Ποια νησιά επηρεάζουν περισσότερο τα μελτέμια του Αυγούστου;

Τι ακριβώς είναι τα μελτέμια, γιατί δεν σε αφήνουν να σταθείς όρθιος/α στις Κυκλάδες, και ποια νησιά δεν έχουν ποτέ κανένα πρόβλημα; Όλα θα σ’ τα πούμε.

Ποια νησιά επηρεάζουν περισσότερο τα μελτέμια του Αυγούστου;

Σαν αεράκι του Μάη φυσάει η χαρά, αλλά όχι και το αυγουστιάτικο μελτέμι, που παίρνει το καπέλο από το κεφάλι σου, την ομπρέλα σου από την παραλία, τις χαρτοπετσέτες από το τραπέζι σου και την άμμο από το έδαφος για να σου την πετάξει με δύναμη στην πλάτη –ή χειρότερα, στους φακούς επαφής.

Μελτέμι, τι είναι;

Εποχικός άνεμος, που φυσάει τα καλοκαίρια από τον βορρά –αναλόγως το πού βρίσκεσαι, μπορεί και από τα βορειοδυτικά, βορειοανατολικά ή και σκέτο βόρεια. Όπως διαβάζουμε στο site του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μελτέμια δημιουργούνται από συνδυασμό αντικυκλωνικών συνθηκών στην Βαλκανική χερσόνησο με χαμηλές πιέσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα είναι η ροή του αέρα από Βορρά προς Νότο στο Αιγαίο. Η κίνηση αυτή διατηρεί σχετικά χαμηλά τις τιμές θερμοκρασίας στις περιοχές που επηρεάζονται από το μελτέμι. Το φαινόμενο ήταν ήδη γνωστό στους αρχαίους ημών, που το έλεγαν «ετησίαι». Περισσότερα και αναλυτικότερα γράφει ο Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας Νίκος Μαζαράκης στο e-nautilia.gr.

Πού δεν έχει μελτέμια;

Η σύντομη απάντηση είναι «στο Ιόνιο». Το γιατί συμβαίνει αυτό, εξηγείται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξηγείται και το «γιατί βρέχει περισσότερο στην Δυτική Ελλάδα». Η απάντηση είναι η Πίνδος, οι ορεινοί όγκοι της οποίας δεν επιτρέπουν στη ροή του μελτεμιού να φτάσει στο Ιόνιο (ούτε αντίστοιχα στις βροχοπτώσεις που έρχονται από την Δύση να φτάσουν στην Ανατολή). Οπότε, αν θέλεις αυγουστιάτικες διακοπές απολύτως απαλλαγμένες από μελτέμια, τα νησιά του Ιονίου είναι ο προορισμός σου. Ήσυχο αφήνουν τα μελτέμια και τον Σαρωνικό, ο οποίος ως κλειστός κόλπος δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τους βοριάδες, οπότε αν είσαι για ΣΚ στην Αίγινα, το Αγκίστρι ή τη Σαλαμίνα δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.

Ποια νησιά επηρεάζονται περισσότερο;

Σχεδόν καμία από τις Κυκλάδες δεν μένει ανεπηρέαστη από τα αυγουστιάτικα μελτέμια, και λογικό αν το σκεφτείς: Τα νησιά στο κέντρο του Αιγαίου επηρεάζονται περισσότερο. Οι βασίλισσες των μελτεμιών είναι η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος, η Ανάφη, η Νάξος και η Ίος. Όπως εύκολα μπορείς να μαντέψεις, χάρη και στη φήμη του Κάβο Ντόρο, η νότια Εύβοια και ειδικότερα η Κάρυστος και τα πέριξ της καταγράφουν κάθε χρόνο μερικές από τις μεγαλύτερες ριπές ανέμων. Επίσης μεγάλη είναι η επιρροή των μελτεμιών στη Σκύρο. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, τον Ιούλιο του 2016 που ήταν ένας μήνας με ασυνήθιστα ισχυρά μελτέμια, στην Παξιμάδα Καρύστου καταγράφηκαν ριπές 122 χιλιομέτρων την ώρα, στην Ανάφη 90 χλμ/ώρα, στη Μύκονο 87 χλμ/ώρα και στην Σκύρο 81 χλμ/ώρα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v