Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τα Τέμπη στο Netflix και ακόμα κλαίμε

Το ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ της Ανθής Βούλγαρη προβάλλεται στο Netflix… και δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να το δούμε όλοι.

Είδαμε το ντοκιμαντέρ για τα Τέμπη στο Netflix και ακόμα κλαίμε

«Ταξίδια. Τίποτα δεν θα υπήρχε χωρίς αυτά. Η ζωή μας όλη περιστρέφεται γύρω τους». Έτσι ξεκινά το ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ της Ανθής Βούλγαρη: Συνδέοντας το ταξίδι με την ζωή, προτού το συνδέσει με τον θάνατο.

Μέσα από αφηγήσεις γονιών των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, διασωστών που βρέθηκαν την μοιραία νύχτα στον τόπο του εγκλήματος, πραγματογνωμόνων, εργαζομένων του ΟΣΕ, δικηγόρου και ψυχολόγου, αλλά και της 27χρονης σήμερα επιζήσασας Ντίνας Μαγδαλιανίδη, καθηλωμένης σε αναπηρικό αμαξίδιο, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ανασυνθέσει τα όσα συνέβησαν εκείνη την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου του 2023, να αναζητήσει ευθύνες, να δώσει φωνή στους γονείς και τα αδέρφια των (20χρονων στην πλειοψηφία τους) θυμάτων.

«Όσο σκληρό και να ακουστεί, δεν έχουμε προλάβει να πενθήσουμε. Όταν έχεις μέσα σου την απώλεια και τον θυμό, πιστέψτε με κερδίζει ο θυμός» λέει στην Ανθή Βούλγαρη ο Δημήτρης Πλακιάς, πατέρας της 20χρονης Αναστασίας Πλακιά, που σκοτώθηκε μαζί με τις συνομήλικες ξαδέρφες της, Θώμη και Χρύσα Πλακιά.

Οι αφηγήσεις είναι, αναπόφευκτα, φορτισμένες: Η Δέσποινα Γανίδου, μητέρα του 22χρονου Γιώργου Παπάζογλου, θυμάται τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα και το τηλεφώνημα που έλαβε από την κοπέλα του. Η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 29χρονου Δημήτρη Οικού μιλά για τα μηνύματα που της έστελνε ο αδερφός της πριν την σύγκρουση των τραίνων. Παιδιά μηχανοδηγού οι δυο τους, συζητούσαν το αλαλούμ που επικρατούσε εκείνη τη μέρα στο δίκτυο του ΟΣΕ, και το πώς είχε μόλις αποφευχθεί μια τραγωδία στον σταθμό των Παλαιοφαρσάλων. Το τελευταίο ηχητικό μήνυμα του Δημήτρη ακούγεται λίγη ώρα μετά. Και είναι ανατριχιαστικά προφητικό.

«Κάθε φορά που πάω το άλλο παιδί μου στη σχολή του, κάθε φορά που γυρίζω, λέω γιατί δεν πήγα τα παιδιά μου; Γιατί δεν τα πήγα;» λέει βουρκωμένος ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας των διδύμων, Θώμης και Χρύσας. Και ο Χρήστος Χούπας, πατέρας της 28χρονης Ελπίδας Χούπα, συγκλονίζει: «Ο θεός ο χριστιανός, ο φιλεύσπλαχνος, ο πανάγαθος, είναι παραμύθι. Είναι κακούργος και αιμοσταγής. Και τη μέρα που πέθανε το παιδί μου, είχε ρεπό».

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει επίσης στα ερωτήματα που παραμένουν έως σήμερα αναπάντητα, όπως το τι κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία που προκάλεσε την φωτιά («άκουγα φωνές να αργοσβήνουν, ανθρώπων που καίγονταν ζωντανοί» αφηγείται η επιζήσασα Ντίνα Μαγδαλιανίδη) και γιατί μπαζώθηκε το σημείο της σύγκρουσης προτού προλάβει να ξεκινήσει η έρευνα. Μιλούν σχετικά, πέρα από τους συγγενείς των θυμάτων, οι πραγματογνώμονες Γιώργος Περιβολιώτης και Κώστας Λακαφώσης, και ο Κώστας Γεννιδούνιας, πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΣΕ.

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, που διαρκεί λίγο παραπάνω από μία ώρα, επάνω σε μαύρη οθόνη ανάβουν και σβήνουν ένα ένα τα ονόματα και οι ηλικίες των 57 θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών.

Παρουσίαση: Ανθή Βούλγαρη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: GΑP Filming Team
Παραγωγή: ALTER EGO MASS MEDIA S.A. - MEGA

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v