5 καταπληκτικές ιδέες για σαλάτες με όσπρια
Φακές, ρεβύθια, μαυρομάτικα και κόκκινα φασόλια –έτοιμα και μη– πρωταγωνιστούν σε πεντανόστιμες και σούπερ θρεπτικές σαλάτες.
Φακές, ρεβύθια, μαυρομάτικα και κόκκινα φασόλια –έτοιμα και μη– πρωταγωνιστούν σε πεντανόστιμες και σούπερ θρεπτικές σαλάτες.
Έχει πάρει το μάτι σου τις συσκευασίες με τα έτοιμα, μαγειρεμένα όσπρια στον ατμό που κυκλοφορούν τελευταία στα σούπερ μάρκετ; Αν δεν ήξερες με τι να τα συνδυάσεις, οι παρακάτω συνταγές θα σου δώσουν τρομερές ιδέες. Το ίδιο βέβαια ισχύει και αν προτιμάς να μαγειρέψεις όσπρια από το μηδέν, και δεν τεμπελιάζεις με την διαδικασία που απαιτούν –από εμάς, μπράβο.
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια
Υλικά:
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια), 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους ψιλοκομμένες, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα τα μαυρομάτικα φασόλια. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Προσθέτουμε αλάτι την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα για να φτιάξουμε τη σαλάτα.
Ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Τα προσθέτουμε μαζί με τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού στη σαλατιέρα. Χτυπάμε το λάδι και το ξίδι με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα με ένα κουτάλι, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Σαλάτα με ρεβίθια, ρόκα και ρόδι
Υλικά:
100γρ. Ρεβίθια Χοντρά, μουλιασμένα αποβραδίς, 2 χούφτες ροκίνι, ½ φλιτζάνι καρύδια τριμμένα, 15-20 ρόγες σταφύλι κομμένες στη μέση, 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια, σπόρους από μισό ρόδι, αλάτι
Για τη σος: 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό, 1 κ.γλ. μουστάρδα, ξύσμα από 1 λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε.
Σε μια ρηχή σαλατιέρα ρίχνουμε τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, τα σταφύλια, τους σπόρους του ροδιού, το ροκίνι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
Χτυπάμε καλά σε ένα μπολάκι όλα τα υλικά της σος, περιχύνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά στη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ
Σαλάτα με φακές και dressing με πορτοκάλι
Υλικά:
200 γρ φακές, 1 καρότο, 2 φύλλα δάφνης, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 πορτοκάλι σε φέτες, 2 κ.σ. καρύδια, 2 κ.σ. άνηθος, 2 κ.σ. μαϊντανός
Για το dressing: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο σύκο, 1 πορτοκάλι (τον χυμό του), 1/2 κ.γ. κάρυ, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερο με τα 2 φύλλα δάφνης για 15 με 20 λεπτά έτσι ώστε να είναι Al dente. Σουρώνουμε τις φακές και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για λίγο. Σε ένα μπωλ ετοιμάζουμε το dressing, ενσωματώνοντας όλα τα υλικά μαζί. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και τον άνηθο και τα προσθέτουμε στις φακές. Τρίβουμε και το καρότο επάνω στις φακές. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε. Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες και τις βάζουμε από πάνω. Τέλος γαρνίρουμε με το τριμμένο καρύδι.
Η συνταγή είναι από εδώ
Σαλάτα με κόκκινα φασόλια και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών
Υλικά:
Για τη σαλάτα:
300 γρ. φασόλια κόκκινα βρασμένα, 200 γρ. ντοματίνια κίτρινα κομμένα στη μέση, 200 γρ. ντοματίνια κόκκινα κομμένα στη μέση
Για τη βινεγκρέτ:
1/4 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 1/4 φλ. φυσικός χυμός πορτοκαλιού, 1/4 φλ. χυμός λεμονιού, 1/4 κ.γ. ζάχαρη, 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι λευκό, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 80 γρ. πεκορίνο σε φλοίδες, 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα φασόλια, τα κόκκινα και τα κίτρινα ντοματίνια, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο βάζο με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το λευκό βαλσάμικο ξύδι, αλάτι και πιπέρι. Σφραγίζουμε το βάζο με το καπάκι και ανακινούμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα, ρίχνουμε διάσπαρτα τις φλοίδες πεκορίνο, το μαϊντανό, επιπλέον αλάτι αν θέλουμε, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Σαλάτα με μαυρομάτικα και λαχανικά
Υλικά:
250 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, 100 γρ. σελινόριζα, 1 πράσο, 1 καρότο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 1 ντομάτα, 2 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, 10 φύλλα δυόσμου, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Για το ντρέσινγκ:
80-100 γρ. ελαιόλαδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. μέλι, 1 πιπεριά τσίλι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με νερό για να κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη σελινόριζα χωρίς την φλούδα, το πράσο και το καρότο. Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και βάζουμε τα λαχανικά, πιπέρι, αλάτι, κρυσταλλική ζάχαρη και σοτάρουμε 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να κρυώσουν μέσα στο τηγάνι.
Για το dressing: Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε για να αρωματίσουμε το λάδι.
Προσθέτουμε στο μπολ με το dressing αλάτι, πιπέρι, τα ψημένα λαχανικά από το τηγάνι και τα μαυρομάτικα φασόλια. Κόβουμε τη ντομάτα στη μέση, πιέζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια και την υγρασία. Την κόβουμε σε μικρά κυβάκια και την προσθέτουμε στο μπολ. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια, φρέσκο βασιλικό και δυόσμο. Προσθέτουμε στη σαλάτα τα μυρωδικά και το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη