Όσα πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις Botox
Αποφάσισες να διώξεις τις ρυτίδες από το πρόσωπό σου; Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία με Botox.
Αποφάσισες να διώξεις τις ρυτίδες από το πρόσωπό σου; Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία με Botox.
Γράφει η Βαγιανή Περιφάνη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
Η βοτουλινική τοξίνη (ή αλλιώς αλλαντική τοξίνη) είναι μια εξαιρετικά δραστική νευροτοξίνη και παράγεται από το αναερόβιο βακτήριο «κλωστηρίδιο της αλλαντίασης» (Clostridium Botulinum). H πρώτη αναφορά επιτυχούς χρήσης της βοτουλινικής τοξίνης για την θεραπευτική αντιμετώπιση νοσήματος στον άνθρωπο έγινε τη δεκαετία του ’70 όπου χορηγήθηκαν ελάχιστεςδόσεις σε συγκεκριμένους μυς που κινούν τα μάτια για τη βελτίωση του στραβισμού.
Αυτή λοιπόν η ελεγχόμενη, στοχευμένη και παράλληλα ασφαλής μυϊκή ενδυνάμωση φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη, με αποτέλεσμα κατά τα επόμενα χρόνια, η χορήγηση ενέσεων βοτουλινικής τοξίνης να βρει εφαρμογή και σε άλλα νοσήματα του ανθρώπου αλλά και στην αισθητική δερματολογία. Στα τέλη της δεκαετίας 1980 και συγκεκριμένα το 1987, η οφθαλμίατρος Jean Carruthers και ο σύζυγός της, δερματολόγος Alastair Carruthers από το Βανκούβερ, ήταν οι πρώτοι γιατροί που χρησιμοποίησαν την βοτουλινική τοξίνη για αισθητική χρήση.
Έκτοτε, η βοτουλινική τοξίνη είναι η νούμερο ένα θεραπεία παγκοσμίως στην αισθητική δερματολογία. Ο ορότυπος Α, ένας εκ των 7 οροτύπων που έχουν απομονωθεί, είναι αυτός που χρησιμοποιήθηκε πρώτος στην ιατρική. Η ona-βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι το γνωστό μας Botox και η abo-βοτουλινική τοξίνη τύπου Α είναι το γνωστό μας Dysport.
Αυτά τα δύο δρουν αναστέλλοντας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης από τις τελικές νευρικές ίνες στην νευρομυϊκή σύναψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της δράσης των μυών. Οι μυς χαλαρώνουν, δεν συσπώνται και έτσι δεν δημιουργούνται οι ρυτίδες έκφρασης στο υπερκείμενο δέρμα.
Όσον αφορά στο πρόσωπο, οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε βοτουλινική τοξίνη είναι το άνω μέρος του προσώπου (μεσόφρυο, μέτωπο, bunny lines και η περιοχή γύρω από τα μάτια γνωστή ως «πόδι χήνας»), το κάτω μέρος του προσώπου (ρυτίδες λύπης, περιστοματικές ρυτίδες, gummy smile) αλλά και η περιοχή του λαιμού (μυώδες πλάτυσμα).
Φυσικά η βοτουλινική τοξίνη δεν χρησιμοποιείται μόνο για να διορθώσουμε τις ρυτίδες του προσώπου μας, αλλά υπάρχουν και ιατρικές ενδείξεις του φαρμάκου. Πέραν του στραβισμού από όπου και ξεκίνησε η χρήση της, η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για την καλοήθη ημικρανία, για τον βρουξισμό (bruxism ή βρυγμός, μια κατάσταση που περιγράφει το σφίξιμο, τρίξιμο ή χτύπημα των δοντιών όταν είμαστε ξύπνιοι -βρουξισμός ημέρας- ή και κατά τη διάρκεια του ύπνου -βρουξισμός ύπνου) αλλά και για την υπεριδρωσία των παλαμών, των πελμάτων και της μασχάλης. Και αυτές είναι μόνο κάποιες από τις πολλές ενδείξεις που έχει το φάρμακο στην ιατρική.
Πότε όμως κάνουμε botox;
Θέλουμε ιδανικά να ξεκινήσουμε τη θεραπεία όσο οι ρυτίδες μας είναι ρυτίδες έκφρασης και δεν έχουν γίνει στατικές, οπότε δεν υπάρχει και συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσουμε αρκεί να έχουμε συμπληρώσει τα 18 έτη ζωής. Σε ρυτίδες που έχουν σχηματιστεί πρόσφατα το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, ενώ οι παλιές και στατικές ρυτίδες (παρούσες ακόμη και στην ηρεμία του προσώπου) θα ηρεμήσουν αρκετά, αλλά πιθανώς δεν θα απαλειφθούν εντελώς.
Ποιος μπορεί να κάνει botox;
Η θεραπεία απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Το Brotox η λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης στους άνδρες. Είναι η ίδια διαδικασία και στα δύο φύλα και γίνεται στα ίδια σημεία. Στους άνδρες, προσπαθούμε να απαλύνουμε απλώς τις ρυτίδες χωρίς να ακινητοποιούμε τους μυς, κρατώντας την κίνηση των μυών έτσι ώστε να έχουμε ένα εντελώς φυσικό αποτέλεσμα. Στις γυναίκες μπορούμε, σε κάποια σημεία και πάντα σε συνεννόηση με την ασθενή, να ακινητοποιήσουμε περισσότερο τις περιοχές τις οποίες θεραπεύουμε χωρίς όμως να έχουμε «παγωμένα» και χωρίς έκφραση πρόσωπα.
Πότε ξεκινούν και φαίνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας;
Το φάρμακο για να δράσει χρειάζεται 48 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες δύο μέρες δεν έχουμε κάποια εμφανή αλλαγή στα σημεία που έχουμε εφαρμόσει τη θεραπεία. Συνήθως στις 5-7 ημέρες έχουμε εμφανή αλλαγή. Το τελικό αποτέλεσμα το αξιολογούμε στις 15-20 μέρες όπου συνήθως κάνουμε το επαναληπτικό της θεραπείας για να διορθώσουμε τυχόν ατέλειες ή ασυμμετρίες.
Πόσο διαρκεί;
Η όλη διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και οι ασθενείς επανέρχονται άμεσα στην καθημερινότητα τους. Η διάρκεια του botox κυμαίνεται από 4 έως 8 περίπου μήνες, με μια μέση διάρκεια γύρω στους 6 μήνες. Αυτό εξαρτάται από 3 παράγοντες: από το είδος των ρυτίδων (αριθμό και βάθος τους), από το πόσο δυνατοί και υπερτροφικοί είναι οι μύες και από την ποσότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιούμε σε κάθε περίπτωση.
Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;
Τις επόμενες 4-6 ώρες προσέχουμε να μην ξαπλώσουμε, δεν κάνουμε γυμναστική και δεν ασκούμε πίεση στα σημεία που έχουμε κάνει το botox. Για το επόμενο 24ωρο αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ, τη λήψη ασπιρίνης και την υπερβολική έκθεση σε πηγές θερμότητας. Τέλος, επειδή το botox γίνεται με πολύ λεπτές βελονίτσες, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας μήπως υπάρξουν μικρές μελανίτσες στις περιοχές που έχουμε εφαρμόσει τη θεραπεία.
Μπορούμε να έχουμε παρενέργειες μετά τη θεραπεία;
Σε γενικές γραμμές θεωρείται μια ασφαλής θεραπεία όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους γιατρούς. Οι παρενέργειες, οι οποίες εμφανίζονται σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, παρατηρούνται μετά το δεύτερο 24ωρο όπου ξεκινάει η δράση του φαρμάκου και διαρκούν συνήθως κάποιες εβδομάδες. Η πιο συχνή είναι ένας ήπιος πονοκέφαλος που συνήθως ξεκινάει μετά το δεύτερο 24ωρο και διαρκεί το πολύ 5 ημέρες. Η πιο ενοχλητική αισθητικά είναι η βλεφαρόπτωση, την οποία οι έμπειροι γιατροί μπορούν να αντιμετωπίσουν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν botox;
Παρότι το φάρμακο δεν έχει συστηματική απορρόφηση και η δράση του είναι τοπική, αποφεύγουμε τη θεραπεία με βοτουλινή τοξίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Αυτό γίνεται κυρίως λόγω του ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μελέτες ασφάλειας του φαρμάκου σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες. Φυσικά, δεν πραγματοποιούμε τη θεραπεία σε δέρμα που πάσχει ή φλεγμαίνει. Τέλος, απόλυτη αντένδειξη είναι οι παθήσεις της Νευρομυϊκής Σύναψης, όπως είναι η Μυασθένεια Gravis και σύνδρομο Lambert-Eaton.
Πόσο κοστίζει;
Το κόστος για την θεραπεία κυμαίνεται στα 180-250, ευρώ αναλόγως την τοξίνη του χρησιμοποιεί ο κάθε Δερματολόγος.