10 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ για να δεις στο Ertflix και το Netflix

Βραβευμένα, συναρπαστικά και αποκαλυπτικά, αυτά τα ντοκιμαντέρ στις δύο πλατφόρμες θα σε κρατήσουν κολλημένο στην τηλεόραση.

10 συναρπαστικά ντοκιμαντέρ για να δεις στο Ertflix και το Netflix

Θεωρείς τα ντοκιμαντέρ βαρετά; Κι όμως, αν επιλέξεις το κατάλληλο μπορεί να σε βυθίσει στον κόσμο του και να σε πάρει από το χεράκι ενώ σου μαθαίνει πληροφορίες που δεν ήξερες για ένα σωρό πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου.

Από mural artists, μέχρι τη Μαρία Κάλλας και από τους κοραλλιογενείς υφάλους μέχρι απάτες μαμούθ που θα σε αφήσουν άφωνο, δες παρακάτω μερικές σούπερ επιλογές ντοκιμαντέρ που στρημάρουν τώρα στις πλατφόρμες του Ertflix και του Netflix

Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας

Το ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά του 2007, παρουσιάζει το γενεαλογικό δέντρο της θρυλικής ντίβας και περιγράφει αναλυτικά την πορεία της οικογένειάς της, τις μουσικές σπουδές της, τις συνεργασίες της με τη Λυρική αλλά και τις παραστάσεις που έδωσε στην Ελλάδα από το 1957 και μετά. Προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό,  που προέρχονται από προσωπικές και μη συλλογές, όπως το Αρχείο ΕΡΤ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Αρχείο Αλέξη Μινωτή κ.α.

Η Τέχνη του Δρόμου

Η σειρά ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον δημοφιλή street artist Insane51, μας καλεί να γνωρίσουμε τη δική του ιδιαίτερη τέχνη και να τον ακολουθήσουμε στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας. Το ταξίδι του ανά την Ελλάδα καταγράφει εκτός από τα μέρη και τους ανθρώπους που γνωρίζει, και την δημιουργία από την αρχή έως το τέλος μιας μοναδικής τοιχογραφίας.

O Αληθινός Τζέιμς Μποντ

Ο Ρίχαρντ Ζόργκε, από πατέρα Γερμανό και μητέρα Ρωσίδα, πάλεψε ενάντια στον Χίτλερ και στον Εθνοσοσιαλισμό. Ως κατάσκοπος στην υπηρεσία του Στάλιν έδρασε από την Ιαπωνία, το σύμμαχο της ναζιστικής Γερμανίας. Δεν αποτελεί απλώς την έμπνευση για τον Τζέιμς Μποντ του Ιαν Φλέμινγκ, ήταν ο Τζέιμς Μποντ και θεωρείται σήμερα ένας από τους κορυφαίους πράκτορες του 20ού αιώνα και το καλύτερο μυστικό του Στάλιν. Ώρα να μάθουμε την ιστορία του.

Χίτλερ Εναντίον Πικάσο και των Άλλων

Picasso, Matisse, Renoir και Chagall κ.ά. έργα τέχνης κρυμμένα, λεηλατημένα και καταδικασμένα από τους Ναζί, έρχονται στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη Συλλογή του, ο Τόνυ Σερβίλλο αφηγείται την αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που αρπάχτηκαν, απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ακολουθεί 7 διαφορετικούς γατο-χαρακτήρες στις περιπλανήσεις τους στα σοκάκια, τις αγορές, το λιμάνι, τις ταράτσες, στην Κωνσταντινούπολη και τον Βόσπορο. Μέσα από τις ιστορίες αυτών των εντελώς διαφορετικών 7 γάτο-προσωπικοτήτων, αλλά και των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Η Σκόνη της Καμπούλ

Αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για όλα συνέβησαν στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, την περίοδο 2001-2021, κάτω από το πέπλο του τρόμου. Το ντοκιμαντέρ υπογράφει ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης (δέκα διεθνή κινηματογραφικά βραβεία για τα ντοκιμαντέρ του, το 2021), ενώ στην τεκμηρίωση του ντοκιμαντέρ βοήθησε σημαντικά o Muhammad Tahir, διευθυντής επικοινωνίας του Radio Free Europe-Radio Liberty’s/Afghan Service.

Πώς να ληστέψεις μια τράπεζα

Το νέο ντοκιμαντέρ από τους Στήβεν Ρόμπερτ Μόρς και Σεθ Πόρτζες, εστιάζει στον Σκόρ Σκέρλοκ, τον άνθρωπο που κατάφερε να κάνει τουλάχιστον 19 ληστείες τραπεζών με βάση μεθόδους που μόνο σε ταινία μπορείς να δεις. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους συνεργούς και τους φίλους του, τους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις ληστείες καθώς εκτυλίσσονταν και τους ντετέκτιβ και τους πράκτορες που τελικά κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Blackfish: Η ιστορία μιας φάλαινας δολοφόνου

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, με… πρωταγωνίστρια την Τίλικουμ, μια διαβόητη όρκα φάλαινα, υπεύθυνη για τον θάνατο τριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός διάσημου εκπαιδευτή. Η Γκαμπριέλα Καουπερθβάιτε χρησιμοποιεί σοκαριστικό αρχειακό υλικό και συναισθηματικά φορτισμένες συνεντεύξεις που αναδεικνύουν το ερώτημα του αν είναι σωστό να αιχμαλωτίζονται άγρια ζώα για την ανθρώπινη ψυχαγωγία.

Bitconned

Ασχολείσαι με bitcoin; Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix η σκοτεινή πλευρά των κρυπτονομισμάτων έρχεται στο επίκεντρο, μέσα από πιο ομολογουμένως σοκαριστική αληθινή ιστορία. Τρεις άντρες εκμεταλλεύονται την αγορά κρυπτονομισμάτων για να αποσπάσουν εκατομμύρια από επενδυτές και να κάνουν χλιδάτη ζωή, σε μια περίοδο οικονομικού παροξυσμού κατά τη διάρκεια του Bitcoin boom του 2017.

Κυνηγώντας κοράλλια

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε ολόκληρο τον πλανήτη βρίσκονται στο χείλος του αφανισμού. Μια ομάδα από φωτογράφους και περιβαλλοντικούς επιστήμονες ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι, προκειμένου να αποτυπώσει την καταστροφή που συντελείται και να καταγράψει τις αιτίες που την έχουν πυροδοτήσει. Το ντοκιμαντέρ σε βυθίζει σε έναν υποβρύχιο κόσμο σπάνιας ομορφιάς, που κινδυνεύει να είναι πολύ σύντομα παρελθόν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v