Μυστικά νησάκια για ήσυχες διακοπές

Ονειρεύεσαι διακοπές με το έτερό σου ήμισυ… σαν ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες; Έχουμε τρία νησάκια βγαλμένα από τα πιο μοναχικά όνειρά σου.

Μυστικά νησάκια για ήσυχες διακοπές

Έχεις την αίσθηση πως φέτος γίνεται παντού χαμός, και δεν μπορείς να βρεις μια σπιθαμή γης να απλώσεις το κορμί σου; Δίκιο έχεις, φέτος γίνεται παντού χαμός. Εκτός από αυτά τα μυστικά νησάκια, που έχουν χώρο και για σένα και για την παρέα σου και για τα αισθήματα μισανθρ εεε απομόνωσης που τρέφετε. Δεν κρίνουμε εμείς εδώ, μην ανησυχείς.

Η Ψέριμος

Μια σταλιά νησάκι, 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα όλο κι όλο, κρύβει μέσα του την πεμπτουσία του Αιγαίου όπως ήταν παλιά. Η Ψέριμος ανήκει στα Δωδεκάνησα, βρίσκεται πολύ κοντά στην Κάλυμνο, έχει έναν και μοναδικό οικισμό 30 μόνιμων κατοίκων, τα Αυλάκια, που είναι και το λιμάνι της, και πολλές πανέμορφες παραλίες με νερά να τα πιείς στο ποτήρι. Δρόμοι δεν υπάρχουν στο νησί, ούτε αυτοκίνητα, και τι να τα κάνεις εδώ που τα λέμε, παντού με τα πόδια θα πηγαίνεις. Από την παραλία στα Αυλάκια, που έχει αρμυρίκια και κάποιες –λίγες– ομπρέλες για σκιά, οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού, Παναγιά Γραφιώτισσα, Τρεβάθια, Βαθύ και Ρούσσα απέχουν ένα δεκάλεπτο-εικοσάλεπτο με τα πόδια. Πιο απομακρυσμένη είναι η Μαραθόδα, περίπου 45 λεπτά περπάτημα από τα Αυλάκια, αποζημιώνει όμως με γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια άμμο, σε μιξ με βοτσαλάκι, όπως όλες οι παραλίες του νησιού.

Υπάρχουν και καΐκια που θα σε πάνε ημερήσιες εκδρομές, μεταξύ άλλων στη γειτονική βραχονησίδα Πλατή που ο θρύλος λέει πως έχει τα καθαρότερα νερά των Δωδεκανήσων.

Για φαγητό, οι γνώστες ορκίζονται στους χταποδοκεφτέδες που φτιάχνει η Σεβαστή στην Ταβέρνα Ψέριμος και στο κατσικάκι της Μανώλας, ενώ για παγωμένες μπύρες το μπαράκι του Νικόλα απλώνει τραπεζάκια πάνω στο κύμα.

Πώς θα πάω εκεί; Η Ψέριμος συνδέεται με την Κάλυμνο και το Μαστιχάρι της Κω, αλλά όχι με τον Πειραιά ή τα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής. Από την Κάλυμνο το εισιτήριο κοστίζει 3€ με το συμβατικό πλοίο που κάνει το ταξίδι σε περίπου 40 λεπτά, και 10€ με το ταχύπλοο που θα σε φέρει στην Ψέριμο σε ένα 20λεπτο.

Πού θα μείνω; Ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπιτάκια θα βρεις στο νησί –δες ας πούμε το κουκλίστικο Nesea 2, που ξεκινά από 65€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα ή αν το μπάτζετ το σηκώνει το εντυπωσιακό Pserimos Villas, 152€ τη βραδιά για δύο άτομα. 

Η Ερεικούσα

Θυμάσαι στο σχολείο, που λέγαμε πως το βορειότερο σημείο της Ελλάδας είναι κάτι νησάκια πάνω από την Κέρκυρα, που λέγονται Διαπόντια; Ένα από αυτά είναι η Ερεικούσα, ένας νησιώτικος παράδεισος τσέπης, 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα όλη κι όλη, αλλά μικρή μόνο στο μάτι. Σε παραλίες και αύρα διακοπών είναι μεγάλη. Έναν μόνο οικισμό έχει κι αυτή, το Πόρτο, σετάκι με τη φανταστική του αμμουδερή παραλία και τα ρηχά νερά της. Η σούπερ σταρ παραλία του νησιού, όμως, είναι το Μπραγκίνι, βρίσκεται στον βορρά, και διεκδικεί επάξια το βραβείο μιας από τις ωραιότερες αμμουδιές που έχεις δει ποτέ σου. Την κορνιζάρει, δε, ένα δάσος που φτάνει ως το κύμα. Και τώρα που είπαμε δάσος, να πούμε επίσης πως το νησί διατρέχεται από ένα καλά σηματοδοτημένο, και σούπερ σκιερό δίκτυο μονοπατιών, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Για φαγητό, θα πιάσεις θέση στον Ανεμόμυλο και θα δοκιμάσεις ντόπιες σπεσιαλιτέ σαν το ξακουστό Σοφρίτο, αλλά και ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά, ενώ για πρωινό, κρασάκια και κοκτέιλ το βράδυ θα πας γραμμή στο Baer.

Πώς θα πάω εκεί; Με πλοίο από την πόλη της Κέρκυρας, τον Άγιο Στέφανο ή το Σιδάρι. Το ταξίδι διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες, και το εισιτήριο κοστίζει 9,50€ one way.

Πού θα μείνω; Από σπιτάκια και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι λουξ ξενοδοχεία, η Ερεικούσα τα έχει όλα –αυτό που δεν έχει, είναι ιδιαίτερα καλές τιμές για Ιούλιο και Αύγουστο. Από τα οικονομικότερα που βρήκαμε, το Aida sul Porto έχει 163€ το οικογενειακό στούντιο και το Erikousa Villas 161€ ανά διανυκτέρευση το σπιτάκι δύο ατόμων. 

Το Αγαθονήσι

Κυκλάδες στο μάτι, Δωδεκάνησα στα χαρτιά, βορειοανατολικό Αιγαίο γεωγραφικά, το Αγαθονήσι είναι λίγο από όλα και όλα αυτά μαζί. Τα λευκά σπιτάκια των δύο οικισμών του, που λέγονται εύγλωττα Μικρό και Μεγάλο Χωριό, αντανακλούν το φως του ήλιου σε ένα τοπίο ανεμοδαρμένο, που κάνει τέλεια αντίθεση με το απόλυτο βαθυγάλαζο του Αιγαίου. Λίγο περισσότεροι από 150 κάτοικοι ζουν σε αυτή την καρτποσταλική γωνιά του Αιγαίου, πολύ κοντά στη Σάμο, και απολαμβάνουν… την ησυχία τους και τις φανταστικές παραλίες σαν τη Σπηλιά, τον Πάλο, τον Γαϊδουραύλακος, τον Πόρο και το Βαθύ Πηγάδι. Ωραιότατη είναι και η παραλία που θα κάνεις παραδοσιακά την πρώτη σου βουτιά, αυτή στον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι του νησιού.

Πώς θα πάω εκεί; Με πλοίο από το Πυθαγόρειο της Σάμου, σε μία ώρα και 20 λεπτά, και 6,50€ one way. Υπάρχει και ταχύπλοο, που κάνει το ταξίδι σε 35 λεπτά, με εισιτήριο 16€. Σύνδεση επίσης υπάρχει με τη Λέρο, την Πάτμο και τους Λειψούς.

Πού θα μείνω; Σε ωραιότατα δωμάτια σαν αυτά του Ageri Studios, που ξεκινούν από 65€ το δίκλινο, ή σε σπιτάκια σαν αυτό εδώ, από 110€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v