Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στην Τήνο

Πού να πρωτοφάς στον παράδεισο της κυκλαδίτικης γαστρονομίας; Συγκεντρώνουμε μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια της Τήνου, γιατί από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.

Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στην Τήνο

Η κουζίνα της Τήνου είναι μια από τις καλύτερες των Κυκλάδων, για να μην σου πούμε της Ελλάδας όλης, κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου και αν καθίσεις για φαγητό στο νησί, άσχημα αποκλείεται να είναι. Επειδή όμως μας αρέσει ως γνωστόν να σε κακομαθαίνουμε, παρακάτω σου συγκεντρώσαμε τα τοπ οφ δε τοπ που λέμε και στο χωριό, τις πιο αγαπημένες μας διευθύνσεις για να καλοφάς στην Τήνο.

Κατώι στο Σμαρδάκιτο
Στον χάρτη εδώ 

Απλώνει τα τραπέζια του σε μια λιθόστρωτη πλατεΐτσα όλο τρεχούμενα νερά, προστατευμένη από τα μελτέμια που ταλαιπωρούν συχνά το νησί, αλλά πάντα δροσερή. Σερβίρει μόνο βράδυ (από τις 19.00 και μετά) και ειδικεύεται στα μαγειρευτά, από τα οποία ξεχωρίζουν ο κόκορας με χυλοπίτες, το μοσχαράκι γιουβέτσι στη σχάρα, το κατσικάκι στάμνας και το κρασάτο χοιρινό. Με κρασί και μεζεδάκια για την όρεξη (η λούζα Τήνου στα «οπωσδήποτε») θα υπολογίσεις γύρω στα 20€ το άτομο.

Τερέζα στη Μυρσίνη
Στον χάρτη εδώ 

Ταβερνάκι-παντοπωλείο βγαλμένο από παλιά κυκλαδίτικη καρτποστάλ, απλώνει τραπεζάκια κάτω από την καμάρα σε ένα από τα πανέμορφα σοκάκια του χωριού. Στο πεντανόστιμο, μαμαδίσιο μενού του ξεχωρίζουν το ριγανάτο χοιρινό, τα κυμινάτα σουτζουκάκια, οι μαραθοκεφτέδες, η παραδοσιακή φουρτάλια, η αγκιναρόπιτα και ο κοκκινιστός κόκορας. Με ντόπιο κρασάκι, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 20€ το άτομο.

Δυο Χωριά
Στο ομώνυμο χωριό, χάρτης εδώ 

Στην είσοδο ενός από τα ωραιότερα χωριά του νησιού, αγναντεύει από την υπερυψωμένη του αυλή το Αιγαίο που λαμπυρίζει στο βάθος. Η σχάρα του παίζει πολύ δυνατά, ειδικά τα σπιτικά μπιφτέκια που ζυμώνονται χωρίς ψωμί έχουν κάψει καρδιές, αλλά τα μαγειρευτά του είναι η προσωπική μας αδυναμία –αν δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις, η ψήφος εμπιστοσύνης μας πάει στον κρασάτο κόκορα με τοπικά ζυμαρικά, και στον μουσακά τους. Οι μερίδες είναι τεράστιες, παράγγειλε με φειδώ. Ο λογαριασμός με κρασιά ή τσίπουρα θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο.


Δυο Χωριά, στο ομώνυμο χωριό

Κουναριά στην Αετοφωλιά
Στον χάρτη εδώ 

Σε ένα από τα λιγότερο διάσημα χωριά της Τήνου, απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και αγναντεύει το μοναδικό φυσικό τοπίο της ενδοχώρας –που ειδικά εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα είναι ένα υπερθέαμα σκέτο. Σερβίρει καταπληκτικά μαγειρευτά σαν το λεμονάτο κατσικάκι, το μοσχάρι στιφάδο και τα σπιτικά γεμιστά, αλλά και ωραία μεζεδάκια σαν τις μαραθοτηγανίτες, τη μελιτζάνα στο φούρνο με τυριά, τις ξυδάτες αγκινάρες και το λουκάνικο Τήνου. Με κρασάκι, ο λογαριασμός στα 20€ περίπου το άτομο.

Μπεεε στον Αρνάδο
Στον χάρτη εδώ 

Η σταθερή απάντηση των ντόπιων αν ρωτήσεις πού να πας για κρέας, το Μπεεε ψήνει στα κάρβουνα ντόπια και μη κρεατικά, και αποκτά φανατικούς φίλους ιδίως για την προβατίνα του, την αρνίσια συκωταριά, τα μπιφτεκάκια και την μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Τήνου. Ωραίες και οι σαλάτες του, με την ομώνυμη Μπεεε να ξεχωρίζει χάρη στη λούζα, το τυράκι Τήνου και την σως μελιού που της ταιριάζει πολύ. Απολαμβάνει κι αυτό τέλεια θέα από ψηλά στην θάλασσα. Λογαριασμός με κρασιά ή μπύρες, στα 30€ περίπου το άτομο.

Ντίνος στον Όρμο Γιαννάκη
Στον χάρτη εδώ 

Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια του νησιού, και όχι άδικα. Απλώνει τα τραπέζια του πλάι στο κύμα, και σερβίρει φανταστικά πιάτα θαλασσινών σαν το καλαμάρι με μαύρη φάβα και τρούφα, το καραμελωμένο χταπόδι με πουρέ καρότου, τις ψητές σουπιές με κρέμα σπανακόπιτας και την καπνιστή μυδόψιχα με μαϊντανοσαλάτα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή. Άψογα και τα μεζεδάκια της αρχής, όπως η αγκινάρα Τήνου στο λαδόξυδο με λιαστή ντομάτα, και το τυράκι Τήνου με ντομάτα και μαρμελάδα κάπαρης. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 35€ το άτομο.


Ο Ντίνος στον Όρμο Γιαννάκη

Maru στον Πάνορμο
Στον χάρτη εδώ 

Ξακουστό και κοσμαγάπητο εστιατόριο, παντρεύει την τηνιακή παράδοση με την δημιουργική κουζίνα, σε πιάτα για φωτογράφηση, που απογειώνονται από τα ολόφρεσκα υλικά. Ξεχωρίζουν οι γαρίδες με ξύσμα πορτοκαλιού, οι ψητές σαρδέλες με σάλτσα από ντοματίνια, το ριζότο με μελάνι σουπιάς και ο μπακαλιάρος με σάλτσα από παντζάρι και σκόρδο. Απλώνει τραπεζάκια στην παραλιακή περαντζάδα του Πάνορμου, και σερβίρει μεσημέρι-βράδυ, ως τις 22.30. Ο λογαριασμός με κρασί, στα 30€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v