Η Λήμνος είναι το νησί που έψαχνες

Αμμουδιές βγαλμένες από τα όνειρά σου, τοπία από άλλο πλανήτη, χωριουδάκια στα καλντερίμια των οποίων η ζωή κυλά απολαυστικά αργά. Η Λήμνος είναι το νησί που χρειάζεσαι φέτος.

Η Λήμνος είναι το νησί που έψαχνες

Στο κάστρο της Μύρινας, που τα βράδια φωτίζεται μαγικά και μοιάζει να κρέμεται από τον ουρανό, ζουν ελεύθερα ελάφια. Πλατώνια τα λένε, είναι ένα συγκεκριμένο είδος ελαφιών. Ήρθαν τη δεκαετία του ’70 εδώ, δωράκι από τη Ρόδο. Τρία ήταν όλα κι όλα τότε, γύρω στα 100 με 150 υπολογίζονται σήμερα. Θα τα δεις με το που σκαρφαλώσεις ασθμαίνοντας τα πλατώματά του, να μασουλάνε αμέριμνα χορτάρι χαζεύοντας το Αιγαίο που λαμπυρίζει στον ορίζοντα, αδιαφορώντας για την παρουσία σου. Ή μάλλον όχι ακριβώς αδιαφορώντας: Σε αντιλήφθηκαν, δεν τρόμαξαν, δεν έτρεξαν να φύγουν, αλλά δεν θα σου ποζάρουν κιόλας. Εδώ είναι το σπίτι τους, εσύ είσαι επισκέπτης. Καλοδεχούμενος, δε θα μας κάνεις και κουμάντο όμως. Κι αν εδώ μοιάζει να κρύβεται μια αναλογία με το νησί τους και τον τουρισμό του, σωστά καταλαβαίνεις.

Έτη φωτός μακριά από την τουριστικοποίηση που μαστίζει όλη την χώρα, η Λήμνος είναι το Αιγαίο στα πιο αυθεντικά του. Θα σε υποδεχτεί σαν φίλο, όχι σαν τουρίστα, θα σε τρατάρει δυνατό τσίπουρο και γλυκόπιοτο κρασί μαζί με λιχουδιές φτιαγμένες από τα υλικά της γης της, και θα σε ξεναγήσει σε χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, χρυσαφένιες αμμουδιές που δεν έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες, και τοπία που δεν έχεις ξαναδεί στη ζωή σου. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα σου ζητήσει να το πληρώσεις ακριβά.

Το ήξερες πως έχουμε έρημο στην Ελλάδα;

Έρημο κανονική, όχι παραθαλάσσιους αμμόλοφους. Οι Αμμοθίνες της Λήμνου, ή Παχιές Αμμουδιές όπως τις λένε οι ντόπιοι, απλώνονται σε μια έκταση 70 στρεμμάτων, κοντά στο χωριό Κατάλακκος, και φτιάχνουν ένα τοπίο βγαλμένο από τις Χίλιες και Μία Νύχτες. Διαδοχικοί αμμόλοφοι που αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλο αλλάζοντας θέσεις κάθε φορά που τους φυσά ο βοριάς, έτσι που ποτέ η εικόνα τους να μην μένει ίδια. Από τις κορυφές τους, θα μείνεις να χαζεύεις την θάλασσα που λαμπυρίζει στο βάθος, καταλήγοντας σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, το Γομάτι, πριν μπεις στον πειρασμό να κουτρουβαλήσεις στην άμμο προς την βάση του εκάστοτε αμμόλοφου. Κρινάκια της άμμου φυτρώνουν επάνω τους, ενώ στους γύρω λόφους κάνουν ωραία αντίθεση λυγαριές, αγριαχλαδιές και πικροδάφνες.

@in2life_gr Στον βορρά του Αιγαίου, βρίσκεται μια μικρή Σαχάρα #λημνος #αμμοθινες #ερημος #γοματι #μυστικα #παραλια #αιγαιοπελαγος #ταξιδια #ταξιδιαρεςψυχες #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Rockin - Chris Alan Lee

Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι

Υπάρχει ένα μέρος στη Βολιβία, Salar de Uyuni λέγεται επίσημα, και χαϊδευτικά «ο μεγαλύτερος καθρέφτης του κόσμου», οι εξωπραγματικές φωτογραφίες του οποίου κατακλύζουν το ίντερνετ. Αν τις έχει πάρει το μάτι σου, το τοπίο στην Αλυκή της Λήμνου θα σου φανεί γνώριμο. Μια γιγάντια λιμνοθάλασσα έξι και κάτι στρεμμάτων, το νερό της οποίας εξατμίζεται εξολοκλήρου τα καλοκαίρια, αφήνοντας πίσω του μια απέραντη έκταση ολόλευκου αλατιού. Περπατάς επάνω του (κλειστά παπούτσια παιδιά, το αλάτι καίει τα πόδια) και νομίζεις πως κάνεις μια βόλτα στο φεγγάρι.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by George Papadopoulos (@cherokeegr)

Καλά όλα αυτά, για παραλίες όμως δε λέτε

Είναι που δεν έχουμε λόγια, αλλά θα προσπαθήσουμε, ξεκινώντας από το εξής: Δύο εβδομάδες στη Λήμνο, μία άσχημη παραλία δεν είδαμε. Αμμουδερές στο σύνολό τους, με νερά να τα πιείς στο ποτήρι, και οργάνωση που σχεδόν ποτέ δεν καταλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο της έκτασης, οι παραλίες είναι από τα δυνατότερα χαρτιά του νησιού.

Οι κοντινές στην πρωτεύουσα, Πλατύ, Θάνος, Εβγάτης και Άγιος Ιωάννης Κάσπακας, συγκεντρώνουν τις οικογένειες που τις αγαπούν για την εύκολη πρόσβαση, την καλή οργάνωση και τα ρηχά νερά τους. Ρηχά Νερά λέγεται και η ωραιότερη από τις παραλίες της ίδιας της Μύρινας, που θα σε βάλει να ξεχάσεις ό,τι νόμιζες πως ξέρεις για τις παραλίες σε πρωτεύουσες νησιών.

Αν ρωτάς την ταπεινή μας γνώμη, βέβαια, οι καλύτερες παραλίες του νησιού κρύβονται στο τέρμα (απολύτως βατών και για μη 4x4 οχήματα) χωματόδρομων: Η Χαβούλη με τα υπέροχα νερά της, το Γομάτι κοντά στις Αμμοθίνες, η Σαράβαρη που συνδυάζεται τέλεια με μια επίσκεψη στα Καβείρια και τη Σπηλιά του Φιλοκτήτη, και ο Κότσινας, τα ακίνητα νερά του οποίου μοιάζουν με λίμνη και είναι ιδανικά για τις απογευματινές βουτιές σου.

Από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, το Μικρό Φαναράκι έχει φανταστική αμμουδιά, διάφανα νερά και ξαπλωστρομπρέλες που καταλαμβάνουν ασυνήθιστα μεγάλο για τα δεδομένα της Λήμνου κομμάτι της παραλίας. Σχεδόν δίπλα του, απολύτως ανοργάνωτο αλλά με εξίσου υπέροχη αμμουδιά θα βρεις το Μεγάλο Φαναράκι. Οι λάτρεις των κυμάτων και του σερφ ορκίζονται στο όνομα του Κέρους και του Κοκκινόβραχου, ενώ όσοι θέλουν την παραλία τους τέρμα ερημική, χωρίς ίχνος ανθρώπινης παρουσίας ή οργάνωσης, παίρνουν τον δρόμο για τον Παρθενόμυτο στο νότο και για τη Νεφτίνα στον βορρά.

@in2life_gr Η Λήμνος έχει μερικές από τις καλύτερες παραλίες του Αιγαίου. Αυτές είναι οι αγαπημένες μας μετά από μια βδομάδα στο νησί. Πες κι εσύ. #λημνος #παραλιες #λημνοσ🌅❤️🚢🌊 #γοματι #μυρινα #μπανιοστηθαλασσα #αιγαιο #καλοκαιρι2024 #αιγαιοπελαγος #ταξιδιαρεςψυχες #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Zuzulakate (feat. Joeboy) - Mr Eazi

Τα πιο ωραία τα χωριά

32 είναι συνολικά τα χωριά της Λήμνου, 17 από τα οποία χαρακτηρισμένα παραδοσιακοί οικισμοί. Δεν θα τα γυρίσεις όλα, όχι τόσο γιατί δεν θα προλαβαίνεις, όσο επειδή θα προσαρμοστείς στους ρυθμούς τους: Εδώ το ζήτημα δεν είναι να φωτογραφίσεις κάθε λιθόστρωτο καλντερίμι και κάθε μπουκαμβίλια που αγκαλιάζει ένα πέτρινο αρχοντικό. Είναι να σεργιανίσεις με τα χέρια στις τσέπες, χωρίς προορισμό, σταματώντας για να χαϊδέψεις γάτες που λαγοκοιμούνται πάνω σε πέτρινα πεζούλια και καταλήγοντας να αράζεις με τις ώρες για τσιπουράκι και μεζέ σε πλατανοσκέπαστα καφενεία.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Iro Kounadi (@irokounadi)

Όχι πως στα χωριά δεν θα δεις αξιοθέατα, θα τα δεις κι αυτά: Το μικρό αλλά σούπερ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο και το επιβλητικό αρχοντικό όπου έμενε ο Τσώρτσιλ τα χρόνια του Α Παγκοσμίου Πολέμου συντονίζοντας από εδώ την μάχη της Καλλίπολης, και τα δύο στο κουκλίστικο χωριό που λέγεται Πορτιανού. Τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους που έχουν αναστηλωθεί υποδειγματικά στον Κοντιά, ο οποίος διεκδικεί επάξια την πρώτη θέση στη λίστα με τα ομορφότερα χωριά της Λήμνου. Το νησάκι του Αγίου Νικολάου στη Νέα Κούταλη, στο οποίο φτάνεις περπατώντας την τσιμεντένια προβλήτα πάνω στο νερό. Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά παραδείγματα.

Ιδανική βάση για τις περιηγήσεις σου στο νησί είναι η Μύρινα, πρωτεύουσα και λιμάνι της Λήμνου, με το φαντασμαγορικό της κάστρο, το μεγαλύτερο του Αιγαίου, που χωρίζει την πόλη στα δύο, από εδώ ο Τούρκικος, από εκεί ο Ρωμέικος Γυαλός. Ανάμεσά τους, ένας εμπορικός πεζόδρομος και πολλά μικρότερα δρομάκια ελίσσονται κάτω από επιβλητικά αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια, πριν καταλήξουν στην προκυμαία που τα βράδια πλημμυρίζει κόσμο ο οποίος πιάνει τραπεζάκια για ποτό και φαγητό με φόντο το φωτισμένο κάστρο να καθρεφτίζεται στη θάλασσα.

Πάμε για άλλες, αρχαίες πολιτείες

Τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους (και πολλές μικρότερες ανασκαφές στη Μύρινα) έχει το νησί, ο ένας πιο φαντασμαγορικός από τον άλλο. Ξεκινάμε από την προϊστορική Πολιόχνη, μια από τις αρχαιότερες πόλεις του Αιγαίου, που χρονολογείται από το ιλιγγιώδες 3700 π.Χ. και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία. Εδώ θα δεις κατάλοιπα σπιτιών, πιθανώς διώροφων, κανονικότατους δρόμους, πλατείες με πηγάδια και ένα βουλευτήριο μιας εποχής που νόμιζες –και πόσο λάθος έκανες– ότι οι άνθρωποι ζούσαν ακόμα μέσα σε σπήλαια.

Συνεχίζουμε στην Αρχαία Ηφαιστία, την μία από τις δύο πόλεις του νησιού στην κλασική αρχαιότητα, που έδωσαν στη Λήμνο το όνομα Δίπολις. Το επιβλητικό της θέατρο, πολύ διαφορετικό από τα αρχαία θέατρα που έχεις δει ως τώρα, χτίστηκε κάπου στα τέλη του 6ου ή τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., απολαμβάνει τέλεια θέα στην θάλασσα και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι μία ή δύο θεατρικές παραστάσεις –αν έχεις την τύχη να τις πετύχεις, μην την χάσεις, η εμπειρία θα είναι αξέχαστη. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι υποδειγματικά οργανωμένος, με πολύ κατατοπιστική φωνητική ξενάγηση μέσα από το τάμπλετ που παίρνεις δωρεάν από το εκδοτήριο των εισιτηρίων.

Πολύ κοντά στην Ηφαιστία, τα Καβείρια, ή επισημότερα Ιερό των Καβείρων, ήταν ο χώρος όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια –σκέψου κάτι σαν το ανάποδο των Ελευσινίων, που είχαν να κάνουν με τον θάνατο, αυτά εδώ είχαν να κάνουν με τη ζωή. Οι Κάβειροι ήταν γιοι του Ηφαίστου, και η λατρεία τους πρωτοξεκίνησε στο Βόρειο Αιγαίο, πριν εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Νησί του Ηφαίστου είναι η Λήμνος, γιατί εδώ προσγειώθηκε ο τεχνουργός του Δωδεκάθεου όταν η μητέρα του τον πέταξε από τον Όλυμπο, και εδώ έφτιαξε το εργαστήριό του. Ηφαίστεια λέμε από τότε τα βουνά που ξερνούν φωτιά από τα γκάπα γκούπα του αμονιού του που πετάνε σπίθες γύρω τους. Κλείνει η παρένθεση.

Το κλου στα Καβείρια είναι η Σπηλιά του Φιλοκτήτη, στην οποία κατεβαίνεις ακολουθώντας τα πέτρινα σκαλάκια από τον αρχαιολογικό χώρο. Η σπηλιά έχει δύο εισόδους, από την μία μπαίνεις κολυμπώντας από την δεύτερη περπατώντας –και στις δύο περιπτώσεις καταλήγεις σε μια υπόγεια παραλία με ιριδίζοντα νερά και μεγάλα βότσαλα. Εδώ ο μύθος λέει πως οι σύντροφοί του άφησαν αβοήθητο τον Φιλοκτήτη, δαγκωμένο από φίδι, και συνέχισαν την εκστρατεία τους για την Τροία. Όταν 10 χρόνια αργότερα κατάλαβαν ότι χωρίς τα βέλη του η Τροία δεν θα έπεφτε, γύρισαν να τον πάρουν, γιατί το όνομά του ήταν μια τραγική ειρωνεία και μισή. Κι εκείνος δεν θα το πιστέψεις αλλά πήγε, και σκότωσε και τον Πάρη, και μπήκε και στον Δούρειο Ίππο σαν να μην τρέχει τίποτα. Αυτά για όποιον πίστευε πως οι αρχαίοι ημών δεν είχαν χιούμορ.

@in2life_gr Να σε λένε Φιλοκτήτη, και να ξηγιούνται έτσι οι φίλοι σου. Μη σου τύχει. #λημνος #σπηλια #μυστικα #καλοκαιρι2024 #ταξιδι #λημνοσ🌅❤️🚢🌊 #αιγαιο #μυθολογία #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ France Accordion Swing - MIZUSATO Masaki

(*) Και οι τρεις αρχαιολογικοί χώροι είναι επισκέψιμοι καθημερινά εκτός Τρίτης 8.30-15.30, με εισιτήριο 3€ ο καθένας.

Πού (και τι) θα φας

Η Λήμνος έχει σπουδαία γαστρονομική σκηνή, και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Ο σιτοβολώνας του Αιγαίου, το νησί με τα περισσότερα ΠΟΠ τυριά και μερικά από τα πιο ξακουστά κρασιά της Ελλάδας, προφανώς και θα ήξερε να καλοτρώει. Για να διαπιστώσεις του λόγου το αληθές, θα πιάσεις τραπεζάκι πρώτα απ’ όλα στο Έννοια Πο’χς στα Λύχνα, για φανταστική δημιουργική κουζίνα βασισμένη σε τοπικά προϊόντα σαν τον κεφτέ ντολμαδάκι, τη ντοματοσαλάτα με πεπόνι και τα φλωμάρια, τοπικές χυλοπίτες, με πέστο φιστικιού και φέτα Λήμνου (στα 30€ το άτομο με τοπικό κρασί) και στον Μενέλαο στο Διαπόρι για ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινά σε ένα ουζερί βγαλμένο από τα παλιά (στα 20€ το άτομο με ουζάκι).

Στο Φλωμάρι στην άκρη της παραλίας στο Γομάτι η Μάλαμα Μπανάβου μαγειρεύει και σερβίρει με μπρίο σπιτικές συνταγές σαν τον κόκορα με φλωμάρια και τον ντάκο με κολοκυθάκια (στα 20€ το άτομο με ντόπιο κρασί), ενώ στην Καλουδίτσα στο Πλατύ ο ξυλόφουρνος βγάζει ντόπια κρέατα σκέτα λουκούμια (στα 20-25€ το άτομο με ωραίο κρασί). Στο Σαν Άλλοτε στον Κοντιά θα παραγγείλεις κάτω από τον γιγάντιο πλάτανο νόστιμα κρεατικά και μεζεδάκια (στα 20€ το άτομο με κρασί), στον Γλυκάνισο στη Νέα Κούταλη θα πας για πειραγμένα μεζεδάκια σαν τα κεφτεδάκια με μελιτζάνες στον φούρνο (στα 20-25€ το άτομο με ντόπια τσιπουράκια) και στον Μαντέλλα στις Σαρδές θα δοκιμάσεις τέλεια μαγειρευτά και μεζεδάκια φτιαγμένα με λημνιές πρώτες ύλες (στα 25€ το άτομο με τοπικό κρασί).

Για φρέσκο ψαράκι θα πας επίσης στον Γιαννάκαρο επάνω στην παραλία του Θάνους (55€ το κιλό το φαγκρί και η τσιπούρα) ενώ στον Γλάρο στη Μύρινα θα φας τα καλύτερα ίσως καλαμαράκια που δοκίμασες ποτέ σου, και άλλα θαλασσινά με φόντο το φωτισμένο κάστρο (στα 30€ το άτομο με ουζάκι).

Τέλος, φανταστικό πρωινό, σπιτικές πίτες και αρτοσκευάσματα φτιαγμένα με αλεύρι από τις τοπικές ποικιλίες σιταριού θα πάρεις από τον Φούρνο της Οικογένειας Ποριάζη στο Πορτιανού, ή θα το παραγγείλεις να σου το φέρουν στο δωμάτιο μέσω του δικού τους The Roots Shop που διοργανώνει και ξεναγήσεις, βαρκάδες, περιηγήσεις σε οινοποιεία, γευσιγνωσίες, σεμινάρια καλαθοπλεκτικής και παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που θα δεις αναλυτικά εδώ

Πού θα μείνεις

Ωραιότατα δωμάτια σε τιμές αλλοτινών καιρών θα βρεις τόσο στη Μύρινα όσο και στα χωριά της Λήμνου. Στα δικά μας αγαπημένα, το Little Cottage είναι ένα φουλ λειτουργικό σπιτάκι με καταπράσινη αυλή στα 3 λεπτά με τα πόδια από τα Ρηχά Νερά της Μύρινας (από 47€ ανά διανυκτέρευση για δύο άτομα), το Rafkon Apartments στην ίδια γειτονιά έχει ολοκαίνουρια, ντιζαϊνάτα και ευρύχωρα διαμερίσματα (από 65€ το δίκλινο με πλούσιο πρωινό μέσα στο ψυγείο σου, που γίνεται refill κάθε μέρα) και το Under the Windmills στον Κοντιά είναι ένα πανέμορφο, παραδοσιακό σπίτι με γλυκύτατη αυλή να αγναντεύεις κάθε βράδυ έναν από τους πιο έναστρους ουρανούς που έχεις δει ποτέ σου (από 86€ ανά διανυκτέρευση για μέχρι 4 άτομα).

Και (τα δύσκολα για το τέλος) πώς θα πας εκεί

Τα καλά νέα είναι ότι, δεδομένης της απόστασης, τα ακτοπλοϊκά για τη Λήμνο είναι από τα φθηνότερα του φετινού καλοκαιριού: 57€ το άτομο στοιχίζει το πήγαινε-έλα από το Λαύριο, με το Aqua Blue της Seajets που κάνει το ταξίδι σε περίπου 9 ώρες. Αν θέλεις να πάρεις το αυτοκίνητο μαζί σου, θα υπολογίσεις άλλα 173€ πήγαινε-έλα. Συμφέρει, αν μείνεις πάνω από τρεις μέρες (οι τιμές για την ενοικίαση Ιούλιο και Αύγουστο κυμαίνονται στα 60€ την ημέρα). Συγκοινωνία στο νησί δυστυχώς δεν πολυπαίζει –υπάρχει ΚΤΕΛ που συνδέει τη Μύρινα με τα χωριά, αλλά τα δρομολόγια είναι ελάχιστα και δεν εξυπηρετούν ιδιαίτερα για παραλίες.

Αν δεν παλεύεις το εννιάωρο στο πλοίο, η άλλη λύση είναι να πας αεροπορικώς, με την Aegean ή την Sky Express, σε τιμές που ξεκινούν από 99€ πήγαινε-έλα τον Ιούλιο και από 140€ τον Αύγουστο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v