3 βραδινές βόλτες στην καλοκαιρινή Αθήνα (με χάρτες!)

Ο ήλιος πέφτει, η δροσιά έρχεται, οι χάρτες ξεδιπλώνονται και οι βόλτες στη νυχτερινή Αθήνα ξεκινούν. Ποιος καύσωνας;

3 βραδινές βόλτες στην καλοκαιρινή Αθήνα (με χάρτες!)

Μπορεί την ημέρα ακόμα και τα εκατό μέτρα να φαντάζουν επικίνδυνη αποστολή, όμως το βράδυ είναι εντελώς διαφορετική ιστορία. Ατμοσφαιρικά φωτισμένες, ελαφρώς δροσερότερες και σαφώς πιο ρομαντικές, οι γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου σε περιμένουν να τις βολτάρεις, με το έτερό σου ήμισυ και/ή μια παγωμένη μπύρα ανά χείρας.

Διαδρομή #1: Από το Μουσείο της Ακρόπολης στην Τεχνόπολη
Σε 29 λεπτά (αν το κάνεις μονοκοπανιά)

Όχι έναν, όχι δύο, αλλά τρεις από τους ωραιότερους πεζόδρομους της Αθήνας διασχίζει αυτή η άνετη, κατηφορική ως επί το πλείστον διαδρομή, που ξεκινά από το Μουσείο της Ακρόπολης, μπλέκεται με τους ήχους των πλανόδιων μουσικών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, περνά μπροστά από το πανέμορφο Σινέ Θησείον και πλάι στην Αρχαία της Αθήνας, πριν πάρει να κατηφορίζει προς τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο. Από εκεί, θα στρίψεις αριστερά για να μπεις στον «κάτω» πεζόδρομο της Ερμού, αυτόν που ενώνει το Θησείο με το Γκάζι, περνώντας μπροστά από κτίρια αριστουργηματικά σαν εκείνο της Ένωσης Αρχαιολόγων, και πλάι στα απομεινάρια του Αρχαίου Κεραμεικού, πριν περάσεις απέναντι την Πειραιώς και καταλήξεις για ποτό στο Γκάζι ή τον (σύγχρονο) Κεραμεικό.

Διαδρομή #2: Από την Ηπίτου στα Αναφιώτικα, μέσα από την Πλάκα
Σε 26 λεπτά (κανά τρίωρο με τις στάσεις)

Ξεκινάς από τον γλυκύτατο, άλλοτε κρυφό πεζόδρομο της Ηπίτου (αν θέλεις με ένα κοκτέιλ από το ομώνυμο μπαράκι της), και από εκεί μπαίνεις στην Πλάκα, για να κατηφορίσεις το μαρμαρόστρωτο της Κυδαθηναίων, περνώντας μπροστά από το αναγεννημένο Cine Paris, και εν συνεχεία στρίβεις σε έναν από τους δημοφιλέστερους πεζόδρομους της γειτονιάς, την Αδριανού. Την ακολουθείς ως τη Βιβλιοθήκη του αυτοκράτορα που αγάπησε την Αθήνα όσο κανένας, και από εκεί χώνεσαι στα ατμοσφαιρικά σοκάκια της Δεξίππου, της Κλάδου και της Άρεως για να βγεις στο Βρυσάκι, στην ομώνυμη οδό στο πλάι της Αρχαίας Αγοράς και να κάνεις μια στάση για μια παγωμένη μπύρα. Μετά θα ανηφορίσεις, περνώντας από τους επάνω Διόσκουρους, για να πάρεις την οδό Κλεψύδρας και από εκεί να βγεις στην ωραιότερη γειτονιά της Αθήνας, τα Αναφιώτικα

Διαδρομή #3: Από του Φιξ στο Αστεροσκοπείο, μέσα από τα Πετράλωνα
Σε 40 λεπτά (αν δεν σταματήσεις πουθενά)

Η πιο χορταστική διαδρομή της λίστας μας, ξεκινά από τον σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ και περνά μέσα από το Κουκάκι, αγκαλιάζοντας τον λόφο του Φιλοπάππου. Υπάρχει και η εναλλακτική να περπατήσεις στον περιφερειακό του, αλλά εμείς ψηφίζουμε τη διαδρομή από τη Γενναίου Κολοκοτρώνη, που θα σε βγάλει καρφί σε μια από τις ωραιότερες –και πιο άγνωστες– γειτονιές του κέντρου, τα Πέτρινα των Πετραλώνων, που είναι γνωστά και ως Συνοικία το Όνειρο. Στάση μετά απαραιτήτως για ρακές και μεζεδάκια σε κάποιο από τα κοσμαγάπητα στέκια των Άνω Πετραλώνων, πριν πάρεις να ανηφορίζεις την οδό Καλλισθένους για να βγεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και να χαζέψεις από εκεί την θέα στην φωτισμένη Ακρόπολη.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v