Το ήξερες ότι το Αιγίνιο είναι η πόλη των πελαργών;
Το Αιγίνιο της Πιερίας είναι η… πρωτεύουσα των πελαργών στην Ελλάδα, και ένα νέο πρόγραμμα που προστατεύει τις φωλιές τους μας μυεί στα μυστικά τους.
Το Αιγίνιο της Πιερίας είναι η… πρωτεύουσα των πελαργών στην Ελλάδα, και ένα νέο πρόγραμμα που προστατεύει τις φωλιές τους μας μυεί στα μυστικά τους.
Έχεις προσέξει ποτέ τις φωλιές που φτιάχνουν οι πελαργοί επάνω στους στύλους της ΔΕΗ; Αν ο δρόμος σε φέρει ποτέ στο γλυκύτατο Αιγίνιο της Πιερίας, είναι σχεδόν αδύνατο να μην τις προσέξεις: Η μικρή πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό πελαργών στην Ελλάδα συγκεντρώνει κάθε χρόνο περί τις 45-47 ενεργές φωλιές. «Ενεργές» σημαίνει ότι κατοικούνται την δεδομένη στιγμή, είναι δηλαδή πιθανό περνώντας από κάτω να παρατηρήσεις έναν πελαργό να ταΐζει τα παιδιά του, να τσιμπολογάει κάτι, να επισκευάζει με το ράμφος τα τοιχώματα της φωλιάς του ή απλά να αράζει σπίτι του, όπως κάνεις κι εσύ.
Οι πελαργοί είναι αποδημητικά πτηνά: Έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα γύρω στα μέσα Μαρτίου, και φεύγουν για πιο ζεστά κλίματα περί τα τέλη Αυγούστου. «Πέρυσι είχαμε στο Αιγίνιο 60 ζευγάρια πελαργών, και η τάση είναι αυξητική», μας λέει ο Πασχάλης Δερματάς, εθελοντής που ασχολείται ενεργά με τους πελαργούς. «Περίπου 200 πελαργοί γεννιούνται εδώ τον χρόνο, και γύρω στους 300 φεύγουν για την Αφρική κατά την αποδημία».
Γιατί δείχνουν να προτιμούν συγκεκριμένα το Αιγίνιο σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας; Για το άφθονο φαγητό που προσφέρουν οι υδροβιότοποι γύρω του: Σε πολύ κοντινή απόσταση, τα εθνικά πάρκα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, προστατευμένα από διεθνείς συνθήκες, εξασφαλίζουν το πελαργίσιο αντίστοιχο αυτού που εμείς θα λέγαμε γκουρμέ κουζίνα.
Τελευταία, μάλιστα, τρέχει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ ένα πρόγραμμα κατασκευής και συντήρησης τεχνητών φωλιών για τους πελαργούς του Αιγινίου, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δακτυλίωση νεοσσών πελαργών, από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης με την συνδρομή της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ και εθελοντών. Και αν αναρωτιέσαι τι είναι η δακτυλίωση, πρόκειται για επιστημονική μέθοδο βασισμένη στην ατομική σήμανση των πουλιών, που μας επιτρέπει να τα αναγνωρίσουμε αν γυρίσουν από το μακρύ μεταναστευτικό τους ταξίδι, αλλά και να συλλέξουμε πολύτιμα δεδομένα. Περισσότερα έχει η Ορνιθολογική Εταιρεία, εδώ.
Την ιδιαίτερη σχέση αγάπης των πελαργών με το Αιγίνιο (και τούμπαλιν) καταγράφει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Πασχάλη Τερζή «Η Κωμόπολη των Πελαργών» το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού και το Σωματείο Επαγγελματιών Βόρειας Πιερίας, στα γραφεία του οποίου πραγματοποιούνται τακτικά προβολές του ντοκιμαντέρ και ενημερώσεις σχετικά με τα προγράμματα προστασίας των συμπαθέστατων πουλιών.
"Η κωμόπολη των πελαργών" Ντοκιμαντέρ(Trailer) from Pasxalis Terzis on Vimeo.