Το αγγούρι δεν είναι μόνο για δροσιά

Μην το αμελείς. Το αγγούρι μπορεί να μη φιγουράρει στις λίστες με τα σούπερ λαχανικά, έχει όμως την αξία του.

Το αγγούρι δεν είναι μόνο για δροσιά

Στη χωριάτικη ή σκέτο ως σνακ, όπως και αν το καταναλώσουμε, το αγγούρι είναι ένα από τα… φτωχά πλην τίμια λαχανικά του καλοκαιριού.

Αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή, και αν δεν σου γεμίζει το μάτι συνέχισε να διαβάζεις, μιας και θα ανακαλύψεις πολλά ωραία για τα οφέλη του.

Αρχικά, αποτελείται κατά περίπου 95% από νερό, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση, ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, με περίπου 16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Όσον αφορά τις βιταμίνες, έχει:

* Βιταμίνη Κ: Σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

* Βιταμίνη C: Ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

* Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Όπως η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και η βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) που βοηθούν στον ενεργειακό μεταβολισμό.

Και από μέταλλα; Και από αυτά έχει!

* Κάλιο: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

* Μαγνήσιο: Σημαντικό για την υγεία των οστών και των μυών.

* Μαγγάνιο: Σημαντικό για την υγεία των οστών και την παραγωγή κολλαγόνου.

Παράλληλα, οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ τα φλαβονοειδή και οι τανίνες του βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των ελεύθερων ριζών.

Συνοπτικά λοιπόν, βάσει όλων των παραπάνω, το φτωχό πλην τίμιο αγγουράκι ωφελεί την υγεία στις παρακάτω σημαντικές κατηγορίες:

* Ενυδάτωση: Το υψηλό περιεχόμενο νερού βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

* Υγεία του δέρματος: Η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στην καταπολέμηση των ρυτίδων.

* Απώλεια βάρους: Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και του υψηλού περιεχομένου νερού, το αγγούρι είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.

* Πεπτικό σύστημα: Οι φυτικές ίνες του αγγουριού βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Αντιοξειδωτική προστασία: Τα αντιοξειδωτικά του αγγουριού βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες.

* Υγεία της καρδιάς: Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

* Φλεγμονές: Τέλος, τα φλαβονοειδή και οι τανίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v