Πώς θα φτιάξεις τον τέλειο κορμό σοκολάτας

Όπως τον έφτιαχναν οι μαμάδες μας, ή λίγο πειραγμένο σε μοντέρνες βερσιόν; Όπως και αν λιγουρεύεσαι τον κορμό σου, βρήκαμε τις τέλειες συνταγές για να τον φτιάξεις.

Πώς θα φτιάξεις τον τέλειο κορμό σοκολάτας

Παραδοσιακός ή πειραγμένος, πανεύκολος ή λίγο πιο μπελαλίδικος, ο κορμός σοκολάτας είναι το απόλυτο γλυκό για το κυριακάτικο τραπέζι. Και με αυτές τις συνταγές για εγγυημένα αποτελέσματα, θα τον απογειώσεις.

Κορμός σοκολάτας με καραμέλα και φιστικοβούτυρο

Υλικά:
1 κουβερτούρα 65% κακάο (200 γρ.), 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, 120 γρ. άχνη ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.σ κακάο, 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ, 3 κ.σ. φιστικοβούτυρο, 3 κ.σ. κονιάκ
Για το σερβίρισμα: 3 κ.σ. φιστικοβούτυρο, Καραμέλα Γάλακτος (Dulce De Leche), μπισκότο τριμμένο

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μπαιν μαρί την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κακάο, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά την λιωμένη κουβερτούρα. Αποσύρουμε, μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σπάμε τα μπισκότα μέσα στον κάδο του μίξερ, σε μεγάλα κομμάτια (περίπου σε 3-4 κομμάτια το κάθε μπισκότο). Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε το μείγμα του κορμού. Κλείνουμε σφιχτά και βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρ να παγώσει.

Σερβίρισμα: Βγάζουμε τον κορμό από την κατάψυξη και τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Απλώνουμε στην επιφάνεια το φιστικοβούτυρο και την καραμέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

Κορμός σοκολάτας με κουλουράκια βουτύρου και ρούμι

Υλικά:
350 γρ. κουλουράκια βουτύρου σπασμένα σε μέτρια κομμάτια, 36 γρ. μαύρο ρούμι, 40 γρ. ζάχαρη άχνη, 60 γρ. κακάο, 260 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο, 240 γρ. πραλίνα σοκολάτας με φουντούκι, 100 γρ. φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα κουλουράκια, με το ρούμι και ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να μαριναριστούν τα υλικά καλά.

Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το κακάο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μείγμα με το κακάο. Προσθέτουμε την πραλίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί κι αυτή.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της πραλίνας στο μπολ με τα κουλουράκια, προσθέτουμε το φιστίκι Αιγίνης και με μία μαρίζ και με κυκλικές κινήσεις φροντίζουμε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε μία λαδόκολλα σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Στρώνουμε το μείγμα στο κέντρο από τη λαδόκολλα και μοιράζουμε φροντίζοντας να αφήσουμε κενά δεξιά και αριστερά από τη λαδόκολλα έτσι ώστε να μπορούμε να την σφίξουμε. Τυλίγουμε σηκώνοντας την πλευρά της λαδόκολλας που βρίσκεται μπροστά μας και τραβώντας προς τα εμπρός, σκεπάζοντας το μείγμα με τη λαδόκολλα δημιουργώντας ένα κύλινδρο. Ρολάρουμε προς τα εμπρός μέχρι να καλύψει η λαδόκολλα όλο το ρολό. Με τα χέρια μας ισιώνουμε το ρολό ώστε να είναι ισόποσο, τσαλακώνουμε και στρίβουμε τις άκρες σφιχτά δίνοντας σχήμα μίας μεγάλης καραμέλας και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 1 με 2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.

Αφαιρούμε από το ψυγείο, ξετυλίγουμε τη λαδόκολλα, κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Κορμός σοκολάτας με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά:
250 βούτυρο, 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 2 κ.σ. κακάο, 200 γρ. κουβερτούρα, 450 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ, 60 γρ. κονιάκ, 80 γρ. καρύδια, 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια, το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια. Αφήνουμε 20 δευτερόλεπτα για να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, ραντίζουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το αλάτι και τα καρύδια. Ανακατεύουμε πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια μας για να σπάσουν τα μπισκότα σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο μπολ με τα μπισκότα το μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας μια λαδόκολλα, βάζουμε το μείγμα και τυλίγουμε σε ρολό. Τυλίγουμε όλο το ρολό με μεμβράνη και πιέζουμε καλά τις άκρες σαν καραμέλα για να δώσουμε ομοιόμορφο σχήμα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει καλά. Σερβίρουμε με άχνη και κακάο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Και η δική μας, μαμαδίστικη συνταγή για πανεύκολο κορμό χωρίς κατσαρόλες και βράσιμο

Υλικά:
2 ½ πακέτα μπισκότα πτι μπερ, 1 Βιτάμ κλασικό σε πλακάκι, 1 ζαχαρούχο γάλα (την κλασική συσκευασία των 397 gr), 1 φλ. ζάχαρη άχνη, 4 κ.σ. κακάο

Εκτέλεση:
Σπάμε με τα χέρια τα μπισκότα σε ένα μεγάλο μπολ, σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια. Προσθέτουμε το βούτυρο και πλάθουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κακάο και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με τα χέρια. Τέλος, ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το πλάσιμο να ομογενοποιηθεί όλο το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδόκολλα, τυλίγουμε και αφήνουμε ένα βράδυ στην κατάψυξη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v