Συνταγές για να αγαπήσεις τα ψητά λαχανικά
Θες να φας ψητά λαχανικά αλλά δεν σου αρέσουν; Με αυτές τις πεντανόστιμες συνταγές θα τα λατρέψεις.
Θες να φας ψητά λαχανικά αλλά δεν σου αρέσουν; Με αυτές τις πεντανόστιμες συνταγές θα τα λατρέψεις.
Τα λαχανικά είναι σούπερ θρεπτικά, όμως πολύς κόσμος δεν τα αγαπάει τόσο. Αν ανήκεις σε αυτούς, δες πώς θα τα βάλεις στη διατροφή σου, με μερικές λαχταριστές και εύκολες συνταγές.
Πιπεριές γεμιστές με τυρί
Υλικά: 5 πιπεριές μακρόστενες κόκκινες, 5 πιπεριές μακρόστενες πράσινες, 1 μεγάλη τριμμένη ντομάτα, 1 σκελ. σκόρδο (πολτοποιημένη), 1/2 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη, 1/2 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο, λίγο αλάτι
Για τη γέμιση: 400 γρ. φέτα μαλακή (σε τρίμματα), 150 γρ. ώριμη πικάντικη γραβιέρα (τριμμένη), 1 ψιλοκομμένη ντομάτα, μπόλικη πάπρικα, λίγο αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πιπεριές. Χαράζουμε κατά μήκος και με προσοχή αφαιρούμε μεμβράνες και σπόρους. Για τις πιπεριές γεμιστές με τυρί θα χρησιμοποιήσουμε ταψί 24×34εκ. Ανακατεύουμε την τριμμένη ντομάτα με το σκόρδο, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και το μισό ελαιόλαδο.Τα βάζουμε στο ταψί. Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις πιπεριές γεμιστές με φέτα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Γεμίζουμε τις πιπεριές με ένα μικρό κουτάλι και τις βάζουμε εναλλάξ στο ταψί πάνω στη σάλτσα ντομάτας για τις πιπεριές γεμιστές με φέτα από την Αργυρώ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά να ροδίσουν οι πιπεριές. Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.
Συνταγή από εδώ.
Ψητά κολοκυθάκια με παρμεζάνα
Υλικά: 2 κολοκυθάκια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 35 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 1 πρέζα αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα: 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, χυμό λάιμ, από 1/2 λάιμ, ξύσμα λάιμ, από 1/2 λάιμ, 5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ο C στον αέρα. Τοποθετούμε σε ένα ταψί (35x40 εκ.) λαδόκολλα. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε κάθετες φέτες πάχους 5 χιλ. Σε ένα μεσαίο μπολ βάζουμε τις φέτες από τα κολοκυθάκια και το λάδι και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη παρμεζάνα, τη γαλέτα, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Βουτάμε κάθε φέτα από τα κολοκυθάκια στο μείγμα της παρμεζάνας έτσι ώστε να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές και να κολλήσει το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια και τα τοποθετούμε σε μία στρώση στο ταψί. Ψήνουμε τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά, για 25 με 30 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μία σπάτουλα και τα σερβίρουμε αμέσως.
Για το ντιπ: Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι. Διορθώνουμε τη γεύση αλατοπιπερώνοντας.
Συνταγή από εδώ.
Μπρόκολο με τυρί και γιαούρτι
Υλικά: 1 μπρόκολο μέτριο χωρισμένο σε φούντες, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 3 κ.σ. μουστάρδα, 1/2 κ.γ. πάπρικα, 50 γρ. κίτρινο τυρί, τριμμένο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζουμε το μπρόκολο και το στραγγίζουμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε. Παίρνουμε τις φούντες του μπρόκολου, τις βουτάμε μια μια στο μείγμα γιαουρτιού και τις τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30’ περίπου μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε ελαφρώς να κρυώσει και σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ.