Υπέροχες συνταγές με πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι εκπληκτικό σε γεύση και θρεπτική αξία, και το να πίνουμε μόνο τον χυμό του είναι κρίμα.

 

Υπέροχες συνταγές με πορτοκάλι

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι από τους πιο δημοφιλείς χυμούς γενικότερα, και σίγουρα ο πιο δημοφιλής τρόπος να καταναλώνει ο κόσμος τα πορτοκάλια. Πάνω σε αυτό εμείς έχουμε να πούμε ότι
α) Αν φάμε ολόκληρο το πορτοκάλι, θα είναι πιο θρεπτικό και χορταστικό, και
β) Ώρα να αρχίσουμε να βάζουμε το πορτοκάλι και σε συνταγές που δεν θα το περιμέναμε. Ορίστε μερικές για να πάρεις ιδέες. Και για να βρεις έξτρα χρήσεις για αυτό το υπέροχο φρούτο.

Σάλτσα πορτοκάλι για κρέας
Υλικά:
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
2 κ.σ. μουστάρδα
τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
χυμός από 2 πορτοκάλια
200 ml λευκό ξηρό κρασί
100 ml νερό
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ρίχνουμε στον πολυκόφτη όλα τα συστατικά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν δεμένη σάλτσα. Ταιριάζει πολύ ωραία με κόκκινο κρέας.
Συνταγή από τον gastronomos.gr 

Ζυμαρικά με σάλτσα ταχίνι και πορτοκάλι
Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
χυμό από 1 πορτοκάλι
100 γρ. ταχίνι
400 γρ. κοράλλι ριγέ με κόκκινη φακή
150 γρ. νερό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει. Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις πιπεριές, το σκόρδο και το θυμάρι, και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, μια κουτάλα νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και το ταχίνι. Σβήνουμε τη φωτιά, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το σουσάμι και ανακατεύουμε με την κουτάλα. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτουμε αλάτι, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Σερβίρουμε με σουσάμι, ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη 

Σαλάτα με πορτοκάλια και μανούρι
Υλικά:
3 μεγάλα, ζουμερά πορτοκάλια
1 μεγάλο, κόκκινο ξερό κρεμμύδι
1/2 φλ. ελιές
2 αβοκάντο ώριμα
1/2 ρόδι καθαρισμένο
1 φλ. θρυμματισμένο μανούρι
Για τη σως:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμος ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Πρώτα αφαιρούμε τη φλούδα του πορτοκαλιού παίρνοντας με το μαχαίρι όλο το λευκό. Καθαρίζουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού κόβοντας ανάμεσα στις μεμβράνες (κρατάμε 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού). Τα βάζουμε όλα στη σαλατιέρα που θα σερβίρουμε.
Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα κόβουμε σε καρέ. Τα προσθέτουμε. Καθαρίζουμε του σπόρους από μισό ρόδι και τους προσθέτουμε. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Τις ρίχνουμε στη σαλάτα. Προσθέτουμε τις ελιές και το θρυμματισμένο μανούρι.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως. Τα χτυπάμε με σύρμα ή πιρούνι να ενωθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σως, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Μπούτι χοιρινό με πορτοκάλι και πατάτες
Υλικά:
2 κιλά μπούτι χοιρινό ρολό
1½ κιλό πατάτες
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.σ. αποξηραμένη
αλάτι, πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
2 πορτοκάλια (ο χυμός τους)
1 λεμόνι (ο χυμός του)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2-3 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. μέλι
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρασί λευκό

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα υλικά για τη μαρινάδα όλα μαζί και μαρινάρουμε από το προηγούμενο το μπούτι. Δεν πετάμε την μαρινάδα, αλλά στραγγίζουμε το μπούτι.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το μπούτι να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες σε γάστρα και από πάνω βάζουμε το μπούτι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με την μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 2 ώρες και έπειτα ανοίγουμε τη γάστρα για να ροδίσει.
Πριν το σερβίρισμα αφήνουμε λίγο το κρέας σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου και μετά το σερβίρουμε σε πιατέλα.
Η συνταγή από το cookpad 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v