Κολασμένα γλυκά με κεράσια

Κεράσει… κεράσι; Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο πρωταγωνιστεί σε γλυκές συνταγές που θα σε κολάσουν.

Κολασμένα γλυκά με κεράσια

Το πιο τραγανό, δροσερό και νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο τρώγεται μόνο του και προσφέρει βιταμίνες και πληθωρική γεύση, όμως μπορεί να πει και σε κάθε λογής συνταγές.

Επειδή είμεθα λάτρεις των γλυκών όμως, επιλέγουμε να το βάλουμε στα πιο νόστιμα, καλοκαιρινά γλυκά.

Καλή απόλαυση!

Κέικ με κεράσια

Υλικά: 200 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα, 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα, 2 κ.γλ.  μπέικιν πάουντερ, 200 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική, 4 αυγά μεσαίου μεγέθους, 2 κάψουλες βανίλια (βανιλίνη), 100 γρ. γιαούρτι αγελάδος, 400 γρ. κεράσια χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα (καθαρό βάρος)

Για το γλάσο: 300 γρ. ζάχαρη άχνη, 4 κ.σ. γάλα φρέσκο, πλήρες, 2 κ.σ. λικέρ κεράσι, λίγα κεράσια, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε κέικ με κεράσια, αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια κλασική φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 20 εκ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε για λίγο κατά μέρος.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να ασπρίσει.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, τη βανιλίνη και μετά, εναλλάξ, τα κοσκινισμένα υλικά.

Τέλος, ενσωματώνουμε το γιαούρτι και τα κεράσια, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).

Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 50 – 60 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα μαζί τα υλικά και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να σφίξει το μείγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

Όταν κρυώσει το κέικ, το ξεφορμάρουμε και το περιχύνουμε με το γλάσο.

Γαρνίρουμε το κέικ με φρέσκα κεράσια ή μαρασκίνο.

Συνταγή από εδώ

Frangipane με κεράσια χωρίς γλουτένη

Υλικά:

280 γρ. κεράσια, ολόκληρα, 600 γρ. χυμό κεράσι, 80 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 180 γρ. αμύγδαλο, σε σκόνη, 80 γρ. βούτυρο καρύδας, 3-4 κ.σ. νερό, για άλειμμα, 270 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο, 150 γρ. μέλι, 70 γρ. ρόφημα αμυγδάλου, 20 γρ. ινδοκάρυδο, 2 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου, 5 αυγά, 40 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση: Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση.

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε τον χυμό κεράσι και 250 γρ. κεράσια. Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι.

Μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε 2 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια και το βούτυρο καρύδας, λιωμένο.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 1 αυγό με 3-4 κ.σ. νερό και το βάζουμε στο μπολ με τα αλεύρια και το βούτυρο.

Παίρνουμε ένα ταψί 30x25 εκ. και απλώνουμε μια λαδόκολλα ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και αλείφουμε με το ένα αυγό.

Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη 10 λεπτά να κρυώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το μέλι, το ρόφημα αμυγδάλου, το ινδοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας και τα 3 αβγά.

Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το παντεσπάνι που έχουμε ήδη φτιάξει.

Ψήνουμε για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Σερβίρουμε με 30 γρ. κεράσια και το φιλέ αμυγδάλου.

Συνταγή από εδώ. 

Τσίζκεικ κεράσι

Υλικά: 2 κούπες φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι, 1/2 κούπα ζάχαρη ή μέλι, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, 2 κ.σ. κορν φλάουρ, 1 πρέζα αλάτι, 2 κ.σ. λικέρ κεράσι (προαιρετικά), 200 γρ. μπισκότα τύπου digestive, 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου, 500 γρ. τυρί κρέμα, 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 90 γρ. άχνη ζάχαρη, ξύσμα από 1 λεμόνι χωρίς το λευκό μέρος, 1,5 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα κεράσια με την ζάχαρη ή το μέλι, μία πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε λίγη ώρα στην άκρη να βγάλουν τα υγρά τους.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα κεράσια να σιγοβράσουν για 6 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το κορν φλάουρ και περιχύνουμε τα κεράσια.

Κουνάμε το τηγάνι για λίγη ώρα στην φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα γύρω από τα κεράσια και μόλις είναι έτοιμα τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ.

Σε περίπτωση που δέσει λίγο παραπάνω από το επιθυμητό αποτέλεσμα όταν κρυώσει αραιώνουμε με ελάχιστο νερό για να πάρουμε την υφή της αρεσκείας μας.

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να γίνει τελείως soft.

Χτυπάμε στο μούλτι τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη.

Τέλος σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με απαλές κινήσεις τα μπισκότα με το βούτυρο και απλώνουμε την ζύμη στην βάση της φόρμας που θα στήσουμε το γλυκό πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλα.

Μεταφέρουμε την φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα τυριού.

Χτυπάμε με σύρμα στο μίξερ ή με έναν αβγοδάρτη την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγί (όχι πολύ σφιχτή) στην υφή γιαουρτιού και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμόνι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα να αφρατέψει καλά και προσθέτουμε σταδιακά την σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.

Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο μπισκότο, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για κάποιες ώρες να δέσει.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με μπόλικα κεράσια.

Συνταγή από εδώ

Γρανίτα κεράσι

Υλικά: 250 γρ. νερό, χυμό από 1/2 λεμόνι, 1 κλωναράκι βανίλια κομμένο στα δύο κατά μήκος, 600 γρ. κεράσια καθαρισμένα, 250 γραμμάρια ζάχαρη

Εκτέλεση: Ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα πυκνό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Πολτοποιούμε τα καθαρισμένα κεράσια και τα αδειάζουμε σε βαθύ μεγάλο μπολ.

Ρίχνουμε το σιρόπι αφού αφαιρέσουμε το κλωναράκι βανίλιας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Τα βάζουμε στην κατάψυξη και ανά μία ώρα ανακατεύουμε με το σύρμα. Επαναλαμβάνουμε για πέντε φορές.

Συνταγή από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v