Γλυκά με σταφύλι για να λιμπιστεί όλο το χωριό

Το καλοκαιρινό φρούτο, το ολόγλυκο και αγαπημένο σταφύλι, πρωταγωνιστεί σε τρεις γλυκές συνταγές… σκέτο ποίημα.

Γλυκά με σταφύλι για να λιμπιστεί όλο το χωριό

Τα σταφύλια είναι μακράν από τα αγαπημένα μας φρούτα. Τόσο μα τόσο γλυκά, τραγανά, ζουμερά, αχ!

Γλυκά είπαμε ε;

Τι θα έλεγες να τα φτιάξεις σε γλυκό λοιπόν;

Μαρμελάδα σταφύλι με τζίντζερ και λεμόνι

Υλικά: 1 κιλό μαύρη κορινθιακή σταφίδα (ή άλλη ποικιλία σταφυλιού της αρεσκείας μας), χωρίς κουκούτσι, 500 γρ. ζάχαρη, 40 ml χυμός λεμόνι, 10 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο

Εκτέλεση: Για να ετοιμάσουμε τη μαρμελάδα σταφύλι, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σταφύλια με τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.

Ρίχνουμε το όλον σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το λεμόνι, το τζίντζερ και 100 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

Μυστικό για το «δέσιμο»: Βάζουμε ένα άσπρο πιατάκι στο ψυγείο να κρυώσει. Μόλις η μαρμελάδα αρχίσει να δένει (το σιρόπι θα είναι πυκνό και τα φρούτα μελωμένα), βγάζουμε το πιάτο από το ψυγείο και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη μαρμελάδα. Φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και τραβάμε μια γραμμή με ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που σχηματίζεται μένει ανοιχτός και δεν κλείνει αμέσως, σημαίνει ότι η μαρμελάδα έχει δέσει, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζουμε μετά από λίγο.

Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα γυρνάμε ανάποδα. Φυλάσσουμε σε σκοτεινό μέρος για δύο μήνες ή περισσότερο στο ψυγείο.

Συνταγή από εδώ

Κέικ με σταφύλια

Υλικά: 1 φλ. ελαιόλαδο, 4 αυγά, 1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.), 1 πακέτο γρ. Φαρίνα που φουσκώνει, 400 γρ. ζάχαρη, 1 σφηνάκι κονιάκ, 2 βανίλιες, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 500 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση: Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, το γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε  τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχει βάζουμε τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι αλλά πριν έχουμε φροντίσει να αλευρώσουμε το σταφύλια μας.

Κρατάμε τα μισά σταφύλια στην άκρη και τα υπόλοιπα τα βάζουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας έτσι ώστε να απλωθούν παντού. Λαδώνουμε μία στρογγυλή κατά προτίμηση φόρμα κέικ (διαμέτρου 26-28 εκ.) και αδειάζουμε το μείγμα. Τοποθετούμε πάνω στο κέικ κυκλικά και τα υπόλοιπα σταφύλια. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 60 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Σερβίρουμε το κέικ με παγωτό.

Συνταγή από εδώ

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Υλικά: 1 1/2 κιλό σταφύλια, χωρίς κουκούτσια, 750-1000 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 10 κόκκους πιπεριού, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια. Αφαιρούμε τις ρώγες από τα κοτσάνια και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Σε ένα μούλτι ή σε έναν αποχυμωτή περνάμε τα 500 γρ. από τα σταφύλια και σουρώνουμε τον χυμό με ένα σουρωτήρι.

Βάζουμε μερικά πιατάκια του καφέ στην κατάψυξη.

Ρίχνουμε τον χυμό των σταφυλιών και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτουμε μέσα τα υπόλοιπα σταφύλια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1 ώρα εκτός φωτιάς, στο σιρόπι.

Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού), μέχρι να εξατμιστεί λίγο από το υγρό και να μισοδέσει το σιρόπι.

Αφαιρούμε τα σταφύλια με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι που το έχουμε πάνω από ένα μπολ.

Το ζουμί που θα πέσει στο μπολ το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τους κόκκους του πιπεριού. Αν θέλουμε εδώ, εκτός από το πιπέρι, αρωματίζουμε το γλυκό με το ξύσμα λεμονιού, βανίλια, αρμπαρόριζα κ.λπ. Συνεχίζουμε τον βρασμό για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να είναι έτοιμο το σιρόπι.

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο στάζοντας μερικές σταγόνες του στα πιατάκια που έχουμε βάλει στην κατάψυξη. Αν το σιρόπι κάνει σταγόνες που δεν απλώνουν, είναι έτοιμο. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα σταφύλια, ανακατεύουμε και σε 1 λεπτό σβήνουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, το μεταφέρουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά. Σερβίρουμε σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με ζεστό βούτυρο.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v