ανά 1000 άτομα, κάτι που φαίνεται μικρό αλλά είναι σημαντικό όταν εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού.

Σε αυτή τη μελέτη, η παχυσαρκία αύξησε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τυπικοί παράγοντες κινδύνου (διαβήτης, υπέρταση και χοληστερόλη) έφεραν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα.

Έχοντας μία, δύο ή και τις τρεις αυτές ασθένειες αύξησε τον αριθμό των καρδιακών προβλημάτων κατά 5 περιπτώσεις ανά χίλιες, 7 περιπτώσεις ανά χίλιες και 10 περιπτώσεις ανά χίλιες.

Συνοψίζοντας λοιπόν, η απάντηση στην ερώτηση είναι ουσιαστικά ναι, τα άτομα με παχυσαρκία μπορούν ακόμα να είναι υγιή.

Ωστόσο, αυτό που μας δείχνει αυτή η μελέτη και προηγούμενες έρευνες είναι ότι η παχυσαρκία ακόμη και από μόνη της ενέχει έναν συγκεκριμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ακόμη και σε μεταβολικά υγιή άτομα. Ενέχει όμως μικρότερο κίνδυνο από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Ίσως λοιπόν η πραγματική απάντηση στο ερώτημα δεν είναι αν κάποιος είναι υγιής τώρα, αλλά αν τα άτομα με παχυσαρκία θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σίγουρα ναι.

Με πληροφορίες από McGill University 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v