Τι θα πει απάτητες παραλίες και ποιες είναι οι ωραιότερες κοντά μας

Τι είναι αυτός ο νέος όρος που μας προέκυψε φέτος, ποιες παραλίες προστατεύει και πού κάνουμε τις βουτιές μας ανενόχλητοι εδώ γύρω; Όλα θα σ’ τα πούμε.

Τι θα πει απάτητες παραλίες και ποιες είναι οι ωραιότερες κοντά μας

Για να τα πούμε απλά, επειδή ο όρος είναι και λίγο περίεργος και προσφέρεται για παρερμηνείες, «απάτητες» είναι οι παραλίες που θα βρεις φέτος ελεύθερες, χωρίς ξαπλωστρομπρέλες, χωρίς μπητσόμπαρα, χωρίς οργάνωση εν γένει. Δεν είναι παραλίες στις οποίες δεν μπορείς να πας –τουναντίον. Απλά θα χρειαστείς τις ψάθες και τις πετσέτες σου, ενδεχομένως και μια ομπρέλα –αν και πολλές από αυτές έχουν φυσική σκιά.

Να τα πούμε και λίγο πιο αναλυτικά τώρα;

Ο νόμος 5092/2024 ήταν αυτός που χαρακτήρισε απάτητες συνολικά 238 παραλίες, οι οποίες βρίσκονται εντός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000.

Αν σε ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες, αντιγράφουμε από την παράγραφο 1 του άρθρου 22: «Στα κριτήρια χαρακτηρισμού περιλαμβάνονται η σημαντική παρουσία σε αυτές φυσικών τύπων οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας του άρθρου 184 του ν. 5037/2023 (Α' 78), όπως και εν γένει η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης. Για τον ανωτέρω χαρακτηρισμό λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις, καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες».

Στις 238 αυτές παραλίες απαγορεύονται οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, τα beach bars, οι καντίνες, τα αυτοκίνητα και κάθε άλλο μηχανοκίνητο όχημα, τα beach party με πάνω από δέκα άτομα και η ενοικίαση εξοπλισμού για θαλάσσια σπορ (τύπου μπανάνες, tubes, ποδήλατα θαλάσσης και πάει λέγοντας). Που σημαίνει, ότι εκεί θα πας και θα βρεις την ησυχία σου.

Πού είναι η παγίδα;

Ο κατάλογος των απάτητων παραλιών είναι αυτός, και έχει συντεταγμένες Χ και Υ για την αρχή και το τέλος κάθε παραλίας. Έτσι, όταν βλέπεις για παράδειγμα στον κατάλογο «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος» δεν σημαίνει πως όλες οι παραλίες της Ελαφονήσου είναι απάτητες. Πρέπει να βρεις στο Google Maps σε ποια παραλία αντιστοιχούν οι εκάστοτε συντεταγμένες. Και επειδή το Google Maps δεν λειτουργεί με συντεταγμένες Χ και Υ, θα χρειαστεί να περάσεις πρώτα από έναν μετατροπέα σαν αυτόν εδώ για να μετατρέψεις τις συντεταγμένες σου σε Lat και Lon. Μετά, κάνεις copy paste τα νούμερα που βρήκες για την αρχή και το τέλος της κάθε παραλίας και διαπιστώνεις, για παράδειγμα, ότι εκεί που λέει «Περιοχή Νεάπολης και Νήσος Ελαφόνησος» εννοεί αυτή την παραλία στο Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο.

Έχουμε καμιά ωραία απάτητη παραλία κοντά μας;

Θα σε στεναχωρήσουμε, αλλά στην Αττική έχουμε την εξής μία, αυτή που είχαμε πάντα: Τα Πεύκα του Σχινιά, ή αν το προτιμάς επισημότερα το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα, στη γνωστή, 4 χιλιομέτρων έκταση που θα δεις εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - Μια γεμάτη μέρα στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα 

Για τα ΣΚ σου, προσφέρονται το Ποτάμι της Καρύστου (σε αυτό το σημείο) για το οποίο σου τα έχουμε πει αναλυτικά εδώ, η Ελαία της Μεσσηνίας (σε αυτό το σημείο) για την οποία έχουμε λεπτομέρειες εδώ, και η μεγάλη αμμουδιά του Καϊάφα στην Ηλεία (σε αυτά τα 10 χιλιόμετρα) για την οποία θα διαβάσεις μεταξύ άλλων εδώ

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v