Γιατί το καλοκαίρι μάς κάνει χαρούμενους;

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με αποδείξεις και ονόματα ώστε να καταλάβουν άπαντες για ποιους λόγους το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη μας εποχή.

Γιατί το καλοκαίρι μάς κάνει χαρούμενους;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο αν μας ρωτάς ότι το καλοκαίρι είναι για πολλούς η αγαπημένη εποχή του χρόνου. Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας και οι διακοπές αποτελούν μερικούς από τους λόγους που συνδέονται με την άνοδο της διάθεσής μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο το καλοκαίρι δεν μας κάνει απλώς χαρούμενους επειδή μπορούμε να απολαμβάνουμε τις διακοπές μας, να πλατσουρίζουμε στις παραλίες και να απολαμβάνουμε κοκτεϊλάρες πάνω στο κύμα.

Υπάρχουν βαθύτερες ψυχολογικές αλλά και βιολογικές προεκτάσεις που εξηγούν τη θετική επίδραση του καλοκαιριού στη διάθεσή μας κι εμείς θα αναλάβουμε να σταχυολογήσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Έκθεση στο ηλιακό φως και παραγωγή σεροτονίνης

Το ηλιακό φως είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Η έκθεση στο ηλιακό φως αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας χημικής ουσίας που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της διάθεσης και την αίσθηση ευτυχίας. Επιπλέον, το φως του ήλιου βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας, που είναι σημαντικός για έναν καλό ύπνο. Ένας καλός ύπνος συνδέεται με βελτιωμένη διάθεση και συνολική ψυχική υγεία.

Ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση. Τα φεστιβάλ, τα πάρτι στην παραλία, οι διακοπές και οι εξορμήσεις στη φύση προσφέρουν ευκαιρίες για κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες με φίλους και οικογένεια για αυτό και προσμένουμε το καλοκαίρι κάθε φορά σαν την πρώτη φορά. Οι κοινωνικές επαφές αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ψυχική μας υγεία, καθώς προάγουν την αίσθηση του ανήκειν και την υποστήριξη από τους άλλους.

Αυξημένη φυσική δραστηριότητα

Το καλοκαίρι προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα. Από το κολύμπι στη θάλασσα και τις πεζοπορίες μέχρι τις ποδηλατικές βόλτες και τα αθλήματα στην παραλία, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα συνδέεται άμεσα με την απελευθέρωση ενδορφινών, των γνωστών ως "ορμονών της χαράς". Οι ενδορφίνες συμβάλλουν στη μείωση του άγχους και στην αύξηση της αίσθησης ευφορίας.

Χαλάρωσε λίγο τώρα που μπορείς

Οι διακοπές και η γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης που συνοδεύει το καλοκαίρι βοηθούν στη μείωση του άγχους και του στρες. Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επιτρέπει την απομάκρυνση από τις καθημερινές υποχρεώσεις και την απόλαυση στιγμών χαλάρωσης και ξεκούρασης. Αυτό το διάλειμμα από την ρουτίνα μπορεί να αναζωογονήσει την ψυχή και το σώμα, ενισχύοντας την αίσθηση ευτυχίας που νιώθουμε λίγο περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες.

Ελεύθερος το λέει κι η εποχή μου

Το καλοκαίρι, με τις πιο χαλαρές συνθήκες και τις πολλές επιλογές για εξωτερικές δραστηριότητες, προάγει την αίσθηση της ελευθερίας και της περιπέτειας. Η εξερεύνηση νέων τόπων, η εμπειρία νέων δραστηριοτήτων και η αίσθηση της απελευθέρωσης από την καθημερινότητα μπορούν να αυξήσουν την αίσθηση της ευτυχίας και της ζωτικότητας που είναι συνώνυμη του καλοκαιριού.

Βιταμίνη D

Η έκθεση στο ηλιακό φως συμβάλλει στην παραγωγή βιταμίνης D στο σώμα μας, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με την εμφάνιση κατάθλιψης, επομένως η αυξημένη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων προβλημάτων και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v