Νέα ελληνο-ιταλική έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά, υποστηρίζοντας πως τα ζυμαρικά πιθανότατα βοηθούν στην απώλεια βάρους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ξεχάστε ό,τι (νομίζατε πως) ξέρατε ως τώρα. Νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει την φήμη των ζυμαρικών, και να φτιάξει την ημέρα όλων ημών που είμαστε-μακαρονάδες-τι-να-κάνουμε, υποστηρίζοντας πως το αγαπημένο μας φαγητό όχι μόνο δεν παχαίνει, αλλά είναι πιθανό να μας βοηθά και στο αδυνάτισμα.
Οι ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, με επικεφαλής τον Γιώργο Πούνη, μελέτησαν στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες που περιλάμβαναν συνολικά πάνω από 23.000 ανθρώπους στην Ιταλία. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι, η κατανάλωση ζυμαρικών δεν συνδέεται με αυξημένη παχυσαρκία. Αντίθετα, μπορεί να βοηθά στο αδυνάτισμα.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά, είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (αναλογία βάρους/ύψους) και μικρότερη περίμετρο μέσης.
«Αντίθετα με ό,τι πολλοί πιστεύουν, τα ζυμαρικά δεν σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους» σχολιάζει ο κ. Πούνης, ο οποίος αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πήρε το διδακτορικό του στη διατροφική και καρδιαγγειακή επιδημιολογία το 2014 από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.
«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα βγάζουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη» συμπληρώνει η Λίτσια Ιακοβιέλο, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, μπορούν να καταναλώνουν άφοβα και ζυμαρικά, αλλά με μέτρο. Από την άλλη, τονίζουν ότι τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνοδεύονται με σάλτσες που περιέχουν αλάτι, ζάχαρη ή λίπη.