Επανάλαβε μετά από εμάς: «Φέτος, πάμε Σαμοθράκη»

Κρυμμένη μέσα σε οργιώδη βλάστηση και λουσμένη με φυσικά κάλλη όπως οι καρτποσταλικοί καταρράκτες κι οι κοσμαγάπητες βάθρες, η Σαμοθράκη είναι η επιτομή της άγριας ομορφιάς

Επανάλαβε μετά από εμάς: «Φέτος, πάμε Σαμοθράκη»

Βγαλμένη από νεραϊδότοπους και ανεξερεύνητα παραδεισένια μέρη η Σαμοθράκη σε καλεί για άλλο ένα καλοκαίρι στα ερωτεύσιμα μέρη της, τα οποία είχαν την ευλογία να είναι γεμάτα με φυσικές χάρες που θα αιχμαλωτίσουν εκτός από το βλέμμα σου και την καρδιά σου. Εμείς όντας ταγμένοι αιώνια στην άγρια ομορφιά της ετοιμάσαμε βαλιτσούλες μοναχά για πάρτη της και φέτος. Για να φτάσεις θα χρειαστεί να ταξιδέψεις μέχρι την Αλεξανδρούπολη και να πάρεις πλοίο από εκεί με κατεύθυνση Σαμοθράκη. Μετά από 2 ώρες ταξιδιού θα φτάσεις στον προορισμό σου έχοντας δώσει 17€ για ένα one way εισιτήριο. Το εισιτήριο του αυτοκινήτου ανέρχεται στα 55€ για την ίδια διαδρομή.

Εν αρχή ην η Χώρα

Η Χώρα της Σαμοθράκης είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με γραφικά πέτρινα σπίτια και λιθόστρωτα δρομάκια. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σάος, προσφέρει εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και στο βουνό. Κρυμμένη στην καταπράσινη βλάστηση του βουνού, μ’ ένα κάστρο να στεφανώνει τα σπιτάκια με τις κεραμιδένιες στέγες, η Χώρα της Σαμοθράκης είναι γλυκύτατη και ζεν. Στα σοκάκια της δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, ενώ στην πλατεία, τα καφενεδάκια σερβίρουν καφεδάκι, μεζέδες και συγκλονιστικά γλυκά κάτω από τον πλάτανο, χωρίς να λείπουν τα μέρη για ουζάκια ή και κοκτέιλ.

Το καμάρι της Χώρας δεν είναι άλλο από το περίφημο κάστρο των Γκατελούζων, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα, κι εκτός από την υπέροχη θέα του, προσφέρει αφειδώς μπόλικες ιστορίες κι άλλους τόσους θρύλους στους επισκέπτες του.

Το sightseeing το Σαμοθρακιώτικο το ορθόδοξο

«Νησί των μεγάλων θεών» αποκαλούταν η Σαμοθράκη στην αρχαιότητα. Των θεών του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας, της Γης των Καβείρων, που λατρεύονταν από τους κατοίκους της. Στην άγρια φυσική ομορφιά, θα προσθέσουμε κάπου εδώ και την ιστορία της, λαξεμένη στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, το οποίο χρονολογείται από το 1000 π.Χ. Στην ίδια περιοχή, την Παλαιόπολη, θα βρεις και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, στεγασμένο σε κτίριο του αρχιτέκτονα Stuart M. Shaw του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Εδώ φιλοξενείται και αντίγραφο της περίφημης Νίκης της Σαμοθράκης, του πανέμορφου αγάλματος που οδηγεί χιλιάδες κόσμου καθημερινά στο Λούβρο.

Οι καταρράκτες του Φονιά, στο φαράγγι του Φονιά, από την άλλη, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Οι πεζοπορίες στους καταρράκτες και τις βάθρες, όπου μπορείς να κολυμπήσεις στα κρυστάλλινα νερά τους είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις. Οι βάθρες είναι οι λίμνες με το παγωμένο νερό -100 στο σύνολο- κατά μήκος του Φονιά, κρυμμένες μέσα στα πλατάνια και τις φτέρες με απόλυτη σταρ τη Γριά Βάθρα. Εκεί θα σου αποκαλυφθεί ένα θαυμαστό σκηνικό που θα σε κάνει να πεις χαλάλι για τη δύσκολη ανάβαση, ανταμείβοντας σε με αξέχαστες βουτιές. Οι υπέροχες αυτές φυσικές κολυμπήθρες στήνουν ένα αδιανόητα εντυπωσιακό σκηνικό, λουσμένο στο φυσικό κάλλος, που θα σε κάνει -δικαιολογημένα- να σνομπάρεις κάθε παραλία του Βόρειου Αιγαίου που θα αντικρύσεις μετά από αυτές. Όσο εξερευνάς το Φαράγγι τόσο θα θαμπώνεσα από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που θα διεκδικήσουν τη μερίδα του λέοντος από τα φωτογραφικά σου ενσταντανέ.

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας τότε επιβάλλεται να «σεργιανίσεις» το Όρο Σάος, το ψηλότερο βουνό του Αιγαίου το οποίο ορθώνεται στα 1611 μέτρα προσφέροντας απίστευτες διαδρομές για τους επίδοξους πεζοπόρους.

Παραλίες έχει;

Οι παραλίες της Σαμοθράκης είναι γνωστές για την ανόθευτη και τουριστικά αμόλυντη φυσική τους ομορφιά. Η παραλία Παχιά Άμμος, με τη χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά, είναι ιδανική για χαλάρωση και κολύμπι. Η μόνη αμμουδερή παραλία της Σαμοθράκης αξίζει τις βουτιές της και με το παραπάνω, πριν κατευθυνθείς πεινασμένος στο υπέροχο ταβερνάκι της. Αν είσαι τολμηρός τότε πρέπει να φτάσεις μέχρι το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας κι από τον κακοκτράχαλο γκρεμό να απολαύσεις μια από τις καλύτερες θέες του νησιού.

Η παραλία Κήποι, με τα μαύρα βότσαλα και την άγρια ομορφιά, προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία σε ένα θαρρείς σεληνιακό τοπίο. Επίσης, η παραλία Βάτος, προσβάσιμη μόνο με σκάφος ή με πεζοπορία, είναι ένας απομονωμένος παράδεισος για όσους αναζητούν ηρεμία και φυσική ομορφιά. Μόλις δεις τον καταρράκτη Κρεμαστού που χύνεται στη θάλασσα και τα βράχια που ονομάζονται «Της Γριάς τα Πανιά», αμέσως εμφανίζεται το μαγικό κολπάκι. Λευκό, λαμπερό, αμόλυντο. Φρόντισε να εφοδιαστείς μονάχα με τις κατάλληλες προμήθειες για να χαρείς στο έπακρο την παραδεισένια σου εξόρμηση.

Στα Θέρμα θα συναντήσεις την ομώνυμη βοτσαλωτή παραλία με τα καταγάλανα νερά που μοιάζει ταμάμ επιλογή για μια χαλαρωτική απόδραση που κάθε λουόμενος λαχταρά. Κοντά στην παραλία λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ για όσους θέλουν να παρατείνουν τη διαμονή τους. Τέλος στον Πύργο του Φονιά θα συναντήσεις μια από τις πλέον χιλιοφωτογραφημένες παραλίες του Βορείου Αιγαίου. Πήρε το όνομά της από έναν κατεστραμμένο πύργο, ερείπια του οποίου μπορείς ακόμα να αντικρύσεις στην άκρη της παραλίας. Κι εδώ η άγρια ομορφιά θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα σου, χαρίζοντάς σου ένα καρτποσταλικό σκηνικό.

Τρώμε κάτι και συνεχίζουμε;

Για μια αυθεντική Σαμοθρακιώτικη γευστική εμπειρία, αξίζει να επισκεφθείς την ταβέρνα του Βράχου στον Προφήτη Ηλία θα φας ντόπιο αγριοκάτσικο λουκούμι και κολασμένη συκωταριά σούβλας, ενώ επιβάλλεται να περάσεις μια βόλτα από τον Παραδοσιακό Φούρνο στη Χώρα που άνοιξε το 1853 κι είναι ο πιο παλιός παραδοσιακός φούρνος της Ελλάδας. Τιμώντας τις χειροποίητες και ξυλοφουρνιστές αρχές του που δεν παρεκκλίνουν της παράδοσης το διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού –το 1998 έγινε η ανακήρυξή του- ευθύνεται για μερικά από τα πιο νόστιμα καλούδια που θα δοκιμάσεις στο νησί.

Οι σαντουιτσολάγνοι πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα στη Στοά για να δοκιμάσουν την κατσικένια του εκδοχή που είναι τουλάχιστον λαχταριστή, ενώ στις Καρυδιές στην Άνω Μεριά θα δοκιμάσεις το απόλυτο έδεσμα του νησιού –το κατσικάκι ντε- σε κάθε πιθανή γκουρμέ εκδοχή του. Για ψαράκι αξίζει να περάσεις μια βόλτα από την Αργώ στον Βασιλικό  ενώ για μαγειρευτά η Γέφυρα του Θωμά θα σε ενθουσιάσει.

Πού να μείνουμε;

O Ξενώνας Αξίερος στη Χώρα είναι πολύ καλή επιλογή διαμονής με το δίκλινο δωμάτιο να κοστίζει 66€ τη βραδιά, ενώ πολύ οικονομική επιλογή είναι το Φιλοξενία Rooms στις Μακρυλιές με το δίκλινο στα 50€ τη βραδιά. Αν μείνεις στην περιοχή της Καμαριώτισσας σου προτείνουμε το Aeolos Hotels στα 88€ τη βραδιά για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό, ενώ αν θες κάτι πιο premium μπορείς να το βρεις στα Electra Suites με το δίκλινο να κοστίζει 135€ τη βραδιά.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v