Πού θα φας μαγειρίτσα στην Αθήνα
Το παραδοσιακό έδεσμα της Ανάστασης δεν τρώγεται μόνο στο σπίτι. Σου βρήκαμε τις αθηναϊκές διευθύνσεις που φτιάχνουν θεσπέσια μαγειρίτσα.

Το παραδοσιακό έδεσμα της Ανάστασης δεν τρώγεται μόνο στο σπίτι. Σου βρήκαμε τις αθηναϊκές διευθύνσεις που φτιάχνουν θεσπέσια μαγειρίτσα.
Υπάρχουν αυτοί που τη λατρεύουν, κι εκείνοι που ούτε να την μυρίσουν. Αν ανήκεις στην πρώτη, μερακλίδικη ομάδα, αλλά έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις το πασχαλινό τετραήμερο από το να κάθεσαι να μαγειρεύεις, πιάσε τραπεζάκι για μαγειρίτσα το βράδυ του Σαββάτου σε ένα από τα παρακάτω στέκια, και θα μας θυμηθείς.
Το Βραστό
Ρόδων 3, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0681 3776
Το ιστορικό στέκι του Χαλανδρίου που κοντεύει να κλείσει μισό αιώνα ζωής, φτιάχνει το Μεγάλο Σάββατο μια μαγειρίτσα ποίημα χωρίς έντερα, με συκωταριά, αυγολέμονο, άνηθο, και μαρούλι. Στις υπόλοιπες σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται μαγειρευτά να γλείφεις τα δάχτυλά σου, σαν τα μοσχαρίσια μάγουλα σιγομαγειρεμένα σε Αγιωργίτικο κρασί και τον κρασάτο κόκορα με λευκό Σαββατιανό κρασί, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά. Έχει και μια αυλίτσα χάρμα οφθαλμών, αν ο καιρός μας κάνει την χάρη. Λογαριασμός με κρασί στο τέλος, στα 17-20€ το άτομο.
Κούβελος
Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ. 211 4052418
Μιλώντας για αυλές, η χαλικόστρωτη αυλίτσα του Κούβελου είναι φουλ ζεστή και σκεπαστή, για να μην έχεις να αγχώνεσαι για τον καιρό. Η μαγειρίτσα εδώ φτιάχνεται κάθε χρόνο με συκωταριά από αρνάκι γάλακτος από την φάρμα Γκαραβέλα στην Αγχίαλο, μαρούλι, άνηθο και λεμονοθύμαρο. Στο υπόλοιπο μενού, ξεχωρίζουν το μπιφτέκι νεροβούβαλου, το χουνκιάρ μπεγεντί, η καπνιστή μελιτζάνα με τριμμένη φέτα και σκορδόλαδο, τα χειροποίητα ντολμαδάκια και οι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και πεκορίνο Αμφιλοχίας. Μαζί με κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20-25€ το άτομο.
Φιλίππου
Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7216390
Μια από τις αγαπημένες μας value for money διευθύνσεις στο Κολωνάκι, το παραδοσιακό μαγειρείο Φιλίππου κλείνει φέτος έναν αιώνα ζωής, κι αν δεν το τιμήσεις τώρα, πότε; Η μαγειρίτσα που φτιάχνουν το Μεγάλο Σάββατο είναι παραδοσιακή, με ρύζι, μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, συκωταριά και αυγολέμονο, ενώ στο υπόλοιπο μενού περιλαμβάνονται νοστιμιές όπως το αρνάκι λαδορίγανη, οι αγκινάρες α λα πολίτα, τα κυμινάτα σουτζουκάκια και το λεμονάτο χοιρινό. Μαζί με κρασί ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 17€ περίπου κατ’ άτομο.
Ήπειρος
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος, τηλ.: 210 3240773
Στην καρδιά της Βαρβακείου, εκεί όπου οι κατσαρόλες δεν σταματούν ποτέ να κοχλάζουν, η ιστορική Ήπειρος σερβίρει μαγειρίτσα όπως την αγαπάμε – ζεστή, αχνιστή και πληθωρική. Από νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, η συκωταριά σιγοβράζει με μπόλικα μυρωδικά, σε μια σούπα που μυρίζει Πάσχα όσο λίγες. Πακέτο ή στο χέρι, δεν έχει σημασία – η ουσία μένει ίδια: παραδοσιακή νοστιμιά σε κάθε κουταλιά. Στο ίδιο μενού, γαρδουμπάκια, κοκορέτσι και αρνάκι που ξεκινά στην αντικριστιέρα για καπνιστό άρωμα και καταλήγει φούρνου, ολοκληρώνουν την εμπειρία.
Ο Βλάσσης
Μαιάνδρου 15, Ιλίσσια, τηλ.: 210 6463060
Ο Βλάσσης είναι η επιτομή της σπιτικής ελληνικής κουζίνας – και κάθε Πάσχα αποδεικνύει πως ξέρει καλά τα της μαγειρίτσας. Η σούπα σερβίρεται μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή και μόνο μέσω delivery, αλλά έρχεται στην πόρτα σου φρεσκοφτιαγμένη, λεμονάτη και μυρωδάτη, με συκωταριά, μαρούλια, φρέσκο κρεμμυδάκι και όλα τα απαραίτητα. Τη Μεγάλη Παρασκευή αξίζει να την παραγγείλεις. Το Μεγάλο Σάββατο, πάντως, το μαγαζί κλείνει για να ξεκουραστεί – και καλά κάνει.