Διπλή και σούπερ ενδιαφέρουσα έκθεση για απελευθέρωση-μεταπολίτευση
Μια διπλή έκθεση του Δήμου Αθηναίων για την απελευθέρωση της πόλης από την γερμανική Κατοχή και την χουντική επταετία άνοιξε τις πύλες της στο Κέντρο Τεχνών, στο Πάρκο Ελευθερίας.
Μια διπλή έκθεση του Δήμου Αθηναίων για την απελευθέρωση της πόλης από την γερμανική Κατοχή και την χουντική επταετία άνοιξε τις πύλες της στο Κέντρο Τεχνών, στο Πάρκο Ελευθερίας.
Μια έκθεση με τίτλο «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» για δύο διαφορετικές και σημαντικές επετείους που γιορτάζει φέτος η Αθήνα, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό από τις 23 Ιουλίου. Στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας, στο κέντρο της πόλης, ο Δήμος της Αθήνας μάς καλεί να γνωρίσουμε καλύτερα και να πάρουμε πληροφορίες για δύο σταθμούς της ελληνικής και της αθηναϊκής Ιστορίας: την απελευθέρωση από την Κατοχή και την πτώση της Χούντας.
Τι κοινό έχουν οι δύο επέτειοι πέρα από το τελικά ψηφίο «4»; Αποτελούν ορόσημο για την παλινόρθωση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατά την σύντομη ομιλία του, ενώ σηματοδοτούν δύο διαφορετικές νίκες έναντι του απολυταρχισμού και της ακροδεξιάς.
Την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης της έκθεσης έχει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.
Παρά τη συμβολική σημασία της έκθεσης που προκύπτει από τα νοήματα της διπλής επετείου, αλλά και τον πλούτο των ενδιαφερόντων εκθεμάτων που παραχώρησαν οι αρχειακοί φορείς που μετέχουν, το βασικό της προσόν είναι η ζωντάνια της και ο βιωματικός της χαρακτήρας- στοιχεία που δεν έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε ελληνικές ιστορικές εκθέσεις.
Τα επακριβώς ανατυπωμένα κατοχικά πρωτοσέλιδα, τα πλακάτ που χαιρέτιζαν την είσοδο των Συμμάχων απελευθερωτών στην πόλη, τα τρικάκια που βρίσκονταν ριγμένα κάτω, στους δρόμους του κέντρου την ημέρα της απελευθέρωσης, πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, και άλλα τεκμήρια από την Κατοχή και την λήξη της βρίσκονται στο τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στη δεκαετία του 1940 και τιτλοφορείται «Μια σύντομη ανάσα ελευθερίας». Αντίστοιχα, γραπτά τεκμήρια και ντοκουμέντα από την ζωή επί Χούντας και από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πρωτοσέλιδα από την ημέρα της αποκατάστασης, αλλά και ένας χώρος επαναλαμβανόμενης προβολής ντοκυμαντέρ βρίσκονται στο τμήμα της έκθεσης για τη Μεταπολίτευση υπό τον τίτλο «Η μεγάλη στιγμή της δημοκρατίας».
Συνολικά η έκθεση φιλοξενεί περισσότερα από 500 τεκμήρια που, πέραν όσων αναφέρθηκαν, περιλαμβάνουν ακόμη έργα τέχνης, αφίσες, προκηρύξεις, προσωπικά αντικείμενα και κινηματογραφικά επίκαιρα, ενώ για τον επισκέπτη προτείνεται μια συγκεκριμένη τροχιά περιήγησης.
Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωστής Παπαϊωάννου, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο λαός και στις δύο περιπτώσεις γιόρταζε την ήττα του φασισμού, καθώς και ότι ο συνδυασμός των δύο επετείων, το δίπτυχο εθνική ανεξαρτησία και πολιτική ελευθερία, είναι πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη, σε στιγμές που κερδίζουν έδαφος οι ανελεύθερες ιδέες, οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις.
Κατά την εκδήλωση για το ξεκίνημα της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Ιουλίου, ο εκ των επιστημονικών υπευθύνων της έκθεσης και ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης ξενάγησε τους παρευρισκόμενους, ενώ σημείωσε ότι η έκθεση δεν συναιρεί τις δυο επετείους, του 1944 και του 1974, αλλά επιχειρεί να αναδείξει τα κοινά στοιχεία που τις χαρακτήρισαν, και να αναλογιστεί τα βάρη της κάθε ιστορικής συγκυρίας. Είναι «μια σπονδή στην χαρά και στις ελπίδες που γέννησαν οι μέρες της πτώσης της ναζιστικής Κατοχής και της επτάχρονης δικτατορίας», πρόσθεσε στον σύντομο χαιρετισμό του.
Η έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» αποτελεί το επίκεντρο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνονται σε όλη την πόλη μέχρι και τον Νοέμβριο από τον Δήμο Αθηναίων και τον δραστήριο οργανισμό της Τεχνόπολης, και περιλαμβάνουν εκθέσεις, συζητήσεις, προβολές, θέατρο, μουσική, χορό, θεατρικές και ιστορικές διαδρομές, δράσεις για παιδιά και σχολεία. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 23 Ιουλίου έως τις 28 Οκτωβρίου 2024 με ελεύθερη είσοδο.
Να μην την χάσετε και να πάρετε μαζί σας και πιτσιρίκια. Οι κατασκευές και οι αναπάντεχοι τρόποι έκθεσης των τεκμηρίων εξασφαλίζουν την βιωματική εμπειρία και θα καταφέρουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον και του νεαρού κοινού.