Τα πιο νόστιμα αλλαντικά των ελληνικών νησιών

Πικάντικα, μυρωδάτα, κρύβουν σε κάθε μπουκιά τόσο νοστιμιά, όσο και νησιωτική παράδοση. Αυτά τα νησιώτικα αλλαντικά πρέπει να τα δοκιμάσεις.

Τα πιο νόστιμα αλλαντικά των ελληνικών νησιών

Αν αγαπάς τις ντελικατέσεν λιχουδιές, τότε σίγουρα ξέρεις ότι τα νησιά μας φημίζονται για τα αλλαντικά τους.

Αν όχι, τότε μην σε μέλλει, κράτα σημειώσεις καθώς σου έχουμε μερικά από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα για να συνοδεύσεις τι μπίρα, το κρασί ή το τσιπουράκι σου.

Απάκι

Αλλαντικό ή μήπως κρεατικό; Ή μήπως και τα δύο; Όπως και να’ χει το απάκι είναι ένα πεντανόστιμο χοιρινό κρέας, μαριναρισμένο με μυρωδικά και βότανα του βουνού, το οποίο καπνίζεται με αργό και… βασανιστικό τρόπο για να φέρει στο τραπέζι όλες τις μυρωδιές και γεύσεις της κρητικής παράδοσης.

Σαλάδο Κέρκυρας

Φτιάχνεται από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, καρυκεύεται με πιπέρι, σκόρδο και αλάτι και καπνίζεται με αρωματικά κλαριά, τα οποία του δίνουν την χαρακτηριστική του μυρωδιά και γεύση. Το Σαλάδο είναι ένας υπέροχος μεζές, και συνοδεύει αρμονικά μπίρα και κρασί. Θα το βρεις εδώ

Νούμπουλο Κέρκυρας

Ακόμα ένα εκλεκτό κερκυραϊκό έδεσμα, το Νούμπουλο φτιάχνεται από ολόκληρο χοιρινό φιλέτο μαριναρισμένο σε τοπικό κρασί και καρυκεύματα. Τοποθετείται σε φυσικό έντερο, διακριτικά καπνισμένο και φυσικά ωριμασμένο στον αέρα και συνοδεύει κάθε είδους αποστάγματα, μπύρες και κρασιά. Θα το βρεις εδώ

Χοιρομέρι Ζακύνθου

Η τεχνική παρασκευής του βασίζεται σε αυτήν του προσούτο, αλλά το νοστιμότατο αυτό αλλαντικό είναι πιο πικάντικο και πιο αλμυρό από το κλασικό, ιταλικό προσούτο. Φτιάχνεται από χοιρινό κρέας και καρυκεύεται με πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι, σκόρδο και αλάτι και ψήνεται στον ήλιο. Συνοδεύει κρασί και αποστάγματα. Θα το βρεις εδώ

Λούζα, Λούντζα ή Λόζα

Το εκλεκτό αλλαντικό των Κυκλάδων συντατάται σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα το νησί: η μυκονιάτικη αρτύζεται με μπαχάρι και θρούμπι, η συριανή με κρασί, πιπέρι, μπαχάρι και γαρύφαλο, και η τηνιακή με πιπέρι και σπόρους μάραθου. Οποιαδήποτε και αν επιλέξεις, ετοιμάσου να γευτείς έναν υπέροχο μεζέ, για να συνοδεύσεις το κρασί, την μπίρα ή το ουζάκι σου. Τηνιακή λούζα θα βρεις εδώ και μυκονιάτικη εδώ

Ζαμπόνι Νάξου

Θυμίζει προσούτο, και παράγεται από χοιρινό μπούτι, το οποίο μπαίνει σε μείγμα από αλάτι, πιπέρι, κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι. Στη συνέχεια αφήνεται σε κασέλα, καλύπτεται με χοντρό αλάτι και ψήνεται για 2 με 3 μήνες για να βγάλει όλη την πικάντικη και αρωματική του γοητεία. Θα το βρεις σε τοπικά παντοπωλεία του νησιού.

Καβουρμάς Λήμνου

Ο Λημνιός καβουρμάς είναι μια τοπική παραδοσιακή συνταγή. Καβουρδισμένα κομμάτια χοίρινου κρέατος σκεπασμένα με χοιρινό λίπος Έχει ιδιαίτερη γεύση και αποτελεί μεζέ για πραγματικούς μερακλήδες, δίνοντας πρωτοτυπία , νοστιμιά και άρωμα στα πιάτα τα οποία συμμετέχει. Στο νησί θα βρεις και εξαιρετικό κατσικίσιο καβουρμά αντίστοιχα. Θα τον βρεις εδώ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v