Το προσούτο Ευρυτανίας στέλνει τα χαιρετίσματά του στην Ιταλία
Καλύτερο «ακροκώλιον» από αυτό της Ευρυτανίας δύσκολα θα φας κι αν οι Ιταλιάνοι αντιδράσουν έχουμε λίγα πραγματάκια να τους πούμε.
Καλύτερο «ακροκώλιον» από αυτό της Ευρυτανίας δύσκολα θα φας κι αν οι Ιταλιάνοι αντιδράσουν έχουμε λίγα πραγματάκια να τους πούμε.
Αν είσαι λάτρης των αλλαντικών, μάλλον έχεις πολύ ψηλά στην κορυφή της γευστικής λίστας σου το προσούτο. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε μάλλον δεν το έχεις δοκιμάσει, πράγμα ασυγχώρητο καθώς πρόκειται για ένα έξτρα λαχταριστό «έδεσμα» που είναι ιδανικός μεζές ειδικά για wine pairing. Από το όνομα καταλαβαίνεις ότι η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ωστόσο καλό θα ήταν να γνωρίζεις πως στα μέρη μας φτιάχνεται ίσως ένα συγκλονιστικό προσούτο που δικαίως φιγουράρει σε λίστες κι άρθρα με τα καλύτερα παγκοσμίως.
Το «Ακροκώλιον» Ευρυτανίας όπως είναι γνωστό με την αρχαιοελληνική του ονομασία είναι ένα πραγματικά θαυμαστό αλλαντικό που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο σου ειδικά αν ξέρεις να καλοτρώς.
Πως παράγεται το προσούτο Ευρυτανίας;
Το προσούτο παράγεται από ειδικά επιλεγμένο χοιρινό μπούτι, συνδυάζοντας την παράδοση της Ευρυτανίας και την τεχνογνωσία της Πάρμας. Πρόκειται για προϊόν φυσικής ωρίμανσης τουλάχιστον 12 μηνών. Η ξήρανση και η ωρίμανση μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και πάνω από ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κρέας χάνει περισσότερο υγρό και αναπτύσσει την πλούσια, σύνθετη γεύση του. Η παραγωγή του ακολουθεί παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί και τελειοποιηθεί με το πέρασμα των χρόνων, με στόχο να διατηρηθεί η αυθεντική γεύση και η ποιότητα του προϊόντος.
Η διαδικασία ξεκινά με την εκτροφή των χοίρων, οι οποίοι πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να τρέφονται με φυσικές τροφές. Στην Ευρυτανία, οι χοίροι συνήθως τρέφονται με καρπούς, δημητριακά, και άλλες τοπικές τροφές, που συμβάλλουν στη μοναδική γεύση του προσούτο.
Όταν το προσούτο έχει ωριμάσει πλήρως και έχει επιτευχθεί η επιθυμητή γεύση και υφή, συσκευάζεται προσεκτικά για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του. Συνήθως, συσκευάζεται σε λεπτές φέτες και αποστέλλεται στην αγορά.
Σε κάθε στάδιο της παραγωγής, γίνεται αυστηρός έλεγχος ποιότητας για να εξασφαλιστεί ότι το τελικό προϊόν πληροί τα υψηλά πρότυπα που έχουν τεθεί. Η ποιότητα του προσούτο εξαρτάται από την προσοχή στη λεπτομέρεια και την αφοσίωση των παραγωγών στη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων.
Η διαδικασία παραγωγής του προσούτο Ευρυτανίας αντικατοπτρίζει την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής και τη δέσμευση των τοπικών παραγωγών για την παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος.
Το Αλλαντοποιείο Στρεμμένος μας έμαθε να τρώμε προσούτο Ευρυτανίας και μπράβο του
Το Αλλαντοποιείο Στρεµµένος άρχισε να λειτουργεί το 1992, στις όχθες του ποταµού Προυσιώτη, µέσα στο δάσος στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους. Σε ένα πραγµατικά µαγευτικό περιβάλλον λειτουργεί αυτή η µικρή µονάδα παραγωγής που «παντρεύει» την πρώτη ύλη (φρέσκο χοιρινό κρέας) µε την τέχνη του χειροποίητου αλλαντικού και µε την φυσική ωρίµανση, τηρώντας εµµονικά την δέσµευσή της στην εξαιρετική ποιότητα.
Εκεί, στην ορεινή και δύσβατη δυτική Ευρυτανία, η ίδια η φύση ωριµάζει τα χειροποίητα προϊόντα σε ιδανικές συνθήκες και με αυτόν τον τρόπο τα αλλαντικά –και δη το προσούτο- εµπλουτίζονται µε τα φυσικά αρώµατα του ελατοδάσους, που δημιουργούν την ασυναγώνιστη γεύση τους.