Τέλειες πατατοσυνταγές να γλείφεις τα δάχτυλά σου
Και φουρνιστές με απάκι, και πατατόπιτες και πατατοσαλάτες, και όλα τα καλά έχουμε σε αυτές τις 5 ονειρεμένες συνταγές με πατάτες.
Και φουρνιστές με απάκι, και πατατόπιτες και πατατοσαλάτες, και όλα τα καλά έχουμε σε αυτές τις 5 ονειρεμένες συνταγές με πατάτες.
Μπορεί η νοστιμιά της απλότητας μιας τηγανιτής πατάτας να συγκρίνεται με ελάχιστα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, όμως το αγαπημένο λαχανικό-που-δεν-είναι-λαχανικό μικρών και μεγάλων πρωταγωνιστεί σε πολλές ακόμα συνταγές που θα λατρέψεις. Σαν αυτές που σου συγκεντρώσαμε εδώ.
Ογκρατέν πατάτας με ροζέ σάλτσα & τυριά
Υλικά:
1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες, 70 γρ. τοματοπολτός, ½ κ.σ. ιταλικό μείγμα μπαχαρικών, 400-500 ml φυτική κρέμα ή άλλη κρέμα της επιλογής μας, 200 γρ. τυρί που λιώνει, 4 μικρές πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες, 100 γρ. αλμυρό τυρί, 15 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια, ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον τοματοπολτό και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ιταλικό μείγμα και την κρέμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε 2 κ.σ. σάλτσα, απλώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και απλώνουμε μία στρώση πατάτες. Καλύπτουμε τις πατάτες με σάλτσα και κι άλλο τυρί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να μας τελειώσουν οι πατάτες. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, καλύπτουμε με το τυρί που λιώνει και με το αλμυρό τυρί και μοιράζουμε το βούτυρο.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να λιώσει το τυρί. Σερβίρουμε το ογκρατέν ζεστό ή χλιαρό, πασπαλισμένο με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Galette πατάτας
Υλικά:
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ξύσμα από 1 λάιμ, χυμό από 1 λάιμ, αλάτι, 1 κ.γ. μέλι
Για την galette: 4 πατάτες μέτριες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, πιπέρι
Για τη σύνθεση: 200 γρ. μπέικον, 100 γρ. ντοματίνια, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ¼ ματσάκι κόλιανδρο, μόνο τα φύλλα
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, το αλάτι και το μέλι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
Για την galette: Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις τρίβουμε στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες, τις τοποθετούμε σε μια πετσέτα, και τις στύβουμε καλά έτσι ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, απλώνουμε το μισό μείγμα από τις τριμμένες πατάτες, πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα, απλώνουμε την υπόλοιπη τριμμένη πατάτα και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η galette. Αναποδογυρίζουμε την galette, την πασπαλίζουμε με έξτρα αλάτι, με το πιπέρι και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο -τις οποίες ρίχνουμε περιμετρικά του τηγανιού- και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και από την άλλη πλευρά. Μεταφέρουμε την galette από το τηγάνι σε ένα πιάτο.
Για τη σύνθεση: Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει. Κόβουμε το μπέικον σε κύβους, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τοποθετούμε το μπέικον πάνω από την galette. Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα προσθέτουμε πάνω στην galette. Περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με φύλλα κόλιανδρου.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Πατάτες dauphinoise με τρία ελληνικά τυριά και σύγλινο
Υλικά:
1.500 γρ. πατάτες σε λεπτές φέτες 3 χλστ., ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, 1 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο: 40 ml ελαιόλαδο, 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 100 γρ. σύγλινο (ή απάκι) ψιλοκομμένο, 500 ml κρέμα γάλακτος, 150 γρ. φέτα τριμμένη, 100 γρ. ξηρό ανθότυρο τριμμένο, 100 γρ. μετσοβόνε τριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, σε ένα βαθύ τηγάνι (αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 150°C). Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τις πατάτες, σε δόσεις αν χρειάζεται, μέχρι να αποκτήσουν μια λεπτή κρούστα, αλλά να μη ροδίσουν. Τις απλώνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστές.
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σύγλινο μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί και στρώνουμε εκεί τις φέτες πατάτας, με τρόπο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη. Σκορπίζουμε πάνω τους το δεντρολίβανο και το μείγμα κρεμμυδιών. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και τα τυριά και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστούν ωραία τα τυριά.
Η συνταγή είναι της Νένας Ισμυρνόγλου, για τον Γαστρονόμο
Πατατοσαλάτα με στραγγιστό γιαούρτι και φέτα
Υλικά:
600 γρ. πατάτες γαλλικές, 40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο, 10 γρ. άνηθος φρέσκος ψιλοκομμένος, 10 γρ. μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος, 30 γρ. κάππαρη ξαρμυρισμένη κομμένη, 30 γρ. ραπανάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 40 γρ. ελαιόλαδο, 20 γρ. χυμό λεμονιού, 4 γρ. αλάτι, 2 γρ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα γιαούρτι – φέτα: 5 γρ. καυτερή πιπεριά τσίλι καθαρισμένη από σπόρους και ψιλοκομμένη, 3 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ φέτα τριμμένη, 250 γρ στραγγιστό γιαούρτι 2%, 6 γρ. κίμινο, 3 γρ. πάπρικα καπνιστή, 4 γρ. κόλιανδρος σκόνη, 5 γρ. πάπρικα γλυκιά, 2 γρ. ρίγανη, 2 γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Για την πατατοσαλάτα: Κόβουμε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος και τις προσθέτουμε σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά έτσι ώστε να σιγοβράζουν οι πατάτες. Μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι σε σημείο που να διαλύονται, το οποίο το ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πλήρως. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Για τη σάλτσα γιαούρτι – φέτα: Στον κάδο ενός μούλτι προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μείγμα του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται.
Για το πιάτο: Σε ένα πιάτο στρώνουμε μία ποσότητα από τη σάλτσα, βάζουμε από πάνω πατατοσαλάτα και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Πατατόπιτα
Υλικά:
Για τη ζύμη: ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ., 350 ml γάλα, 1 κ.σ. μαγιά ξηρή, 1 κ.γ. ζάχαρη, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι, 2 κρόκους αυγού, αραιωμένους με λίγο νερό, για το άλειμμα
Για τις πατάτες: 4 μεγάλες πατάτες βρασμένες, 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, 80 ml γάλα, ¼ μάτσο άνηθο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για 5 λεπτά. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τις πατάτες και σπάμε με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη, τοποθετούμε πάνω το ένα ζυμάρι και ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου περίπου 26 εκ. Παίρνουμε το ⅓ από τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού, αφήνοντας κενό περιμετρικά. Κλείνουμε το ζυμάρι σαν φάκελο και ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα 20x15 εκ. περίπου.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί του φούρνου και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα ζυμάρια και γέμιση. Αλείφουμε τις πίτες με τους κρόκους αυγού και πιέζουμε με τα δάχτυλα το ζυμάρι από πάνω, ώστε να δημιουργήσουμε τρύπες. Ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά. Αφήνουμε την πατατόπιτα να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη