5 πράγματα που περιμένουμε από τον νέο δήμαρχο της Αθήνας
Η Βασιλίσσης Όλγας, το πλαφόν στα Airbnb, το περισσότερο φως τα βράδια και άλλα πράγματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Χάρη Δούκα.
Η Βασιλίσσης Όλγας, το πλαφόν στα Airbnb, το περισσότερο φως τα βράδια και άλλα πράγματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Χάρη Δούκα.
Ο Χάρης Δούκας ανέλαβε καθήκοντα στον δήμο της Αθήνας πριν από 25 μέρες, κι εμείς συγκεντρώσαμε σε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα τα πρώτα πράγματα που περιμένουμε να δούμε να αλλάζουν, σύμφωνα με το πρόγραμμά του και τις ανάγκες της πόλης.
Η Βασιλίσσης Όλγας να επιστρέψει στην κυκλοφορία
Ήταν μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του Χάρη Δούκα μετά την εκλογή του, η οποία ωστόσο βρήκε… τοίχο από το Υπουργείο Πολιτισμού, που υποστηρίζει ότι ο δρόμος μπροστά από το Ζάππειο «έχει αρχαία». Η Βασιλίσσης Όλγας παραμένει κλειστή για οχήματα από τον Μάρτιο του 2020, δημιουργώντας σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αρδηττού και την Καλλιρόης. «Άλλοι αρχαιολόγοι άφησαν σαφείς αιχμές για την Υπουργό Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση των αρχαιοτήτων με στόχο την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Οι ίδιοι αρχαιολόγοι διερωτώνται πως η Υπουργός εκφέρει άποψη για τα αρχαιολογικά ευρήματα και την ανάδειξή τους, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές» αναφέρει ο Χάρης Δούκας σε ανάρτησή του.
@in2life_gr Τι θα κάνουμε τελικά με τη Βασιλίσσης Όλγας; #αθηνα #μεγαλοσπεριπατος #βασιλισσηςολγας #ζαππειο #πεζοδρομος #δημοσαθηναίων #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #συνταγμα #κινησηαθηνας ♬ original sound - Peyton Parrish
Το πλαφόν στα Airbnb
Το gentrification που σαρώνει το κέντρο της Αθήνας αλλά και μέχρι πρόσφατα αλώβητες περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Μεταξουργείο, θα περιοριστεί, όπως μας είπε ο νέος δήμαρχος της Αθήνας σε πρόσφατη συνέντευξή του, με «την εκπόνηση μελέτης προσδιορισμού της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κάθε Δημοτικής Κοινότητας και των ορίων τουριστικών καταλυμάτων» και με «έξυπνες πολιτικές διαχείρισης των τουριστικών ροών βραχυχρόνιας μίσθωσης, έτσι ώστε αυτές να κατευθύνονται σε όλη την έκταση του Δήμου και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα συγκεκριμένες γειτονιές». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως σκοπεύει να συνεργαστεί με τις διεθνείς πλατφόρμες για να εφαρμοστούν αυτές οι πολιτικές κατανομής ροών.
Στο πρόγραμμα του νέου δημάρχου αναφέρεται επίσης πως θα εφαρμοστεί δημοτικό τέλος βραχυχρόνιας μίσθωσης το οποίο θα είναι υψηλότερο στις γειτονιές με μεγαλύτερη επιβάρυνση. Τα έσοδα από αυτό το τέλος θα χρησιμοποιηθούν για την ανακαίνιση κτιρίων του Δήμου και την παροχή τους στην αγορά, ώστε να αυξηθούν τα διαθέσιμα κτίρια για τους κατοίκους.
Περισσότερο (και φτηνότερο) πάρκινγκ
Στο πρόγραμμα του Δημάρχου Αθηναίων αναφέρεται επίσης η κατασκευή κοινόχρηστων πάρκινγκ σε γειτονιές της Αθήνας, με έξυπνες λύσεις τύπου πάρκινγκ-τσέπης. Και, δεν θα το κρύψουμε, ανυπομονούμε, καθώς η κατάσταση με το πάρκινγκ σε πολλές γειτονιές της πόλης είναι εφιαλτική, και τα πολλά κεντρικά πάρκινγκ που κλείνουν την ίδια ώρα, ή και νωρίτερα από το μετρό δεν βοηθάνε καθόλου την κατάσταση –το ίδιο και οι υπέρογκες χρεώσεις τους.
Περισσότερο πράσινο
Η προεκλογική δέσμευση του Χάρη Δούκα κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα φύτευσης τουλάχιστον 25.000 Δέντρων Ξηρικής Αντοχής σε κάθε γειτονιά, μέσα στην πενταετία 2024-2028, ήτοι περίπου 5.000 δέντρα τον χρόνο. «Η Αθήνα έχει μόνο 11% της έκτασης της καλυμμένο με δέντρα όταν ο μέσος όρος είναι στο 30%. Από τον μέσο όρο των 1.000 ετήσιων φυτεύσεων δέντρων την τελευταία τετραετία κάνουμε το άλμα ζωής στα τουλάχιστον 5.000 νέα δέντρα κάθε χρόνο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.
Περισσότερο φως τα βράδια
Γειτονιές όπως το Μεταξουργείο και η Βικτώρια φωτίζονται ελλιπώς ή και καθόλου, με αποτέλεσμα την έλλειψη αίσθησης ασφάλειας σε δρόμους που ζει, βγαίνει, πίνει, τρώει και κινείται μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αθήνας. Ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις σχετικά με την Ασφάλεια στην πόλη, περιλαμβάνεται η αύξηση του φωτισμού, αλλά και οι
εκδηλώσεις στις γειτονιές της πόλης για να αποκτήσουν και πάλι τη ζωντάνια τους. «Οι έρημες γειτονιές διευκολύνουν την παραβατική δράση κι εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό» αναφέρεται χαρακτηριστικά.