Τέλειες συνταγές για εύκολα γλυκά ψυγείου

Νοσταλγικά και πεντανόστιμα, τα γλυκά ψυγείου φτιάχνονται πανεύκολα με λίγα υλικά και είναι ό,τι πρέπει για τα απογεύματα με φίλους στο μπαλκόνι.

Τέλειες συνταγές για εύκολα γλυκά ψυγείου

Κάθε μπουκιά και μια ανάμνηση από τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων. Ή μπορείς να το δεις και λιγότερο ρομαντικά: Κάθε μπουκιά και ένα αντίδοτο στις καλοκαιρινές λιγούρες που μας πιάνουν όλους. Όπως και να ‘χει, τα γλυκά ψυγείου φτιάχνονται εύκολα, γρήγορα και ανέξοδα, κι αυτός είναι ένας ακόμα πρακτικός λόγος να τα αγαπάμε –και να αναζητούμε διαρκώς τις καλύτερες συνταγές για να τα τιμήσουμε όπως τους αρμόζει.

Γλυκό ψυγείου με 5 υλικά

Υλικά:
330 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, 400 γρ. τυρί κρέμα, 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 300 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ, 100 γρ. ζελέ σε σκόνη διαλυμένο σε 400 ml νερό, 3 φράουλες (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και το ζαχαρούχο γάλα, και χτυπάμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα. Ανεβάζουμε ταχύτητα και χτυπάμε για επιπλέον 1-2 λεπτά μέχρι να σφίξει ελαφρώς η κρέμα. Τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x35 εκ. 15 μπισκότα, το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλο το σκεύος. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, μεταφέρουμε τη μισή γέμιση πάνω από τα μπισκότα, και την απλώνουμε με ένα κουτάλι. Τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα 15 μπισκότα, μεταφέρουμε την υπόλοιπη κρέμα και την απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.

Καλύπτουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες. Αφαιρούμε το γλυκό από το ψυγείο και βγάζουμε τη διάφανη μεμβράνη. Περιχύνουμε με το ζελέ πάνω από την κρέμα με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Προσέχουμε το ζελέ να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστό. Ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις ρίχνουμε στο ζελέ. Μεταφέρουμε το σκεύος στο ψυγείο για ακόμη 2 ώρες. Αφαιρούμε το σκεύος από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Γιαουρτογλυκό με φράουλες

Υλικά:
800 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 130 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. εκγύλισμα βανίλιας, 75 γρ. ζεστό νερό, 15 γρ. ζελατίνη σε σκόνη, 300 γρ. φράουλες κομμένες, 50 γρ. άχνη

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαόυρτι, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με σύρμα. Σε ένα μικρότερο μπολ ρίχνουμε το νερό και τη ζελατίνη σε σκόνη και ανακατεύουμε με κουτάλι. Ρίχνουμε το νερό με τη ζελατίνη στο μπολ με το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε 150 γρ. φράουλες και ανακατεύουμε με μία μαρίζ. Χύνουμε το μείγμα μέσα σε ορθογώνιο τσέρκι στο οποίο έχουμε απλώσει από πριν μαγειρική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βάζουμε στο blender τις υπόλοιπες φράουλες και την άχνη και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο. Απλώνουμε το περιεχόμενο από το blender πάνω στο γλυκό και γαρνίρουμε με 3 φράουλες.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Μιχαηλίδη 

Μπισκοτογλυκό ψυγείου

Υλικά:
Για το μπισκοτογλυκό: 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια, 1 ½ φλ. κρύο γάλα, 3 κ.σ. φυστικοβούτυρο, 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, 1 συσκ. μπισκότα πτι μπερ, 3-4 μπανάνες ώριμες
Για την επικάλυψη: 60 γρ. κουβερτούρα, 2 φλ. άχνη ζάχαρη, 2 κ.σ. μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη, λίγες σταγόνες υγρή βανίλια, 2 κ.σ. γάλα, 3 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας

Εκτέλεση:
Χτυπάμε πρώτα σε ένα μπολ την κρέμα στιγμής με το κρύο γάλα για 2 λεπτά με μίξερ χειρός. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο. Αφήνουμε για 5′ να σταθεί η κρέμα στιγμής και προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα σε παχύρρευστη μορφή. Απαλά αναδιπλώνουμε το μίγμα. Σε τετράγωνο ταψάκι στρώνουμε μια σειρά πτι μπερ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού. Απλώνουμε σε στρώση τη μισή κρέμα. Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες μπανάνας. Κάνουμε ακόμα μια στρώση με μπισκότα. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τις υπόλοιπες μπανάνες. Τέλος, καλύπτουμε με μια στρώση πτι μπερ και απλώνουμε όλη την επικάλυψη σοκολάτας. Παγώνουμε για 4-5 ώρες ή μια νύχτα.

Για την επικάλυψη σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσει. Όσο ακόμα η σοκολάτα είναι ρευστή, προσθέτουμε την άχνη, το βούτυρο, τη βανίλια, το γάλα και την πραλίνα. Τα χτυπάμε με μίξερ ώστε να ομογενοποιηθούν.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα

Υλικά:
30 γρ. βούτυρο, 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 200 γρ. ζάχαρη, 4 αβγά, 1 κιλό γάλα φρέσκο πλήρες, 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 50-55% κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια, 300 γρ. μπισκότα πτι-μπερ, 300 γρ. γάλα φρέσκο (πλήρες ή ελαφρύ) για τα μπισκότα, λίγη τρούφα και ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε όλα μαζί τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα έως ότου γίνει ένας χυλός. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το 1 κιλό γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την εστία και αδειάζουμε το 1/3 του γάλακτος μέσα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας παράλληλα με το σύρμα. Αδειάζουμε το καινούριο μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, την οποία επαναφέρουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει βράση και να πήξει σε κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στα 300 γρ. γάλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά όχι τόσο ώστε να διαλύονται, και τα στρώνουμε σε μια επίπεδη πιατέλα ή σε ένα μεγάλο πυρέξ, το ένα πλάι στο άλλο, σχηματίζοντας μία ενιαία βάση. Καλύπτουμε τα μπισκότα με ζεστή κρέμα σοκολάτας, βάζουμε άλλη μια στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα και απλώνουμε από πάνω τη λευκή κρέμα. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει για περίπου 4 ώρες και γαρνίρουμε με τις νιφάδες ή το τρίμμα σοκολάτας.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου 

Κρέμα καρπούζι

Υλικά:
1200 γρ. καρπούζι (χωρίς φλούδα) σε κομμάτια, 100 γρ. κορν φλάουρ, 100 γρ. μαύρη ζάχαρη, ½ κ.γ. κανέλα, φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα

Εκτέλεση:
Ξεσποριάζουμε το καρπούζι και το βάζουμε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων (σε αυτή την περίπτωση σε δόσεις, λόγω χωρητικότητας). Πολτοποιούμε καλά και περνάμε τον πηχτό χυμό από σουρωτήρι (ή σίτα) μέσα σε δοσομετρητή υγρών, για να τον μετρήσουμε πριν τον χρησιμοποιήσουμε. Ουσιαστικά θέλουμε περίπου 1 λίτρο περασμένου χυμού. Ρίχνουμε τον περασμένο χυμό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα, να διαλυθεί εντελώς το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για περίπου 6-10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το μείγμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα σε ποτηράκια ή μπολάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβίρουμε. Σερβίρουμε την κρέμα κρύα και αν θέλουμε με λίγο κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v