«Γυναίκα 2023 – Τώρα μπορώ και εγώ»: Σομελιέ και μπαρίστα γένους θηλυκού
Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης και ο Ian Harris μας μίλησαν για τον κλάδο των οίνων και των αποσταγμάτων, αλλά και τη σημασία της γυναικείας εκπροσώπησης.
Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης και ο Ian Harris μας μίλησαν για τον κλάδο των οίνων και των αποσταγμάτων, αλλά και τη σημασία της γυναικείας εκπροσώπησης.
Πριν από μερικές ημέρες, τo WSPC παρουσίασε το Εκπαιδευτικό Σχήμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για τις μητέρες Μονογονεϊκής Οικογένειας «Γυναίκα 2023 – Τώρα μπορώ και εγώ», που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation.
Πρωταγωνίστριες αυτού του εκπαιδευτικού σχήματος - που περιλαμβάνει την εκπαίδευση στο Κρασί, τα Αποστάγματα και τον Καφέ-Τσάι-Κακάο, θα είναι οι γυναίκες μονογονεϊκής οικογένειας, οι οποίες αναζητούν μία ευκαιρία επαγγελματικής κατάρτισης και καταξίωσης στο χώρο της Εστίασης, της Φιλοξενίας και του Τουρισμού.
Η Συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της ενέργειας πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της σχολής, παρουσία του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW -Προέδρου & Head of WSPC Education, του Ian Harris MBE, DipWSET - Trustee of the Gerard Basset Foundation, των Principals του WSPC, επαγγελματιών των κλάδων και εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα (WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, BSA Barista Level 1 Plus), με δίδακτρα που ξεπερνούν τα €1.000 ευρώ ανά συμμετέχουσα, επιδοτούνται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, στοχεύοντας στην πολυεπίπεδη εκπαιδευτική και επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών – μητέρων, οι οποίες, συνήθως, δεν διαθέτουν το πλεόνασμα αυτό που χρειάζεται για την εκπαίδευσή τους.
Η εν λόγω εκπαίδευση διαρκεί συνολικά 41 ώρες (διδασκαλίας & εξετάσεων) και η επιτυχής ολοκλήρωσή της διασφαλίζει στην κάθε σπουδάστρια την απόκτηση τριών Πιστοποιήσεων με διεθνή αναγνώριση και κύρος.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Οι υποψήφιες σπουδάστριες μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά συμπληρώνοντας την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Λαζαράκης και ο κ. Harris, μίλησαν στο In2life, μεταξύ άλλων, για την εκπροσώπηση της γυναίκας στον κλάδο της οινογνωσίας, των οινοπνευματωδών και των ροφημάτων, αλλά και τις επαγγελματικές προοπτικές κάποιου που φέρει τίτλο σπουδών μπαρίστα.
Σε τι ποσοστό εκπροσωπούνται σήμερα οι γυναίκες στον κλάδο της οινογνωσίας, των οινοπνευματωδών και των ροφημάτων γενικά; Είναι σωστή η εντύπωση ότι αποτελεί ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα;
I.H.: Είναι δύσκολο να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό, καθώς εξαρτάται από τους διάφορους τομείς του κλάδου του κρασιού, των αποσταγμάτων και των ποτών και τους ρόλους μέσα σε κάθε τομέα, αλλά ενώ είναι αλήθεια ότι οι άνδρες κυριαρχούν στη βιομηχανία των ποτών, η κατανομή των φύλων κινείται προς την ισότητα. μεταξύ ανδρών και γυναικών σε πολλούς επαγγελματικούς ρόλους.
Στον παγκόσμιο κλάδο του Κρασιού, πάνω από το 50% των μαθητών που έλαβαν τις πιστοποιήσεις του WSET τα τελευταία δέκα χρόνια είναι γυναίκες, σε σχέση με το με ποσοστό μικρότερο από 10% τη δεκαετία του 1970.
Ωστόσο, στο Court of Master Sommeliers (το οποίο εξυπηρετεί τον τομέα της Φιλοξενίας), το ποσοστό αυτό είναι μόνο γύρω στο 20%.
Στον τομέα της Οινοποίησης, μόνο το 18% των οινοποιών στις ΗΠΑ είναι γυναίκες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο - μια σχετικά νέα χώρα παραγωγής, όμως, πάνω από το 50% των Επικεφαλής Οινοποιών στους μεγάλους παραγωγούς είναι γυναίκες.
Ενώ ο αριθμός των γυναικών στον κλάδο έχει αναμφίβολα αυξηθεί, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερους ηγετικούς ρόλους παραμένει πολύ κάτω από τον μέσο όρο της κατανομής του πληθυσμού.
Ο τομέας των Αποσταγμάτων ήταν πιο προοδευτικός, με τη βιομηχανία να αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα επιχειρηματικά οφέλη από την ύπαρξη ενός πιο ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού, και ακόμη και στο mixology (ένα παραδοσιακό προπύργιο για τους άνδρες) βλέπουμε μια ενθαρρυντική ανάπτυξη στον αριθμό των γυναικών που εδραιώνουν το όνομά τους σε κορυφαία μπαρ σε όλο τον κόσμο.
Όπως συμβαίνει με όλους τους κλάδους, οι ανώτερες θέσεις (μέλη του διοικητικού συμβουλίου και ανώτεροι διευθυντές) εξακολουθούν να είναι ανδροκρατούμενες.
Πώς βλέπετε τις επαγγελματικές προοπτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κάποιου που αποφασίζει να ασχοληθεί με τον κλάδο των οίνων και των αποσταγμάτων;
I.H.: Οι κλάδοι του κρασιού και των αποσταγμάτων υπέστησαν σοβαρή ζημία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, και ο κλάδος της φιλοξενίας - ειδικότερα – ζημιώθηκε σημαντικά λόγω του αναγκαστικού κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων. Από το 2022 το επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης (μισθοί προσωπικού, κόστος ενέργειας, ενοίκια κ.λπ.) σημαίνει ότι «επιβιώνουν μόνο οι ισχυροί».
Σε άλλους τομείς του κλάδου, όμως, (παραγωγή, μάρκετινγκ, branding, διανομή και λιανική πώληση) οι προοπτικές είναι καλές, με πολλές εταιρείες (ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρείες οίνου και αποσταγμάτων) να προσπαθούν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους και συνεπώς το εργατικό δυναμικό τους
Πώς βλέπετε αντίστοιχα τις επαγγελματικές προοπτικές κάποιου που φέρει τίτλο σπουδών Barista;
Κ.Λ.: Είναι γεγονός, ότι αρκετά νέα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Barista. Δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ουσία - που είναι η εκπαίδευση και η σωστή κατάρτιση, αποκτούν ένα σημαντικό εργαλείο για να χτίσουν καριέρα. Ειδικά στην εποχή που ο καφές δεν είναι απλά τέχνη (τεχνίτης) αλλά και επιστήμη.
Αποκτούν εφόδια σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, με χρηματιστηριακά προϊόντα - όπως ο καφές και το τσάι που τρέχουν με ανάπτυξη 4.28% ανά έτος (σε παγκόσμιο επίπεδο).
Μέσα από την εκπαίδευση και μέσα από μια επαγγελματική Πιστοποίηση με παγκόσμια ισχύ και κύρος, βρίσκουν ένα εφαλτήριο για να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και ο ίδιος/ ίδια να παραμένει ανταγωνιστικός και παραγωγικός.
Έχει μεγάλη δε σημασία η ποιοτική επιμόρφωση, είτε σε θεωρητικό - είτε σε πρακτικό επίπεδο. Η ποιότητα επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω της ορθής και ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗΣ εκπαίδευσης που μπορούν να προσφέρουν μόνο έγκριτα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι οι ίδιες οι εταιρίες διανομής που ο δικός τους στόχος είναι να προωθήσουν τον δικό τους καφέ ή/ και τα δικά τους μηχανήματα. Οι μαθησιακοί στόχοι και τα μαθησιακά αποτελέσματα πρέπει να προέρχονται από τα κατάλληλα ιδρύματα και είναι αυτά που οδηγούν μπροστά μία κοινωνία και μία αγορά.
Πώς θα μπορούσε η ενασχόληση με το συγκεκριμένο κλάδο να λειτουργήσει επαγγελματικά σε μια τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα;
Κ.Λ.: Οι απαιτήσεις της σημερινής αγοράς επιβάλλουν γνώσεις και εξελιγμένες τεχνικές στο χώρο του καφέ. Μόνο επαγγελματικά μπορεί να σταθεί το μη-αλκοολούχο ρόφημα. Επαγγελματίας είναι αυτός που έχει μαθητεύσει, έχει αποκτήσει όλες τις θεωρητικές γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες μέσα από μια συστηματική και μεθοδική διεργασία όπως είναι η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση επιτυγχάνει σε συγκεκριμένο χρονικό να μαθαίνει στον εκπαιδευόμενο πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε ίσως να αποκτήσει μετά από πολλά-πολλά χρόνια εμπειρίας, έχοντας «μαθητεύσει» όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος του καταναλωτή, του εκάστοτε εργοδότη, καθώς και εις βάρος της ποιότητας του παρεχόμενου τελικού προϊόντος.
Επαγγελματίας είναι αυτός που παρέχει εμπειρία στον πελάτη και όχι μόνο τον καφέ του ή το τσάι του ή το κακάο του. Την εποχή που όλους τους τύπους και είδη καφέ μπορούμε να τα απολαμβάνουμε και στο σπίτι μας γιατί να μην μείνουμε σε αυτό? Θα σας δώσω ένα παράδειγμα άλλο, την εποχή που το ρούχο το αγοράζουμε από το internet, γιατί να επισκεφθούμε ένα μαγαζί? Η επίσκεψη πλέον στο μαγαζί πρέπει να δίνει εμπειρία στον πελάτη.
Οι επισκέπτες – τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας έρχονται για τις εμπειρίες που θα αποκομίσουν από κάθε τους δραστηριότητα. Η εμπειρία στον καφέ, το story που θα έχει να τους πει ο Barista, τον Ελληνικό καφέ που θα τους προσφέρει και που θα ξέρει να τους πει την ιστορία του και την προέλευσή του, για την εμπειρία που θα ζήσουν γενικότερα σε ένα παραδοσιακό καφενείο ή σε μία μοντέρνα καφετέρια. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε πέρα και πάνω από “παραγγελιολήπτες”. Μόνον η εκπαίδευση δίνει στον εργαζόμενο την αυτοπεποίθηση να δημιουργήσει ιστορίες και εικόνες και να αγαπήσει αυτό που κάνει, ώστε να μεταδώσει την αγάπη του και στο παρεχόμενο προϊόν, ή την παρεχόμενη υπηρεσία.
Πόσο χρόνο ενασχόλησης και μαθητείας απαιτεί ο κλάδος του οίνου για να πει κανείς ότι μπορεί να αναζητήσει επαγγελματική δραστηριοποίηση;
I.H.: Μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα πτυχίο WSET Level 1 Wine σε δυο μέρες, το οποίο θα βοηθήσει οποιονδήποτε εργάζεται στον τομέα της φιλοξενίας. Αλλά για να αποκαλείται «επαγγελματίας του κρασιού», είναι η γνώμη μου ότι ένας μαθητής πρέπει να φιλοδοξεί να ολοκληρώσει το WSET Level 4 Diploma in Wine, το οποίο χρειάζεται έως και δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Όποιο και αν είναι το επίπεδο σπουδών, με την εκπαίδευση και τη γνώση στο κρασί θα μπορεί να βοηθηθεί κανείς στη σταδιοδρομία του στον κλάδο. Σχετικές έρευνες που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία έχουν αποδείξει καθοριστικά ότι «εκπαίδευση + κατάρτιση = κέρδος».
Τι θα πει να είναι η γεύση εργαλείο της δουλειάς σου; Τι εμπειρία εργασιακής καθημερινότητας φτιάχνει η μεγάλη σημασία μιας αισθητηριακής εμπειρίας;
Κ.Λ.: Οι αισθήσεις τις όσφρησης και της γεύσης, ενώ για εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν γίνουμε homo sapiens, ήταν ίσως οι πιο σημαντικές, εδώ και μερικές χιλιετίες έχουν μπει στο περιθώριο, μιας και η ακοή και, κυρίως, η όραση, έχουν πάρει τα ηνία. Διαμέσου της εξέλιξης, είχαμε μάθει να χρησιμοποιούμε την όσφρηση και την γεύση για να βρούμε σύντροφο, φαγητό και νερό, να καταλάβουμε τον καιρό που έρχεται, να εντοπίσουμε το παιδί μας ή να καταλάβουμε πια τροφή μπορεί να μας σκοτώσει – και αυτό το γεγονός εξακολουθεί να είναι βαθιά μέσα στο DNA μας και στο ένστικτό μας. Το να ανακαλύπτεις ξανά τις αισθήσεις αυτές σαν εργαλεία, είτε εργαλεία να κάνεις μια δουλειά είτε να κάνεις την ζωή σου καλύτερη, είναι απλά συναρπαστικό. Σου αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο γύρω σου, αλλά και το που πρέπει να τοποθετείς τον εαυτό σου μέσα σε αυτόν.
Πόσο σημαντική είναι η επαγγελματική κατάρτιση και η κατοχή τίτλων σπουδών στον κλάδο του τουρισμού;
I.H.: Μια επαγγελματική πιστοποίηση στο βιογραφικό σας, ΠΑΝΤΑ θα σας προσφέρει καλύτερες πιθανότητες να βρείτε δουλειά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ιδρύθηκε το Ίδρυμα Gerard Basset – για να βοηθήσει τα άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα και που βρίσκονται σε δύσκολες προσωπικές συνθήκες, να αποκτήσουν μια επαγγελματική πιστοποίηση που θα βοηθήσει την καριέρα τους. Ωστόσο, κανένα προσόν δεν αποτελεί εγγύηση για την απασχόληση ή για την εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάποιου. Εάν έρχεστε σε επαφή με πελάτες, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα όταν μιλάτε μαζί τους. Η επάρκεια σε ξένες γλώσσες είναι επίσης σημαντική.