Η Ρόδος είναι όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα νησί

Μεσαιωνικά κάστρα, γραφικά ορεινά χωριά, κοσμοπολίτικες παραλίες και καλά κρυμμένα μυστικά. Η Ρόδος τα έχει όλα… και δεν τελειώνει εκεί. Γιατί είναι ατελείωτη, σαν το ελληνικό καλοκαίρι.

Η Ρόδος είναι όλο το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα νησί

Εν αρχή ην το μεσαιωνικό της Κάστρο. Μια ολόκληρη μελιά πολιτεία, η μία από τις δύο καστροπόλεις που κατοικούνται κανονικά στην Ελλάδα (η άλλη είναι η Μονεμβασιά) η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι ικανή να γεμίσει μόνη της όλα τα απογεύματα των διακοπών σου. Οι βόλτες στο λιθόστρωτο, με τα βήματά σου να αντηχούν εκεί όπου πριν από αιώνες περπατούσαν οι Ιππότες, ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές και ατμοσφαιρικά φωτισμένες καμάρες, κάνουν την τέλεια αντίθεση με την πρώτη, αναγνωριστική ματιά στους εμπορικότερους κεντρικούς δρόμους.

Η Ρόδος, βέβαια, δεν εξαντλείται εκεί: Έχει κι άλλο μεγάλο κάστρο, εκείνο της πανέμορφης Λίνδου, και πολλά μικρότερα διάσπαρτα στο νησί, κι επίσης πολλά γραφικά χωριά, τρεις αρχαίες πόλεις που σήμερα είναι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, φύση που οργιάζει στην ενδοχώρα της, και τόσες παραλίες που θα δυσκολευτείς να τις γυρίσεις όλες, όσες μέρες διακοπών και αν έχεις στη διάθεσή σου.

«Μέρες διακοπών» είπαμε, και πρέπει να τονίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να στερηθείς καμία, καθότι η Blue Star Ferries αναχωρεί καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά για τη Ρόδο –κάποιες μέρες μάλιστα και δύο φορές μέσα στην ημέρα– με τα Blue Star 2, Blue Star Patmos και Blue Star Chios, που εγγυώνται ένα απολαυστικό και άνετο ταξίδι.

Θα ξεκινήσουμε από τις παραλίες

Όπως και αν ονειρεύεσαι την τέλεια παραλία σου, στη Ρόδο θα τη βρεις. Αν είσαι παιδί της οργάνωσης, θα αγαπήσεις την αμμουδιά του Άγιου Παύλου, στα πόδια της Λίνδου, την παραλία-σούπερ σταρ που λέγεται Άντονι Κουίν, με τα απίστευτα πρασινογάλαζα νερά της, και την δημοφιλή Τσαμπίκα, με τη χρυσαφένια αμμουδιά και τα ρηχά νερά της. Επιλογές για όλους, και ξαπλώστρες με beach bar και ξαπλώστρες χωρίς beach bar και μεγάλα τμήματα απολύτως ελεύθερα για να απλώσεις τις πετσέτες σου θα βρεις στην αμμουδερή απεραντοσύνη της παραλίας Αφάντου, ενώ φανταστικές αμμουδερές επιλογές είναι επίσης τα Βλυχά, η Γλύστρα και το Πρασονήσι που το αγαπούν πολύ οι surfers για το κύμα του. Αν θέλεις να απομονωθείς, θα χρειαστεί να οδηγήσεις χωματόδρομο (βατό και για συμβατικά οχήματα) για να βρεθείς στις καταπληκτικές αμμουδιές της Αγίας Αγάθης και του Μαύρου Κάβου.

Αν είσαι μάτια μου παιδί της φύσης…

Λίμνες, ρυάκια, ξύλινα γεφύρια, πάπιες που κολυμπούν αμέριμνες και διαδρομές ιδανικές για αρχάριους πεζοπόρους συνθέτουν δύο από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία της ροδιακής ενδοχώρας: Την περίφημη Κοιλάδα με τις Πεταλούδες και τις Επτά Πηγές. Σαν βγεις στον πηγαιμό για τις Πεταλούδες, να θυμάσαι πως η περίοδος που οι κάμπιες μεταμορφώνονται στα πολύχρωμα φτερωτά πλάσματα και πλημμυρίζουν την κοιλάδα είναι κατά τα τέλη Ιουλίου –τα μονοπάτια που ελίσσονται ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, όμως, είναι πανέμορφα κάθε εποχή του χρόνου.

Πάμε για άλλες (αρχαίες) πολιτείες

Καθότι αυτό εδώ είναι ένα νησί που μετρά τα χρόνια του σε χιλιετίες (τρεις, για να ακριβολογούμε) η Ιστορία του πηγαίνει πολύ πιο πίσω από τους Ιωαννίτες Ιππότες που συνέδεσαν το όνομά τους με τη Ρόδο από το 1305 μ.Χ. και για τους δύο επόμενους αιώνες. Για την ακρίβεια, κάπου δύο χιλιάδες χρόνια πριν από αυτούς, οι αρχαίοι ημών ζούσαν και μεγαλουργούσαν σε τρεις πόλεις κράτη, τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κάμειρο. Και στις τρεις αρχαίες πόλεις σήμερα θα δεις απομεινάρια ναών, αγορών, σπιτιών και ιερών που αφηγούνται την –τόσο μακρινή, αλλά και τόσο οικεία– ιστορία τους. Στην Ιαλυσό, συγκεκριμένα, χαϊλάητ αποτελούν η αρχαία νεκρόπολη, η Ακρόπολη και ο Ναός της Πολιάδας Αθηνάς, από τον οποίο η θέα στη θάλασσα είναι συγκλονιστική. Η δε Κάμειρος είναι γνωστή και ως Πομπηία της Ελλάδας καθότι η ξαφνική ερήμωσή της παραμένει ένα άλυτο μυστήριο που προβληματίζει αρχαιολόγους και ιστορικούς.

Η Λίνδος, τώρα, είναι ιδιαίτερη περίπτωση: Στην κορυφή του οικισμού, βρίσκεται η περίφημη Ακρόπολη της, με τα αρχαία ιερά, την ελληνιστική Στοά και τις οχυρώσεις της να αγναντεύουν από ψηλά την θάλασσα. Εδώ, όμως, δεν θα έρθεις μόνο για τα αρχαία: Με τα κατάλευκα σπιτάκια της αμφιθεατρικά χτισμένα στην πλαγιά του λόφου, με τα βοτσαλωτά της καλντερίμια και τα αρχοντικά με αψιδωτές εισόδους τους, η Λίνδος είναι για πολύ κόσμο η ομορφότερη –ίσως και η πιο… νησιώτικη– γωνιά του νησιού.

Κάστρα, κι άλλα κάστρα

Αν νόμιζες ότι τα κάστρα της Ρόδου εξαντλούνται στην παλιά πόλη και την Ακρόπολη της Λίνδου, ετοιμάσου να εκπλαγείς. Οι Ιωαννίτες άφησαν κληρονομιά στο νησί πολλά ακόμα κάστρα η εξερεύνηση των οποίων θα κάνει ευτυχισμένο το πιτσιρίκι μέσα σου, καθώς θα σκαρφαλώνεις τα τείχη τους και θα χαζεύεις την φαντασμαγορική θέα από τις πολεμίστρες τους. Τα κάστρα της Μονολίθου, του Μεγάλου Μαγίστρου Ντεμιλύ στην Αρχάγγελο, της Κρητηνίας, του Φερακλού και του Ασκληπιειού, είναι όλα τους επισκέψιμα και αξίζουν οπωσδήποτε μια στάση στις διαδρομές σου στο νησί.

Πού θα πάρουμε μια γεύση από Ρόδο;

Καταπληκτικούς μεζέδες με έμπνευση από την τοπική κουζίνα θα δοκιμάσεις στην αυλή του 4 Ροδιές, στην αδίκως παραγνωρισμένη Νέα Πόλη της Ρόδου, όπου θα πιάσεις επίσης τραπεζάκι για ρακές και κρητική κουζίνα στους Δροσουλίτες και για δημιουργική κουζίνα με ανατολίτικες επιρροές στο Ταμάμ. Οι ντόπιοι θα σου πουν να πας οπωσδήποτε για ντόπια κρέατα στη σχάρα και τη σούβλα στον Μπάκη στον Έμπωνα, ενώ σούπερ σπιτική κουζίνα (στα οπωσδήποτε ο κοκκινιστός κόκορας και τα ροδίτικα πιταρούδια) έχει το Λημέρι του Ληστή στα Προφύλια. Για φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά να γλείφεις τα δάχτυλά σου θα πας στον Κόζα στα Στεγνά. 

Για πού είμαστε μετά;

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ρόδος είναι η πύλη για τα Δωδεκάνησα, και το δύσκολο είναι να διαλέξεις πού θα πεταχτείς για νησιώτικη μονοήμερη, ή πού θα συνεχίσεις το ταξίδι σου κάνοντας island hopping όπως οι τουρίστες. Η πολύχρωμη Σύμη με τα κουκλίστικα αρχοντικά της, το ακριτικό Καστελόριζο, η βασίλισσα της χαλάρωσης Τήλος, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η ολοένα δημοφιλέστερη Αστυπάλαια, η μικρή γλυκύτατη Κάσος με την σπουδαία κουζίνα της, η Κάλυμνος που αγαπούν πολύ οι λάτρεις της περιπέτειας και της αναρρίχησης και η Κάρπαθος με τις συγκλονιστικές παραλίες της, είναι μερικά μόνο από τα νησιά που συνδέονται τακτικά με τη Ρόδο με τα πλοία της Blue Star Ferries.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v