10 πράγματα που δεν ήξερες για τις τζακαράντες

Τι είναι και από πού μας ήρθαν τα ψηλόλιγνα δέντρα με το εξωτικό όνομα, που στολίζουν με τα μωβ ανθάκια τους αυτές τις μέρες την Αθήνα;

10 πράγματα που δεν ήξερες για τις τζακαράντες

Δεν είναι κουτσουπιές –αυτές έχουν ροζ ανθάκια, όχι μωβ, και ανθίζουν νωρίτερα, συνήθως τον Απρίλη. Δεν είναι ούτε πασχαλιές –αυτές έχουν ανθάκια στο ίδιο χρώμα, είναι όμως θάμνοι, όχι δέντρα. Τα εντυπωσιακά δέντρα που σκορπίζουν αυτές τις μέρες τα μωβ ανθάκια τους στην οδό Αθηνάς, στο Ζάππειο και σε άλλα σημεία της Αθήνας λέγονται τζακαράντες, ή στο ελληνοπρεπέστερο ιακαράνδες.

Τζακαράντα; Τι όνομα είναι αυτό;

Λατινοαμερικάνικο. Για την ακρίβεια, είναι λέξη της γλώσσας guarani, που μιλούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Παραγουάης, της Βολιβίας και της Αργεντινής. Στα guarani τζακαράντα (ή γιακαράντα) θα πει αρωματική.

Από τη Νότια Αμερική, όπου είναι γηγενής, η τζακαράντα ταξίδεψε και καλλιεργείται πλέον σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, αλλά γενικότερα όπου δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού καθότι δεν πολυσυμπαθεί τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Διάσημη για τις τζακαράντες της είναι η Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, που λέγεται χαϊδευτικά και Jacaranda City.

Στην Αυστραλία, της οποίας το καλοκαίρι είναι ως γνωστόν ο δικός μας χειμώνας, οι τζακαράντες ανθίζουν Δεκέμβρη, και το δημοφιλές χριστουγεννιάτικο τραγούδι Christmas Where The Gum Trees Grow έχει έναν στίχο που λέει πως όταν η τζακαράντα ανθίσει, τα Χριστούγεννα είναι κοντά.

Το ύψος της τζακαράντας είναι εντυπωσιακό (όπως πιθανότατα έχεις προσέξει προσπαθώντας να φωτογραφίσεις αυτές του Ζαππείου): Μπορεί να φτάσει, και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσει, τα 15 μέτρα. Ακόμα και οι πιο… μικροκαμωμένες του είδους τους υψώνονται στα 5 μέτρα.

Όπως γράφαμε πέρυσι τέτοια εποχή, οι τζακαράντες της οδού Αθηνάς υποφέρουν την τελευταία δεκαετία από το υπερβολικό κλάδεμα που δεν τις αφήνει να ανθίσουν. 

Στο βιβλίο του Crónicas del Ángel Gris, Χρονικά του Γκρι Αγγέλου, ο Αργεντινός συγγραφέας Alejandro Dolina, γράφει για μια τζακαράντα στην γειτονιά του Φλόρες στο Μπουένος Άιρες, η οποίο σφύριζε σκοπούς τάνγκο κατά παραγγελία. Το βιβλίο έγινε τόσο δημοφιλές, που το 2009, μια από τις πλατείες της γειτονιάς μετονομάστηκε με δημοτική απόφαση σε Πλατεία Γκρι Αγγέλου (Plaza del Angel Gris).

@in2life_gr Εσύ ξέρεις τι είναι αυτά τα μωβ δέντρα που ανθίζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή; #τζακαραντα #ζαππειο #δεντρο #αθηνα #μυστικα #ανοιξη #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω ♬ Wind Up Missin' You - Tucker Wetmore

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v