10 παραλίες στην ηπειρωτική Ελλάδα που βάζουν κάτω τις Κυκλάδες

Έφτασε η ώρα να το πούμε: Η ηπειρωτική Ελλάδα έχει παραλίες πολύ καλύτερες από εκείνες των Κυκλάδων. Κι άσε τους όλους να λένε.

10 παραλίες στην ηπειρωτική Ελλάδα που βάζουν κάτω τις Κυκλάδες

Όχι, δεν το λέμε για να σε παρηγορήσουμε που οι τιμές στις Κυκλάδες γίνονται όσο περνούν τα χρόνια όλο και πιο απλησίαστες. Πιστεύουμε ειλικρινά εδώ και χρόνια, από όταν ακόμα γινόταν να βρεις δωμάτιο στη Σαντορίνη με 50€ ντάλα Αύγουστο, πως η ηπειρωτική Ελλάδα έχει παραλίες απείρως καλύτερες από εκείνες των Κυκλάδων. Λευκά σπιτάκια με μπλε παράθυρα δεν έχει. Αλλά παραλίες έχει. Οι παρακάτω είναι μόνο μερικές από αυτές.

Η Βοϊδοκοιλιά

Έτσι, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί μία είναι η Βοϊδοκοιλιά. Τέλειο ημικυκλικό σχήμα για να βγαίνει πάντα κούκλα στις φωτογραφίες, ακόμα πιο τέλεια αμμουδιά, μονίμως παγωμένα γαλαζοπράσινα νερά και ξαπλωστρομπρέλες που θα λάμπουν διά της απουσίας τους εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, γιατί είναι μέσα σε αρχαιολογικό χώρο και με την αρχαιολογική υπηρεσία δεν τολμάει να τα βάλει κανείς.

Το Σαρακήνικο της Πάργας

Δεν έχει τίποτα κοινό, πέρα από το όνομα, με εκείνο της Μήλου: Δύο καταπράσινα λοφάκια αγκαλιάζουν τα συγκλονιστικά γαλαζοπράσινα νερά αυτού εδώ του κολπίσκου, που καταλήγει σε μια παραλία με ολόλευκο ψιλό βοτσαλάκι. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, και σούπερ δημοφιλής ειδικά τον Αύγουστο, θα βρεις όμως και λίγο ελεύθερο χώρο στις άκρες της να απλώσεις τις πετσέτες σου αν προτιμάς.

Τα Λουτρά της Κυλλήνης

@in2life_gr Replying to @vasiliskoridallos Στην Πελοπόννησο φτάσαμε για να τη βρούμε 😂 #peloponnese #greecetraveltips #bestbeach #fyp #ελληνικοτικτοκ #παραλία #beachlife ♬ original sound - in2life

Αμμουδερή απεραντοσύνη χιλιομέτρων, στην οποία όσο και να ψάξεις, βότσαλο δεν θα βρεις. Την αγκαλιάζουν αμμόλοφοι επάνω στους οποίους φυτρώνουν κρινάκια από τη μια, και τα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου από την άλλη. Έχει ελάχιστες ξαπλώστρες, σε αυτό εδώ το σημείο, και όλο τον υπόλοιπο χώρο δικό σου αν θες να απλώσεις τις ψάθες και τα κουβαδάκια σου. Βλέπει και ένα καρτποσταλικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βουτά απευθείας στην θάλασσα, στεριά στον ορίζοντα δεν υπάρχει.

Οι Αμμόλοφοι της Καβάλας

Είναι οργανωμένοι σε εκνευριστικό βαθμό; Είναι. Έχουν όμως και σημεία όπου θα βρεις την ησυχία σου, θα στρωθείς στην υπέροχη, ανοιχτόχρωμη άμμο τους, να χαζεύεις όλη μέρα τα απίθανα, κρυστάλλινα νερά μπροστά σου και τα καμπυλωτά αμμολοφάκια που έδωσαν στην παραλία το όνομά της πίσω σου.

Η Μπέλα Βράκα στα Σύβοτα

Κάποιοι θα σου πουν πως δείχνει καλύτερη στις φωτογραφίες απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, και εντάξει, απόλυτο άδικο δεν θα ‘χουν. Αυτό όμως ισχύει για όλες τις υπερβολικά φωτογενείς παραλίες, που είναι ταυτόχρονα και φυσικά αξιοθέατα. Η Μπέλα Βράκα, που λες, είναι στην ουσία δύο παραλίες: Η μία βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σύβοτα της Ηπείρου, και η άλλη, που προεξέχει σαν να τεντώνεται για να τη συναντήσει, είναι η παραλία του μικρού νησιού που λέγεται Μουρτεμένο. Περπατάς μέσα στο νερό, που φτάνει μετά βίας στο γόνατο, και βρίσκεσαι σε έναν εξωτικό παράδεισο με λευκή σχεδόν άμμο και δέντρα που φτάνουν ως το κύμα.

Ο Μυλοπόταμος στο Πήλιο

Φαντασμαγορικά πρασινογάλαζα νερά, δάση που ξεπετάγονται ακόμα και πάνω στα βράχια λες κι ετοιμάζονται να βουτήξουν, χρωματιστό βοτσαλάκι και ένας πελώριος βράχος με την καμάρα του να χωρίζει την παραλία στα δύο έτσι που περνώντας από τη μία στην άλλη να έχεις την αίσθηση ότι βγαίνεις στη Νάρνια.

Το Καραβοστάσι της Ηπείρου

Τόσο απέραντο και φωτογενές που πρωταγωνίστησε μέχρι και σε διαφήμιση (εκείνη του Nescafe με τα άλογα) το Καραβοστάσι έχει απαλή, χρυσαφένια αμμουδιά και υπέροχα ανοιχτογάλαζα νερά. Τα παγωμένα νερά του ποταμού με το τέλειο όνομα Παραμυθιώτης χωρίζουν την παραλία στα δύο, το δε μονοπάτι που διασχίζει το φουντωτό πευκοδάσος πίσω της καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Δυμόκαστρου, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στο απέραντο τιρκουάζ του Ιονίου.

Τα Περούλια της Μεσσηνίας

Λίγο έξω από την Κορώνη, αυτή η παραλία είναι η Πελοπόννησος στα πιο εξωτικά της: Απόλυτα τιρκουάζ και διάφανα σαν πισίνας νερά, ανοιχτόχρωμη, απαλή σαν πούδρα άμμος χωρίς καθόλου βότσαλα. Α ναι, έχει και την παγκόσμια πρωτοτυπία του… ασανσέρ που σε κατεβάζει από το πάρκινγκ απευθείας στην παραλία.

Η Καλογριά της Αχαΐας


Φωτό: Οδυσσέας Μιχαλάκης | Wikipedia

Ένα πράγμα θα πούμε: Ο μεγαλύτερος αμμόλοφος που έχεις δει ποτέ στην Ελλάδα έχει ύψος τριάντα μέτρα, και προσφέρεται για απολαυστικές κουτρουβάλες που καταλήγουν στη χρυσαφένια αμμουδιά αυτής εδώ της παραλίας, που δεν έχει βοτσαλάκι ούτε για δείγμα. Εκεί, δε, που τελειώνει η παραλία ξεκινά ο μαγικός υδροβιότοπος του Δάσους της Στροφιλιάς, που προσφέρεται για απογευματινές βόλτες πλάι σε τρεχούμενα νερά.

Το Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής

Περίμενες τις Καβουρότρυπες εδώ, καταλαβαίνουμε, και άδικο δεν έχεις, αλλά δεν θα είμαστε και όλη την ώρα προβλέψιμοι. Οι περισσότερες, άλλωστε, παραλίες της Χαλκιδικής είναι φανταστικές, αλλά το Πόρτο Κουφό το αγαπάμε ένα τσικ παραπάνω για τα διάφανα, ακίνητα σαν λίμνης νερά του, την χρυσαφένια αμμουδιά και την ονειρική ησυχία που επικρατεί ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v