Ελληνικά ταινιάκια σαν θερινό στο Ertflix

Το Ertflix αγαπά ιδιαίτερα το ελληνικό σινεμά κι εμείς διαλέγουμε τα καλύτερα φιλμάκια του ετοιμάζοντας ταινιομαραθώνιο σαν θερινό μονάχα για πάρτη σου.

Ελληνικά ταινιάκια σαν θερινό στο Ertflix

«Θα μοιάζουν με θερινό αλλά δεν θα’ ναι» λέγεται ότι είχε γράψει κάποτε ο γέροντας Ερτφλίξιος σχετικά με τις πάμπολλες ταινιο-επιλογές που φιλοξενούνται στη streaming πλατφόρμα του και ποιοι είμαστε εμείς για να τον αμφισβητήσουμε; Πόσο μάλλον όταν στο Ertflix μπορείς να βρεις κάποια εξαιρετικά ελληνικά φιλμάκια που θα φέρουν το θερινό σινεμά στο μπαλκόνι, στη βεράντα ή στην ταράτσα σου. Αν αγαπάς κι εσύ το εγχώριο σινεμά, τότε επιβάλλεται να βάλεις στη watchlist σου όσες ταινίες ξεδιαλέξαμε για χάρη σου.

Black Stone του Χρήστου Ιακωβίδη (2022)

Με αφετηρία ένα ντοκιμαντέρ για τους υπαλλήλους «φαντάσματα» του δημοσίου, δύο κινηματογραφιστές πέφτουν επάνω στην Χαρούλα, μία υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά τον εξαφανισμένο, δημόσιο υπάλληλο, γιο της. Όταν το όνομα του συνδέεται με μία απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει, μαζί με τον νεότερο, ανάπηρο γιο της, να «καθαρίσει» το όνομα του.

Με τη βοήθεια ενός Ελληνοαφρικανού ταξιτζή και μίας «παράφωνης» αντιρατσιστικής οργάνωσης, οι κινηματογραφιστές ακολουθούν την Χαρούλα ενόσω προσπαθεί να βρει και να φέρει πίσω στο σπίτι τον πρωτότοκο γιο της... Μια από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών ποντάρει ξεκάθαρα στο ερμηνευτικό μπρίο της Ελένης Κοκκίδου και στο έξυπνο σενάριο που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

Διαθέσιμη μέχρι 10 Αυγούστου

Ληστεία στην Αθήνα του Βαγγέλη Σερντάρη (1969)

Τρεις φίλοι ληστεύουν το χρηματοκιβώτιο του κτηματομεσίτη Θωμά Χρηστίδη, του οποίου το γραφείο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ντίνος είναι υπάλληλος του Χρηστίδη, ο μικρός του αδελφός, ο Σταύρος, πλασιέ βιβλίων και ο φίλους τους, ο Μιχάλης, οδηγός πειρατικού ταξί. Μετά την επιτυχία της κλοπής ακολουθεί μια σύντομη περίοδος ενθουσιασμού, που όμως πρόκειται να τελειώσει άδοξα.

Η παραγωγή νουάρ ταινιών στον ελληνικό κινηματογράφο των 60s και των 70s ήταν ιδιαίτερα φτωχή για αυτό τον λόγο οι λάτρεις του είδους τρέφουν μεγάλη εκτίμηση στο φιλμ του Σερντάρη που χαρίζει στον Ανέστη Βλάχο έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του. Υποδειγματική σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνείες συνθέτουν ένα διαμαντάκι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπεράσεις.

Διαθέσιμη μέχρι τις 25 Ιουνίου

Magic Hour του Κώστα Καπάκα (2011)

Ο Διομήδης και ο Αριστείδης, δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους άντρες, συναντιούνται τυχαία και ξεκινούν μια διασκεδαστική περιήγηση στην ελληνική επαρχία. Για τους δικούς του λόγους ο καθένας προσπαθεί να ξεπεράσει μια προσωπική κρίση. Ο πρώτος έχει μόλις ανακαλύψει ότι η γυναίκα του τον έχει απατήσει με τον καλύτερο του φίλο, ενώ ο δεύτερος προβληματίζεται για τη ματαιωμένη πορεία του ως σκηνοθέτης. Μαζί αυτοί οι δύο ήρωες περιπλανιούνται και παραδοξολογούν σχετικά με τα βασικά διλήμματα της ζωής και της κρίσης.

O Kώστας Καπάκας μας δίνει ένα γλυκό και πολύ τρυφερό φιλμ με τον Ρένο Χαραλαμπίδη να κεντά στον πρωταγωνιστικό ρόλο δίνοντάς του μια τζαζ σχεδόν αυτοσχεδιαστική εκδοχή που μας ενθουσίασε. Χαλαρωτικό και feelgood από τα βάθη της κινηματογραφικής του ψυχής το Magic Hour σχεδόν μαγικά θα σου αποδείξει ότι τα όνειρα κρατούν όσο κι οι αναμνήσεις τους.

Διαθέσιμη μέχρις τις 29 Νοεμβρίου

Smac του Ηλία Δημητρίου (2016)

Η Ελένη ζει μια μάλλον όμορφη ζωή, έχει διευθυντική θέση σε μια τράπεζα και χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της όταν μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. Σ’ εκείνη την περίοδο, που πρέπει να επανακαθορίσει τη ζωή της, συναντά τον Ανδρέα, έναν άστεγο άνδρα, που κοιμάται τα βράδια στην είσοδο της πολυκατοικίας της. Εκείνος είναι που, όταν της ληστέψουν την τσάντα θα τη βοηθήσει να μπει στο διαμέρισμά της, γεγονός που στέκεται αφορμή να αναπτύξουν μια πιο στενή σχέση, που σίγουρα εξυπηρετεί και τους δύο. Η Ελένη και ο Ανδρέας ανακαλύπτουν σταδιακά, πως δεν προέρχονται από τόσο διαφορετικούς κόσμους, όσο θα πίστευαν, και είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν.

Ο Ηλίας Δημητρίου φτιάχνει ένα συγκινητικό πορτρέτο για τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια εποχή που δυστυχώς μας προσπερνά μέχρι η φθορά του χρόνου και του επικείμενου θανάτου να επαναφέρει τις «εργοστασιακές μας ρυθμίσεις» θυμίζοντάς μας ότι η ζωή κρύβεται σε όσα μοιραζόμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα κι όλες τις κοινές αναφορές κι αναμνήσεις μας. Η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη κι ο Γιάννης Κοκιασμένος συνθέτουν ένα αξέχαστο κινηματογραφικό ζευγάρι που υπερπηδά και τα σεναριακά κενά που υπάρχουν στο Smac

Διαθέσιμη μέχρι τις 2 Οκτωβρίου

Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη (2016)

Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και η πορεία του ενός καθορίζεται από τον άλλο. Ο Μπίλι και ο Νάκος είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμό του.

Ο Γιάννης Σακαρίδης μας δίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές ταινίες των τελευταίων ετών παραδίδοντας ένα αξιόλογο δείγμα ρεαλιστικού ευρωπαϊκού σινεμά με πρωταγωνιστή όλα όσα συμβαίνουν σε μια από τις πιο γκετοποιημένες περιοχές του αθηναϊκού κέντρου. Ο Γιάννης Στάνκογλου κι ο Μάκης Παπαδημητρίου σκαρώνουν ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που αποτελεί ξεκάθαρα την κοχλάζουσα δύναμη της ταινίας η οποία ξετυλίγει το ανθρώπινο κουβάρι των υπόλοιπων χαρακτήρων της με υποδειγματικό τρόπο.

Διαθέσιμη μέχρι τις 21 Αυγούστου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v