Το Μποστάνι φέρνει προϊόντα μικροπαραγωγών στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Ολόφρεσκα λαχανικά, φρούτα, όσπρια, λάδι, μέλι και κρασί και πολλά ακόμα καλούδια βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας σε περιμένουν κάθε Τετάρτη στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Το Μποστάνι φέρνει προϊόντα μικροπαραγωγών στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Το είδες την προηγούμενη εβδομάδα εκείνο το βάιραλ βίντεο με την Αμερικάνα που δοκιμάζει πρώτη φορά στη ζωή της ελληνική ντομάτα και κλαίει από χαρά; Κάπως έτσι νιώσαμε κι εμείς δοκιμάζοντας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης τα ντοματίνια-βελανίδια της ποικιλίας κειμήλιο Datterini Rosso που καλλιεργεί ο Νίκος Τσομπάνογλου σε ένα από τα βουνά της Αττικής, το Όρος Πατέρας.

Είναι κοινό μυστικό πως στην Αθήνα δεν έχουμε άμεση πρόσβαση σε αξιόλογα λαχανικά και φρούτα. Γι’ αυτό ξεχωρίζεις εύκολα τους Αθηναίους στα τραπέζια ταβερνών της επαρχίας: Είναι αυτοί που σχολιάζουν πώς μυρίζει η ντομάτα. «Δεν έχουμε τέτοια στην Αθήνα» είχα πει μία φορά σε έναν μανάβη στην Ηλεία, για να πάρω την πληρωμένη απάντηση «αν πουλάγαμε αυτά που τρώτε στην Αθήνα, θα το είχαμε κλείσει το μαγαζί». Αυτή την έλλειψη, ή μάλλον αυτή την ανάγκη, έρχεται να καλύψει το Μποστάνι.

Κάθε Τετάρτη, από τις 14.00 το μεσημέρι ως τις 17.00 το απόγευμα, στους πάγκους που στήνει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, θα βρεις μυρωδάτα κηπευτικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μανιτάρια, όσπρια, ελαιόλαδο, μέλι και κρασί, και πολλά ακόμα προϊόντα βιολογικής ή φυσικής καλλιέργειας. «Το Μποστάνι ξεκίνησε το 2019, ως σύμπραξη δύο μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, του Impact Hub [σ.Σ. φορέα διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ως το 2022, προτού η διαχείριση περάσει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων] και του Ευρωπαϊκού Χωριού» εξηγεί η Αθηνά Μαρία Τζιώκα, μέλος της οργανωτικής ομάδας.

Βιολογική αγορά υπήρχε στην Κυψέλη και παλιότερα, και η αναβίωσή της ήταν ένα από τα ζητούμενα όταν ξεκίνησε ο συλλογικός σχεδιασμός για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς. Το Ευρωπαϊκό Χωριό, του οποίου η κ. Τζιώκα ήταν από τότε μέλος, ασχολούταν με θέματα κοινότητας, βιώσιμης καλλιέργειας, οικολογίας και αυτοδιαχείρισης, «οπότε είχαμε ήδη και έναν κύκλο ανθρώπων που ξέραμε ότι καλλιεργούν με τέτοιο τρόπο. Όταν μας πρότειναν από το Impact Hub να συνεργαστούμε για να φτιάξουμε αυτή την αγορά, απευθύναμε ένα κάλεσμα σε παραγωγούς που πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, όπως το να βρίσκονται όσο πιο κοντά γίνεται στο σημείο της αγοράς, να διαθέτουν προϊόντα φρέσκα που προέρχονται από δίκαιη εργασία και από φυσική ή βιολογική καλλιέργεια». Και εγένετο Μποστάνι.

Αυτή τη στιγμή, το Μποστάνι συνεργάζεται με 14 διαφορετικούς παραγωγούς, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και οι νέες συνεργασίες, κυρίως για φρούτα και λαχανικά, «γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για αυτά, και μεγαλύτερη ανάγκη» όπως επισημαίνει η κ. Τζιώκα.

Στους πάγκους που στήνονται κάθε Τετάρτη μεσημέρι θα βρεις, μεταξύ άλλων, τις μοναδικές ντομάτες από ποικιλίες-κειμήλια που λέγαμε στην αρχή και τα υπόλοιπα κηπευτικά φυσικής καλλιέργειας του Νίκου Τσομπάνογλου από το όρος Πατέρας, το κρασί και τα προϊόντα λαδιού που καλλιεργεί ο Δημήτρης Δρίτσας στα Γεράνεια όρη, τα φρούτα και τα λαχανικά της πιστοποιημένης βιοπαραγωγού Δήμητρας Τσακίρη από την Αργολίδα, που καλλιεργούνται σε κτήματα πλάι στην θάλασσα, και τα φοβερά όσπρια του Λουκά Σανδάλη από τον Άγιο Γεώργιο της Λιβαδειάς. Ο ίδιος καλλιεργεί επίσης αχλάδια, από τα οποία έφτιαξε πέρυσι και έναν αχλαδίτη (ποτό με ζύμωση αντίστοιχο με τον μηλίτη) που είχε γκραν σουξέ.

Μετά, είναι και ο Κύκλος των Μανιταριών, μία αστική καλλιέργεια από την Αθήνα, που «φτιάχνουν μόνοι τους το υπόστρωμα, κάνουν ας το πούμε μια ‘απομίμηση’ της φυσικής διαδικασίας του δάσους, και καλλιεργούν τα μανιτάρια από σπόρο μέχρι να μεγαλώσουν και να κάνουν τη συγκομιδή» όπως εξηγεί η κ. Τζιώκα. Έχουν μανιτάρια αποξηραμένα αλλά και φρέσκα, και άλλα σε βαζάκια με πρωτότυπες συνταγές, όπως αυτά με το λαδολέμονο.

Αυτοί είναι, βέβαια, μόνο λίγοι από τους παραγωγούς του Μποστανιού. Όλους θα τους βρεις συγκεντρωμένους, με τα πρϊόντα τους και τις αντίστοιχες τιμές τους, στο Mpostani.gr, απ’ όπου μπορείς να κάνεις και ηλεκτρονικά την παραγγελία σου, για να την παραλάβεις από την Δημοτική Αγορά Κυψέλης, κάθε Τετάρτη από τις 16.00 ως τις 18.00.

Οι παραγωγοί που έρχονται στην αγορά κάθε Τετάρτη από τις 14.00 φέρνουν μαζί τους ποσότητες επαρκείς για να καλύψουν αφενός τις παραγγελίες και αφετέρου την επιτόπια ζήτηση. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να προπαραγγείλεις ό,τι είναι να αγοράσεις, αλλά αν θέλεις να είσαι σίγουρος/η ότι θα βρεις ένα συγκεκριμένο προϊόν, είναι πολύ βολικό να το παραγγείλεις μέσω του site. Ούτως ή άλλως, οι πληρωμές γίνονται επιτόπου στη Δημοτική Αγορά, την στιγμή που παραλαμβάνεις την παραγγελία σου.

Σημείωσε μόνο ότι οι παραγγελίες μέσω του site «κλείνουν» κάθε Δευτέρα στις 18.00. Αν παραγγείλεις κάτι για παράδειγμα Τρίτη μεσημέρι, δεν θα το παραλάβεις την επόμενη μέρα, αλλά μία εβδομάδα μετά, την αμέσως επόμενη Τετάρτη. Η δυνατότητα παραγγελίας μέσω του site βοηθά πολύ και τους παραγωγούς που δεν έχουν την δυνατότητα να έρχονται κάθε εβδομάδα στην Αθήνα, οπότε στέλνουν τα προϊόντα τους στο Μποστάνι, και οι άνθρωποί του αναλαμβάνουν να σου τα φέρουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Πέρα, βέβαια, από μία ακόμα αγορά παραγωγών, στόχος των ανθρώπων στο Μποστάνι είναι η δημιουργία μιας κοινότητας καταναλωτών και παραγωγών, με στόχο την αλληλεπίδραση καλλιεργητών που σέβονται το περιβάλλον και τη γη και ανθρώπων που αναζητούν ποιοτικά, γευστικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με ηθικές και βιώσιμες διαδικασίες. Κι αυτός είναι, στη λίστα των λόγων για τους οποίους τους αγαπήσαμε, ένα τσικ πιο ψηλά από τις καλύτερες ντομάτες της Αθήνας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v