Σπανάκι, γιαούρτι, κόκκινο κρέας, σκόρδο. Ποιες τροφές θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύουν από λοιμώξεις;
Παλαιότερο των 360 ημερών
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Όπως έχετε ήδη καταλάβει η περίοδος που διανύουμε είναι από τις πλέον… μικροβιακές. Η εποχιακή γρίπη, αλλά και κάθε λογής αρρώστιες κάνουν την εμφάνισή τους και αφήνουν πίσω ανεξίτηλα σημάδια. Πώς μπορούμε να προστατευθούμε και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας ώστε να μην την «πατήσουμε»;
Φυσικά (και) μέσω της διατροφής. Δείτε ποιες τροφές αποτελούν «ασπίδες» για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σκόρδο Η δημοφιλής και καυτερή τροφή περιλαμβάνει πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, με χαρακτηριστικότερη όλων την αλλισίνη. Επίσης, μεταξύ των «εχθρών» που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H.pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι. Σημειώστε όμως, ότι για να επωφεληθείτε πλήρως από την δράση του, θα πρέπει να το κόψετε ή να το λιώσετε πριν το βάλετε στο φαγητό καθώς η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που «παντρεύονται» όταν «σπάσει» η σκελίδα.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C Ως γνωστόν, η βιταμίνη C είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων με ιδιότητες κατά των λοιμώξεων, τα οποία αποτελούν τους… στρατιώτες για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες, το grapefruit και το μπρόκολο.
Σπανάκι
Κάτι φαίνεται να ήξερε ο Ποπάι για να… τσακίζει το σπανάκι σε καθημερινή βάση. Πέρα λοιπόν από τους εντυπωσιακούς πήχεις στον καρτούν χαρακτήρα, το φυλλώδες λαχανικό είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο «επιδιορθώνει» το DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.
Γιαούρτι Τα προβιοτικά που περιέχει το δημοφιλές γαλακτοκομικό συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Παράλληλα, το γιαούρτι μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Καρότο Το καρότο είναι πλούσιο σε βήτα καροτένιο, μια «ομάδα» καροτενοειδών, τροφίμων δηλαδή που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α όταν προσλαμβάνονται από τον οργανισμό. Τι… κάνει η βιταμίνη Α; Είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα ενώ έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι το μαρούλι, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα blueberries και τα πορτοκάλια.
Αμύγδαλα Οι δημοφιλείς ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους «εισβολείς» τον οργανισμό.
Κόκκινο κρέας
Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος, το κρέας είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και για τo μεταβολισμό της βιταμίνης Α. Ο ψευδάργυρος αυξάνει τη συσσώρευση των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Μάλιστα, βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος και μια ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος παρενεργειών, όπως η κακή επούλωση των πληγών, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, κούραση και ανισορροπία του σακχάρου στο αίμα.
Και μερικές γενικές συμβουλές:
* Προστατεύστε το ανοσοποιητικό σας αποφεύγοντας το φαγητό «απέξω», τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά ή/και ζάχαρη και το αλκοόλ. * Μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες, καθώς αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. * Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού, εκτός από τη διατροφή, είναι το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου και η καθιστική ζωή.