Τι να προσέξω όταν αγοράζω μεταχειρισμένο κινητό τηλέφωνο

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις μεταχειρισμένο κινητό και προβληματίζεσαι με όσα χρειάζεται να έχεις κατά νου πριν την αγορά, τότε κράτα σημειώσεις.

Τι να προσέξω όταν αγοράζω μεταχειρισμένο κινητό τηλέφωνο

Χρειάζεσαι επειγόντως κινητό όμως το ταμείον είναι λίγο μείον και δεν μπορείς να επενδύσεις στην αγορά ενός καινούριου μοντέλου; Προτιμάς ένα καλύτερο μοντέλο κι ας έχει χρησιμοποιηθεί λίγους μήνες, παρά να αγοράσεις ένα καινούριο με χειρότερα τεχνικά και λογισμικά χαρακτηριστικά. Τα μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα είναι εκεί έξω για σένα και δεν αποκλείεται να εξελιχθούν ως και ευκαιρίες αρκεί να προσέξεις τι θα αγοράσεις, ώστε να μην σου βγει μάπα το καρπούζι.

Για αυτόν τον λόγο συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να προσέξεις πριν δώσεις τα χρήματά σου για ένα μεταχειρισμένο κινητό ώστε να μην σε πιάσουν Κώτσο.

Έλεγξε την εξωτερική κατάσταση του κινητού

Η εξωτερική εμφάνιση του κινητού μπορεί να σου δώσει μια καλή ιδέα για το πώς έχει χρησιμοποιηθεί. Αναζήτησε γρατσουνιές, ρωγμές και φθορές στην οθόνη και στο σώμα της συσκευής. Αν υπάρχει κάποια σοβαρή ζημιά, ίσως θα πρέπει να επιλέξεις μια άλλη μεταχειρισμένη συσκευή.

Δοκίμασε τη λειτουργία της συσκευής

Βεβαιώσου ότι η συσκευή λειτουργεί σωστά. Ελέγξτε την οθόνη για νεκρά pixels ή δυσλειτουργίες στην αφή. Δοκίμασε τα πλήκτρα, τις κάμερες, το ηχείο και το μικρόφωνο. Μια πλήρης δοκιμή των βασικών λειτουργιών μπορεί να σε προστατεύσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έλεγξε τη μπαταρία

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως τα μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ρωτήσεις τον πωλητή για το πόσο διαρκεί η μπαταρία και αν έχει αντικατασταθεί πρόσφατα. Μια προβληματική μπαταρία μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του κινητού.

Έλεγξε το ΙΜΕΙ

Το IMEI (International Mobile Equipment Identity) είναι ένας μοναδικός αριθμός που έχει κάθε κινητό. Τα δίκτυα GSM χρησιμοποιούν τον αριθμό IMEI για να αναγνωρίσουν έγκυρες συσκευές και μπορούν να σταματήσουν την πρόσβαση σε ένα κλεμμένο τηλέφωνο στο δίκτυο.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ελέγξεις το IMEI για να βεβαιωθείς ότι η συσκευή δεν είναι κλεμμένη ή χαμένη. Συνήθως, το IMEI μπορείτε να το βρεις είτε στις ρυθμίσεις της συσκευής είτε πληκτρολογώντας *#06#.

Τον νου σου στην εγγύηση και την πολιτική επιστροφών

Αν αγοράζεις από έναν αξιόπιστο πωλητή ή κατάστημα, καλό θα είναι να ελέγξεις αν προσφέρεται εγγύηση και ποια είναι η πολιτική επιστροφών. Μια μικρή περίοδος εγγύησης μπορεί να σου προσφέρει την ασφάλεια ότι η συσκευή δεν θα παρουσιάσει προβλήματα αμέσως μετά την αγορά. Αντίστοιχα πρέπει να γνωρίζεις εξ’ αρχής τι θα συμβεί αν το μεταχειρισμένο κινητό σου παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, ώστε να είσαι καλυμμένος και να μην χάσεις τα χρήματά σου.

Χωρίς έρευνα αγοράς δεν πας πουθενά

Είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα για να δεις ποιες είναι οι τρέχουσες τιμές για το συγκεκριμένο μοντέλο που σε ενδιαφέρει. Έτσι, θα είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς καλύτερα και να αποφύγεις να πληρώσεις περισσότερα από όσα αξίζει η συσκευή.

Το λογισμικό και τα μάτια σου

Βεβαιώσου ότι το κινητό έχει την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος ή αντίστοιχα ότι είναι δυνατή η ενημέρωση. Ένα παλιό λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας και να μην υποστηρίζει νέες εφαρμογές, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες στην καθημερινότητά σου.

Μίλα μου για το ιστορικό χρήσης;

Αν είναι δυνατόν, ζήτησε από τον πωλητή να σου δώσει πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιήθηκε η συσκευή, πριν φτάσει στα χέρια σου. Για παράδειγμα μάθε αν ήταν η κύρια συσκευή του ή αν χρησιμοποιήθηκε ως δεύτερο τηλέφωνο. Αντίστοιχα καλό είναι να γνωρίζεις αν αποτελούσε επαγγελματική συσκευή (καλό θα ήταν να αποφύγεις τέτοιες περιπτώσεις) ή χρησιμοποιούνταν από έναν έφηβο που χρησιμοποιεί το κινητό ακόμη και στον ύπνο του.

Μόνο οι αξιόπιστοι πωλητές θα σε σώσουν

Είναι σημαντικό να αγοράζεις από αξιόπιστους πωλητές με καλές κριτικές και αναφορές. Αν αγοράζεις από διαδικτυακές πλατφόρμες ή site αγοραπωλησιών (βλ. Marketplace, Vendora, Χρυσή Ευκαιρία, Insomnia) επιβάλλεται να διαβάσεις τις κριτικές προηγούμενων αγοραστών και να προτιμήσεις πωλητές με θετικές αξιολογήσεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v