Αυτό το κείμενο θα σε πείσει να πας Λήμνο

Μιλάμε συνέχεια για νησιά και προορισμούς, προτείνουμε παραλίες και αξιοθέατα, αλλά για την Λήμνο, αλήθεια, πόσο συχνά ακούμε;

Αυτό το κείμενο θα σε πείσει να πας Λήμνο

Στην Ελλάδα ζούμε, την χώρα με το ένα εκατομμύριο νησάκια για να κάνεις σούπερ διακοπές. Δεν μας είναι άγνωστο κόνσεπτ το να μιλάμε για νησιά και να προτείνουμε παραλίες, αξιοθέατα και πράγματα να κάνεις. Υπάρχουν, όμως, μερικά νησιά που ξεφεύγουν από το ραντάρ. Ή ίσως εμείς τα ξεχνάμε. Και είναι αδικία, επειδή υπάρχουν κάτι νησιά όπως η Λήμνος που έχουν τόση ομορφιά να προσφέρουν, τόσο ωραία πράγματα να δεις.



Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που κάποιος σου πρότεινε να πας στην Λήμνο. Αναλαμβάνουμε κι εμείς την ευθύνη—πέρασε σχεδόν μια δεκαετία από την τελευταία φορά που μιλήσαμε γι’ αυτήν. Και τώρα ήρθε η ώρα να επανορθώσουμε. Ώρα να σε πείσουμε να πας Λήμνο.

Με λίγα λόγια…
…η Λήμνος είναι ιδανικός προορισμός αν σου αρέσουν αυτά τα τρία πράγματα: η φύση, η ηρεμία και η αρχαιολογία. Με τα πρώτα δύο είμαστε σίγουροι ότι δελεάσαμε ήδη αρκετό κόσμο, ελπίζουμε και η αρχαιολογία να έχει τους φανατικούς της (εμείς καιγόμαστε). Είναι ένα ακριτικό νησί, που στο μυαλό του περισσότερου κόσμου μεταφράζεται ως “πού να τρέχω τώρα εκεί”, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες για… rebranding, δίνοντας έμφαση στην ταυτότητα του νησιού ως αρχαιολογικού και φυσιολατρικού προορισμού.

Αρχικά, τα κακά νέα
Ναι, υπάρχουν κακά νέα. Αυτά είναι ότι από Πειραιά θα δυσκολευτείς να βρεις πλοίο, μιας και οι γραμμές είναι λίγο ιδιόρρυθμες, από και προς, και με τις τιμές να αγγίζουν τα 60€ one-way. Από Λαύριο, όμως, η τιμή πέφτει στα 31,5€ (one-way) και τα δρομολόγια είναι σαφέστατα συχνότερα. Η διαδρομή, όμως, μπορεί να κρατήσει μέχρι και δέκα ώρες, συνεπώς αν δεν το ‘χεις να κάθεσαι τόσο πολύ σε ένα πλοίο, θα σου προτείνουμε να κινηθείς αεροπορικώς. Με την Aegean, φτάνεις στο πι και φι, και με τιμές… Πειραιά, τουλάχιστον από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά που αρχίζει να χαλαρώνει λίγο η φάση. Και είναι και ότι θα γλυτώσεις εννιά ώρες ταξιδιού.

Έφυγαν τα κακά, πάμε να δούμε αξιοθέατα(ρες) τώρα
Η Λήμνος είναι ένα από τα λίγα (ή και το μόνο, σύμφωνα με τον Lonely Planet) νησιά της Ελλάδας που μπορείς να αντικρίσεις την νησιωτική ζωή ανέγγιχτη από τον τουρισμό. Που σημαίνει ότι εδώ δεν θα βρεις πολλά από τα γνωστά και μη εξαιρετέα ατοπήματα (κάθε είδους—από οικονομικά μέχρι αισθητικά) που μας έχουν συνηθίσει τα τουριστικά νησιά. Αυτό ακόμα σημαίνει ότι και στα αξιοθέατα του νησιού, η κατάσταση ποτέ δεν είναι ανυπόφορη, η φασαρία είναι άγνωστο κόνσεπτ και μπορείς να τα απολαύσεις όλα στους δικούς σου ρυθμούς.

Θα μείνουμε στην Μύρινα, την πρωτεύουσα του νησιού, που αποτελεί εξαιρετικό ορμητήριο για να εξερευνήσουμε χωριά και αρχαιολογικούς χώρους και παραλίες και μία κυριολεκτική έρημο. Αν το μαθαίνεις από εμάς πρώτη φορά, η Λήμνος έχει δική της έρημο. Περίμενε, θα φτάσουμε κι εκεί.

Το Κάστρο

Με το που πατήσεις πόδι στο νησί, σε καλωσορίζει το Κάστρο της Μύρινας, που έχει περάσει από αρκετά χέρια, έχει υποστεί φθορές και έχει σταματήσει οχτρούς—μην ξεχνάμε ότι η θέση της Λήμνου είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Χτίστηκε στην τωρινή του μορφή το 1207, από τον Ενετό Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζο. Το Κάστρο είναι επισκέψιμο, και έχει κι ένα μεγάλο μπόνους: ελάφια ελεύθερα να βόσκουν μέσα, που αν είσαι τυχερός θα τα συναντήσεις. Το βράδυ, πάλι, αν κοιτάξεις το φωτισμένο κάστρο από μακριά, φαίνεται σαν να αιωρείται, και αν πιστεύεις ότι δεν ψοφάμε για τέτοια οπτικά εφέ, κάνεις λάθος.

Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Βρίσκεται στο χωριό Ζεματά (περίπου 4 χλμ. μακριά από την Μύρινα), και είναι από τα πιο ιδιαίτερα, μοναδικά ξωκκλήσια που θα δεις. Χτισμένο μέσα σε μια δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή ενός βουνού, είναι η μόνη εκκλησία… χωρίς σκεπή. Χρησιμοποιείται μόνο την Τρίτη του Πάσχα, όταν μεταφέρεται εκεί η εικόνα της Παναγίας. Η περιοχή, φυσικά, είναι επισκέψιμη (θα χρειαστεί κουράγιο, έχει πολύ σκαλοπάτι) και η θέα από εκεί είναι συγκλονιστική.

Η Αλυκή

Η Λήμνος έχει μια μεγάλη λιμνοθάλασσα, την Αλυκή, και δύο ακόμα μικρότερες λίμνες, την Χορταρολίμνη και την Ασπρολίμνη. Πρόκειται για προστατευμένους υδροβιότοπους, στους οποίους βρίσκουν σπίτι πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. Οι υδροβιότοποι βρίσκονται σε σχεδόν ιδανική κατάσταση φυσικότητητας, έχουν αγγιχτεί όσο το δυνατόν λιγότερο από άνθρωπο, και σίγουρα αξίζουν ένα ταξιδάκι. Επειδή, ξανά, δεν είναι και τόσο συχνό να βλέπεις τόσο απείραχτο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης στα νησιά μας.

Η Αρχαία Ηφαιστεία

Στα βορειοανατολικά του νησιού, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας, όπως και το ρωμαϊκό θέατρο, που την τελευταία δεκαετία λειτουργεί κανονικότατα—άρα, ίσως να πετύχεις και καμιά παράσταση για το βράδυ. Μέχρι να φτάσεις στην Ηφαιστεία και να απολαύσεις το τοπίο, η διαδρομή είναι μαγευτική.

Η Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Ήφαιστος πριν, Φιλοκτήτης τώρα. Θα προσθέσουμε και την αγάπη στην μυθολογία σαν λόγο να επισκεφτείς την Λήμνο, αν η πιο “σκληρή” επιστήμη της Αρχαιολογίας δεν σε συγκινεί και τόσο. Η σπηλιά είναι πλήρως προσβάσιμη, και είναι πανέμορφη.

Οι Αμμοθίνες

Και φτάσαμε στο καλύτερο. Στην κυριολεκτική έρημο, που λέγαμε; Ναι, η Λήμνος έχει μια έκταση 70 στρεμμάτων που καλύπτονται από άμμο. Ο λόγος; Οι επιστήμονες μπορούν μόνο να εικάσουν πως είτε η περιοχή ήταν παραλία επί παλαιολιθικής εποχής, είτε πως όλη αυτή η άμμος μεταφέρθηκε εδώ με ισχυρούς ανέμους, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πανέμορφες και προσφέρονται για ατελείωτες βόλτες—και έχουν και μικρά κιόσκια πού και πού για μια αναγκαία ανάσα. Και μόλις τελειώσεις τις βόλτες σου με αέρα Αφρικής, κατεβαίνεις στην παραλία Γομάτι και κάνεις το μπάνιο σου.

Α, ναι. Νησί, παραλίες. Δεν τις ξεχνάμε κι αυτές.
Να τα λέμε όλα, η Λήμνος για τις παραλίες της δεν φημίζεται. Αν φημιζόταν, ίσως αυτό το κείμενο να μην είχε λόγο ύπαρξης, ίσως η Λήμνος να ήταν κι αυτή ένα σούπερ εμπορικό νησί. Τι σημαίνει αυτό; Τίποτα απολύτως. Οι παραλίες της Λήμνου είναι πολύ ωραίες, αν γουστάρεις χαλάρωση και ησυχία.

Η Νεφτίνα, για παράδειγμα, μεταξύ των χωριών Κοντοπούλι και Παναγιά, είναι μη οργανωμένη (αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν κάτι ξαπλώστρες, ευγενική χορηγία της μίας και μοναδικής καντίνας). Βρίσκεται, επίσης, κοντά στην σπηλιά του Φιλοκτήτη, έχει ψιλή άμμο και είναι τόσο, μα τόσο ήσυχη.
Επίσης σχετικά κοντά στην Παναγιά (στα 4 χλμ.) υπάρχει η παραλία Ζεματάς, που είναι μία κούκλα. Ήρεμα, καθαρά νερά, δέντρα σχεδόν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα και χωρίς βάθος. Κούκλα είπαμε, συνεπώς εδώ παίζει και beach bar, και οργάνωση και τα πάντα όλα. Αλλά και πάλι, είναι μεγάλη σε μήκος, άρα όλο και κάπου θα βρεις κι εδώ μία γωνιά να στήσεις την δική σου ομπρέλα.

Το Γομάτι, τέλος, που βρίσκεται κοντά στους αμμόλοφους, είναι ήσυχο, γραφικό όσο δεν πάει, και οργανωμένο για ό,τι μπορεί να χρειαστείς. Συνήθως έχει λιγότερο κόσμο από τις άλλες παραλίες, και αυτό το καθιστά ιδανικό για ρομαντζοκαταστάσεις.

Γενικά, η φάση στη Λήμνο είναι “πάω να βρω τον εαυτό μου”. Και με τόση υπέροχη ησυχία, πώς να μην τον βρεις; Πρόσεχε, όμως, μην τον αφήσεις εκεί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v