Τέλειες ιδέες για μακαρονοσαλάτες που δεν πνίγονται στη μαγιονέζα
Λαχταράς μια μακαρονοσαλάτα, αλλά έχεις βαρεθεί τον κλασικό συνδυασμό τόνο-μαγιονέζα; Σου βρήκαμε πανεύκολες, πρωτότυπες συνταγές.
Λαχταράς μια μακαρονοσαλάτα, αλλά έχεις βαρεθεί τον κλασικό συνδυασμό τόνο-μαγιονέζα; Σου βρήκαμε πανεύκολες, πρωτότυπες συνταγές.
Είναι πεντανόστιμες και σούπερ χορταστικές, φτιάχνονται πανεύκολα και μεταφέρονται άνετα από το σπίτι στο γραφείο, ή όπου αλλού χρειάζεσαι ένα μεσημεριανό που δεν θα είναι (πάλι) σάντουιτς ή φαγητό που χρειάζεται ζέσταμα. Όσο για τους συνδυασμούς τους; Η φαντασία σου είναι το όριο… Ή εναλλακτικά, οι καταπληκτικές συνταγές που σου βρήκαμε.
Μακαρονοσαλάτα με λαχανικά
Υλικά:
500 γρ. πένες, αλάτι, 300 γρ. τυρί κρέμα έξτρα light, 2 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, πιπέρι, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, 1/2 αγγούρι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 100 γρ. καλαμπόκι, 200 γρ. τσένταρ τριμμένο light, 100 γρ. λιαστές ντομάτες, χυμό από 2 λάιμ, 2 κ.σ. δυόσμο
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. δυόσμο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι και τις πένες. Βράζουμε για 8 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη μουστάρδα, το μέλι, πιπέρι, αλάτι το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε ½ κουτάλα με νερό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε την πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, την κόκκινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια, το αγγούρι σε κυβάκια και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο. Βάζουμε το καλαμπόκι, το τσένταρ, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και τον χυμό από τα λάιμ. Σουρώνουμε τις πένες και τις βρέχουμε με κρύο νερό για να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός τους. Προσθέτουμε στο μπολ με τη σάλτσα τον δυόσμο, τις πένες και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη
Μακαρονοσαλάτα με σως γιαουρτιού
Υλικά:
500 γρ. βίδες, 2 πιπεριές, κόκκινη και πράσινη, 1 ντομάτα, 2 κ.σ. κάπαρη, λιαστές ντομάτες, γραβιέρα κομμένη σε φλοίδες
Για τη σως:
Μισό κυπελλάκι γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 ή 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό όταν βράσουν τα σουρώνουμε καλά, και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μετά ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στα ζυμαρικά, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα περιχύνουμε τις βίδες, ανακατεύουμε και μετά γαρνίρουμε με τον μαϊντανό, και τις λιαστές ντομάτες
Η συνταγή είναι από εδώ
Mακαρονοσαλάτα με dressing μουστάρδας με μπούκοβο & bacon μελιτζάνας
Υλικά για το bacon μελιτζάνας
1 μεσαία μελιτζάνα, 8 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 8 κ.σ. maple syrup ή ελαφρύ μέλι, 4 κ.γλ. ταχίνι, 4 κ.γλ. μηλόξιδο, 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το dressing μουστάρδας με μπούκοβο
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα με μπούκοβο, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.σ. μηλόξιδο
Υλικά για τη μακαρονοσαλάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, 500 γρ. ντοματίνια, 500 γρ. κοντά ζυμαρικά της προτίμισης μας (πέννες ή ριγκατόνι κτλ), ελαιόλαδο, αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάμε με το bacon μελιτζάνας. Βάζουμε όλα τα υλικά του bacon εκτός από τη μελιτζάνα σε ένα μούλτι, χτυπάμε καλά και μεταφέρουμε σε πλατύ μπολ. Κόβουμε τις μελιτζάνες πάρα πολύ λεπτές (με μαντολίνο ή ένα κοφτερό μαχαίρι) και τις βουτάμε στο μείγμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι ελάχιστα πιο παχιές από ένα χαρτί, αλλιώς δε θα γίνουν τραγανές. Τις μεταφέρουμε σε ένα ή δύο ταψιά φούρνου περασμένα με λαδόκολλα και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 120°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Γυρίζουμε τις μελιτζάνες και ψήνουμε για ακόμα 30-35 λεπτά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά ώστε να γίνουν τραγανές.
Εντωμεταξύ ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που έχει πάρει βράση και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, στον μικρότερο χρόνο. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα ντοματίνια και τα κρεμμύδια. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Σοτάρουμε για 10 λεπτά, τα πιέζουμε ελαφρώς να βγάλουν τα υγρά τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το dressing βάζοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, την μουστάρδα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα ζυμαρικά, τα ντοματίνια και τα κρεμμύδια, το dressing μουστάρδας και σπάμε τις μισές μελιτζάνες με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη μελιτζάνα σπασμένη σε κομμάτια πάνω στα πιάτα.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Μακαρονοσαλάτα με τόνο και βινεγκρέτ
Υλικά:
450 γρ. πέννες, χυμός από 2 λεμόνια, 2/3 φλ. ελαιόλαδο, 2 ¼ φλ. Καλαμπόκι, 2 μικρά κρεμμύδια λιωμένα, φύλλα από 2 κλαράκια φρέσκιας ρίγανης ψιλοκομμένα, 2 κ.γ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι, ½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 2 μεγάλες κονσέρβες τόνου σε νερό καλά σουρωμένες, 230 γρ. κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Τα σουρώνουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό για να κρυώσουν εντελώς. Τινάζουμε το σουρωτήρι για να φύγει νερό, που έχει τυχόν παγιδευτεί μέσα στα μακαρόνια. Σε ένα βάζο ή δοχείο που κλείνει πολύ καλά, βάζουμε το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και πιπέρι και το κουνάμε δυνατά για να ανακατευτούν τα υλικά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν θέλουμε αλατοπίπερο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα μακαρόνια, τη βινεγκρέτ, τον τόνο, το καλαμπόκι και τις πιπεριές και ανακατεύουμε απαλά. Η μακαρονοσαλάτα διατηρείται 1 ημέρα στο ψυγείο.
Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου
Μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο, κολοκύθι και σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά:
500 γρ. τριβελάκι ολικής άλεσης, 60 γρ. ελαιόλαδο, 400 γρ. κοτόπουλο στήθος φιλέτο σε φέτες 1εκ., 80 γρ. κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες, 60 γρ. κρεμμύδι φρέσκο (το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο), 120 γρ. πιπεριά πράσινη κέρατο κομμένη σε λεπτά στικς, 120 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτά στικς, 10 γρ. δυόσμος (τα φύλλα, χοντροκομμένα), 10 γρ. άνηθος (τα φύλλα, χοντροκομμένα), 60 γρ. σταφίδα μαύρη, 30 γρ. μουστάρδα dijon, 30 γρ. σάλτσα Worcestershire, 200 γρ. γιαούρτι, 10 γρ. ξύδι βαλσάμικο, 10 γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα ζυμαρικά, βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από της οδηγίες, σουρώνουμε και κρυώνουμε σε κρύο νερό. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές, και το τοποθετούμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα και να έχει ψηθεί στο εσωτερικό του. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, το τοποθετούμε σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μεγάλο μπολ που να χωράει άνετα τα βρασμένα ζυμαρικά προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά μεταξύ τους. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου