Ιστορικά μυθιστορήματα που δεν πρόκειται να αφήσεις από τα χέρια σου
Ξεκινήσαμε ένα νοητό ταξίδι σε αρχαίες πόλεις και πολιτισμούς μέσα από κάποια εξαιρετικά ιστορικά μυθιστορήματα που λατρέψαμε.
Ξεκινήσαμε ένα νοητό ταξίδι σε αρχαίες πόλεις και πολιτισμούς μέσα από κάποια εξαιρετικά ιστορικά μυθιστορήματα που λατρέψαμε.
Οι βιβλιόφιλοι λατρεύουν να ταξιδεύουν σε μακρινές κι άγνωστες πολιτείες προκειμένου να αποκαλύψουν μυστικά που έχουν θαφτεί κάτω από τη λήθη του χρόνου αλλά και μυθικές ιστορίες για εκείνους που έζησαν σπουδαίους πολιτισμούς που μεγαλούργησαν αιώνες πίσω. Το είδος του ιστορικού μυθιστορήματος είναι ίσως το πλέον κατάλληλο για να βυθιστείς σε παρόμοιους αναγνωστικούς κόσμους κι εμείς σου έχουμε 5 εξαιρετικές επιλογές να διαλέξεις.
Η περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της ερήμου της Omaima Al-Khamis (εκδ. Κλειδάριθμος)
Η μαγική αφήγηση της Ομάιμα Αλ Καμίς και οι ζωντανές περιγραφές της για τον χρόνο και τον τόπο χαράσσουν μια διαδρομή μέσα από αρχαίες πόλεις και πολιτισμούς και μας βυθίζουν σε μια μακρινή εποχή, αποκαλύπτοντας τις πνευματικές συζητήσεις και τους αγώνες που συνεχίζουν να μαίνονται έως σήμερα. Η Ομάιμα Αλ Καμίς είναι μια από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου ιστορικού μυθιστορήματος κι η Περιπλανώμενη βιβλιοθήκη της Ερήμου είναι η απτή απόδειξη για του λόγου το αληθές.
Μέσα από μια αριστοτεχνική αφήγηση ξετυλίγει στο χαρτί μια σειρά από ευρηματικούς και ιδιαίτερα εμπνευσμένους χαρακτήρες που σε συντροφεύουν ευχάριστα όσο η πλοκή εκτυλίσσεται. Όσο οι σελίδες προχωράνε σου αποκαλύπτεται ένα μοναδικό ταξίδι στον μεσαιωνικό ισλαμικό κόσμο, που είναι βέβαιο ότι θα απολαύσεις μέχρι τέλους.
Κάποτε Ένα Φως του Guy Gavriel Kay (εκδόσεις Anubis)
«Από μια κάμαρα με θέα στα κανάλια μιας παραθαλάσσιας πόλης τη νύχτα, ένας άντρας αναπολεί τη νιότη του και τους ανθρώπους που καθόρισαν τη ζωή του. Ο ευφυής Ντάνιο Τσέρα, αν και δεν ήταν παρά ο γιος ενός απλού ράφτη, κατάφερε να αποφοιτήσει από μια φημισμένη σχολή και στάλθηκε να υπηρετήσει στην αυλή ενός κόμη. Δεν άργησε όμως να ανακαλύψει γιατί ο άνθρωπος εκείνος ήταν γνωστός ως Το Τέρας.
Η μοίρα του Ντάνιο άλλαξε τη στιγμή που είδε και αναγνώρισε την Άντρια Ρίπολι μια φθινοπωρινή νύχτα, όταν εκείνη μπήκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του κόμη – με πρόθεση για φόνο. Γεννημένη στην εξουσία, αντί για μια ζωή γεμάτη ανέσεις, η Άντρια έχει επιλέξει μια ζωή γεμάτη κινδύνους – και ελευθερία. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο συναντά τον Ντάνιο σε έναν τόσο επικίνδυνο τόπο και χρόνο».
Το οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου του Guy Gavriel Kay τον επαναφέρει στην κορυφή της λίστας του είδους της ιστορικής φαντασίας και τον αναδεικνύει σαν τον σημαντικότερο συγγραφέα της γενιάς του. Μάχες που κοιτάνε χωρίς ντροπή τους πατέρες του είδους (Τόλκιν και Τζωρτζ Μάρτιν) στα μάτια, δολοπλοκίες, ευφάνταστοι χαρακτήρες κι ατάκες που το έχουν σκάσει από τα καλύτερα χαμένα επεισόδια του Game of Thrones και του Witcher. Διαβάζεται μονομιάς.
Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά του Λεονάρδο Παδούρα (εκδ. Καστανιώτη)
Ο Λεονάρδο Παδούρα χτίζει μια ιστορία στην οποία συναντιούνται οι ζωές τριών ανθρώπων: του Τρότσκι, από τότε που φεύγει στην εξορία μέχρι τη στιγμή που δολοφονείται στο Κογιοακάν του Μεξικού, του Ραμόν Μερκαντέρ, που εκπαιδεύτηκε από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για να δολοφονήσει τον Τρότσκι, και του νεαρού Κουβανού Ιβάν, που θα γίνει ο θεματοφύλακας αυτής της μυστικής και επικίνδυνης ιστορίας. Πάνω απ' όλα όμως, το βιβλίο είναι ένα ερωτηματικό γεμάτο θλίψη για τη μεγάλη ουτοπία του 20ού αιώνα -την ουτοπία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας- που όμως διαστρεβλώθηκε και χάθηκε.
Ο δεξιοτέχνης συγγραφέας πλέκει εξαίσια τα ιστορικά γεγονότα με την αφηγηματική δομή ένος αστυνομικού θρίλερ και καταφέρνει να μας δώσει ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μυθιστορήματα των τελευταίων ετών. Η συναρπαστική γραφή του Παδούρα είναι δίχως άλλο το δυνατό χαρτί του βιβλίου, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σου.
Οι Ιππότες του Ουρανού του Χρόνη Μουστάκα(εκδ. Anubis)
H ελληνική συμμετοχή της λίστας μας είναι το ιστορικό μυθιστόρημα του Χρόνη Μουστάκα «Οι Ιππότες του Ουρανού», ένα έργο εξαιρετικής ωριμότητας και λογοτεχνικής γραφής. Ο αναγνώστης μεταφέρεται, στην κυριολεξία, χίλια χρόνια πίσω, στο δυτικό Μεσαίωνα, όπου συγκεντρώνονται ευγενείς, απλοί ιππότες και λαός απ’ όλα τα βασίλεια της δυτικής Ευρώπης, υπακούοντας στο κάλεσμα του πάπα Ουρβανού Β΄ να ελευθερώσουν από τους μουσουλμάνους τους Αγίους Τόπους και τις χριστιανικές χώρες που έχουν καταλάβει, ανάμεσά τους και τόπους που ανήκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Θα το λατρέψουν όλοι εκείνοι που συνηθίζουν να αναμοχλεύουν αναγνωστικά το παρελθόν, προκειμένου να μάθουν και να σχεδιάσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλληγορικό, συμβολικό κι αρκούντως ιστοριοδιφικό το βιβλίο του Μουστάκια ήρθε για να μείνει για καιρό στη βιβλιοθήκη σου.
Νύχτες Πανούκλας του Ορχάν Παμούκ (εκδ. Πατάκη)
«Άνοιξη του 1901, στο –φανταστικό– νησί Μίνγκερ, µεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Στο νησί ξεσπά επιδηµία πανούκλας και επιβάλλεται καραντίνα. Για να αναχαιτιστεί η επιδηµία, ο σουλτάνος Αµπντουλχαµίτ Β΄ στέλνει στο Μίνγκερ τον αρχιεπιθεωρητή υγείας Μπονκόφσκι πασά, σύντοµα όµως εκείνος δολοφονείται. Ο σουλτάνος αναθέτει τότε στον νεαρό γιατρό Νουρί το καθήκον να αναλάβει δράση. Αλλά το κακό έχει ριζώσει, η πανούκλα εξαπλώνεται ταχύτατα παρά τα αυστηρά µέτρα, δηµιουργώντας επιπλέον εντάσεις ανάµεσα στους µουσουλµάνους και στους χριστιανούς κατοίκους του νησιού. Η ανικανότητα της τοπικής διοίκησης και η άρνηση του λαού να σεβαστεί τις απαγορεύσεις καταδικάζουν το εγχείρηµα σε αποτυχία, ενώ κυριαρχούν ο παραλογισµός του φόβου, οι ίντριγκες και οι εθνικιστικές προκαταλήψεις». Αυτά λίγο πολύ είναι γραμμένα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του Παμούκ, που είναι αδιαμφισβήτητα ο σημαντικότερος Τούρκος συγγραφέας της γενιάς του.
Οι Νύχτες πανούκλας πρωτοκυκλοφόρησαν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2021· τον Νοέµβριο του ίδιου χρόνου ασκήθηκε δίωξη κατά του συγγραφέα µε την κατηγορία της προσβολής του Κεµάλ Ατατούρκ και της τουρκικής σηµαίας.
Ο Παμούκ σε όλη τη βιβλιογραφία του εντάσσει με θαυμαστό τρόπο την ιστορία της χώρας του αλλά και του ισλαμικού κόσμου στα μυθιστορήματα του. Μέσα από την πηγαία κι ανεπιτήδευτη γραφή του πάντοτε καταφέρνει να σε παρασύρει στον κόσμο που σκιαγραφεί πίσω από τις σελίδες του κρατώντας ένα εξαιρετικό αφηγηματικό τέμπο που σπάνια σχεδόν ποτέ δεν κάνει κοιλία.