Πως θα μειώσεις την χοληστερίνη χωρίς φάρμακο
Έχεις αυξημένη χοληστερίνη; Δες τι αλλαγές μπορείς να κάνεις για να την μειώσεις πριν καταφύγεις στη λύση των στατινών.
Έχεις αυξημένη χοληστερίνη; Δες τι αλλαγές μπορείς να κάνεις για να την μειώσεις πριν καταφύγεις στη λύση των στατινών.
Η χοληστερίνη αποτελεί δομική ουσία του ανθρώπινου οργανισμού: συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, καθώς και στη σύνθεση των ορμονών.
Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL). Τα υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι υψηλές τιμές στην HDL έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Πλην της φαρμακευτικής αντιμετώπισης μετά από την επίσκεψη στον γιατρό, η οποία επιβάλλεται αν ανήκεις στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καπνιστές, παχύσαρκοι, διαβητικοί, υπερτασικοί κ.α.), υπάρχουν και φυσικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τις τιμές της «κακής» χοληστερόλης.
Ποιοι είναι αυτοί;
Λιγότερα κορεσμένα λιπαρά
Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, τα fast food, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα γλυκά με βούτυρο, τα τηγανιτά και τα αρτοπαρασκευάσματα με βούτυρο αυξάνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Και λιγότερα τρανς
Είναι εκείνα τα οποία η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί κατά κόρον σε πραλίνες για άλειμμα, γλυκά, κουλουράκια και λοιπές έτοιμες ζύμες και το σώμα τα διαχειρίζεται εντελώς διαφορετικά από τα υπόλοιπα λιπαρά. Η κατανάλωσή τους αυξάνει την ολική χοληστερόλη και μειώνει την «καλή» HDL μέχρι και 20%.
Περισσότερα πολυακόρεστα
Τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος μέχρι και 10%. Προτίμησε τα ω-3 λιπαρά, τα οποία βρίσκουμε σε ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, και είναι μεταξύ άλλων είναι τα πιο «φιλικά» για την καρδιά.
Και φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες μπορεί να μην απορροφώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως αποτελούν τροφή για τα βακτήρια του εντέρου τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν την LDL μέχρι και 18%. Πολύ καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φασόλια, ο αρακάς, οι φακές, τα φρούτα, η βρώμη και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Άσκηση
Πέρα από το να βοηθά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η άσκηση μειώνει την LDL και αυξάνει την HDL. Ο συνδυασμός μάλιστα αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός στη μείωσή της.
Λιγότερο αλκοόλ
Το αλκοόλ σε μέτρια κατανάλωση, χάρη στην αιθανόλη αυξάνει την HDL και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η υπερβολική κατανάλωσή του όμως βλάπτει το συκώτι, και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Διακοπή καπνίσματος
Πλην της βλάβης που προκαλεί στην καρδιά, το κάπνισμα συνδέεται με μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης και αυξημένη ολική. Το κόψιμό του μπορεί να αντιστρέψει τις βλαβερές αυτές συνέπειες.
Συμπληρώματα
Σε κάποιες έρευνες ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση κατά της χοληστερόλης. Το ιχθυέλαιο για παράδειγμα σε ποσότητα 4 γρ./ημέρα μπορεί να αυξήσει την HDL, ενώ το ψύλλιο ένα είδος φυτικής ίνας, σε ποσότητα 8 γρ./ημέρα πιθανώς να μειώνει την ολική χοληστερόλη κατά 10%. Επίσης, το συνένζυμο Q10 έχει ευεργετική δράση στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, το ίδιο και η μαγιά κόκκινου ρυζιού, η οποία όμως θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.