Καταπληκτικές συνταγές για σαλάτες με μήλα
Τώρα που τα μήλα είναι στην καλύτερη εποχή τους, ψάξαμε και σου βρήκαμε τέλειες συνταγές για να τα κάνεις… σαλάτα.
Τώρα που τα μήλα είναι στην καλύτερη εποχή τους, ψάξαμε και σου βρήκαμε τέλειες συνταγές για να τα κάνεις… σαλάτα.
Ένα μήλο την ημέρα… δεν κάνει μόνο θαύματα για την υγεία σου, κάνει και τελειότερες τις σαλάτες σου, και αν δεν μας πιστεύεις ρίξε μια ματιά στις συνταγές που ακολουθούν και θα αλλάξεις γνώμη.
Πράσινη σαλάτα με μήλα και ξηρούς καρπούς
Υλικά:
Για το dressing: 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 120 γρ. μαγιονέζα, ξύσμα και χυμό από 1 λάιμ, 2 κ.σ. μέλι, ½ κ.γ. κάρυ σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα: 1 κόκκινο μαρούλι χοντροκομμένο, 1 πράσινο μαρούλι χοντροκομμένο, 2 στικ σέλερι ψιλοκομμένα, 1 κόκκινο μήλο χοντροκομμένο, 1 αχλάδι χοντροκομμένο, 60 γρ. σταφίδες σουλτανίνα, 170 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα, 50 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
Εκτέλεση:
Για το dressing: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ξύσμα λάιμ, το χυμό λάιμ, το μέλι και το κάρυ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το dressing.
Για τη σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κόκκινο μαρούλι, το πράσινο μαρούλι, το σέλερι, το μήλο, το αχλάδι, τις σταφίδες, το καλαμπόκι, τα καρύδια και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το dressing, ανακατεύουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη
Σαλάτα με κόκκινα μήλα
Υλικά:
Για το dressing: 40 γρ. ελαιόλαδο, 20 γρ. πετιμέζι, αλάτι, πιπέρι
Για τη σαλάτα: 130 γρ. πράσινη σαλάτα, 300 γρ. φέτα, 100 γρ. τυρί κρέμα, 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης, 30 γρ. cranberries, 200 γρ. μήλα, 1 ρόδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πετιμέζι
Εκτέλεση:
Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Βάζουμε μέσα στο μπολ την πράσινη σαλάτα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα και σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, 30 γρ. από τα φιστίκια και τα cranberries ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά. Τα υπόλοιπα φιστίκια τα ψιλοκόβουμε ή τα τρίβουμε και τα βάζουμε σε άλλο μπολ.
Φτιάχνουμε με τα χέρια μας μικρά μπαλάκια τυριού με το μείγμα του μπολ και τα βουτάμε στο μπολ με το τριμμένο φιστίκι για να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους. Μεταφέρουμε τα μπαλάκια τυριού πάνω από τη σαλάτα και προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε φέτες, τους σπόρους από το ρόδι, ελαιόλαδο, πετιμέζι και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Λάχανο καρότο με πράσινο μήλο και βινεγκρέτ με μέλι και μουστάρδα
Υλικά:
Για τη σαλάτα: 300 γρ. λάχανο λευκό λεπτοκομμένο, 200 γρ λάχανο κόκκινο λεπτοκομμένο, 60 γρ. πιπεριές κόκκινες ζουλιέν, 60 γρ. πιπεριές κίτρινες ζουλιέν, 80 γρ. πράσινο μήλο ζουλιέν, 100 γρ. καρότο ζουλιέν, 200 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα, φύλλα μαϊντανού
Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα: 100 γρ. ηλιέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. ξίδι λευκό μπαλσάμικο, 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους, 50 γρ. μέλι, 50 γρ. νερό, αλάτι
Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά.
Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα: Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ αραιώνουμε με νερό.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Σαλάτα με μήλο, μπέικον και μανούρι
Υλικά:
2 συσκευασίες σαλάτα 150 γραµ. (μαρούλι-λόλα κόκκινη-πράσινη-ραντίτσιο), 1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του (κομμένο σε λεπτές φέτες), 1 κόκκινο μήλο με τη φλούδα του (κομμένο σε λεπτές φέτες), 2 φέτες μπέικον, 1 φλ. μανούρι σε τρίμματα (ή φέτα), 1/2 φλ. Κράνμπερι
Για το ντρέσινγκ: 1/3 φλ. Ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. μέλι, 2 κ.σ μηλόξιδο, λίγο αλάτι
Για τα καραμελωμένα καρύδια: 1 φλ. καρύδια (πεταλούδα -μισά καρύδια), 3 κ.σ ζάχαρη, λίγο πιπέρι καγιέν, λίγη πάπρικα καπνιστή
Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε τα καραμελωμένα καρύδια για να κρυώσουν. Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα καρύδια, την ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει για λίγα λεπτά. Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά με λαδωμένο κουτάλι να ντυθούν τα καρύδια με καραμέλα. Βγάζουμε αμέσως σε αντικολλητικό χαρτί ή επιφάνεια σιλικόνης. Αφήνουμε να κρυώσουν
Σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία, ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το ψιλοκομμένο μπέικον για 2-3′. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει και να γίνει τραγανό.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα σε ανοιχτή πιατέλα. Απλώνουμε πρώτα τα φύλλα σαλάτας, στρώνουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, πασπαλίζουμε με τα κράνμπερι, τα καραμελωμένα καρύδια και τα τρίμματα μανούρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου