Έρευνα: Μεσογειακή διατροφή για μυαλό… ξυράφι

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με έρευνα, επεκτείνονται και στην διανοητική υγεία, κρατώντας το μυαλό… νεότερο. Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: μια ελληνική διατροφική συνήθεια την ημέρα, την γεροντική άνοια κάνει πέρα.
Έρευνα: Μεσογειακή διατροφή για μυαλό… ξυράφι
Την παραδοσιακή ελληνική διατροφή εκθειάζει για άλλη μια φορά νέα έρευνα, φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία για τα οφέλη της. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Rush University Medical Center του Chicago, οι μεσογειακές συνήθειες στο τραπέζι μας είναι εξίσου ωφέλιμες για τον εγκέφαλο όσο και για τον υπόλοιπο οργανισμό μας.

Με άλλα λόγια, όσοι τρέφονται σύμφωνα με τις επιταγές του μεσογειακού διαιτολογίου έχουν αυξημένες πιθανότητες να σκέφτονται πιο καθαρά σε μεγάλη ηλικία. «Παραδοσιακά συνδυασμένη με την κατανάλωση κρασιού, φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και ψαριού –και πολύ μικρής ποσότητας κόκκινου κρέατος-, η μεσογειακή διατροφή έχει «χρεωθεί» με τα εύσημα για την πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της έρευνας, Christine Tangney.

Για να διαπιστώσουν αν η πιο αργή γήρανση του μυαλού μπορεί να προστεθεί στα παραπάνω οφέλη, οι ερευνητές παρακολούθησαν και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και την νοητική λειτουργία περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, 65 ετών και άνω.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους ανθρώπους αυτούς σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που επέδειξαν προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αυτούς που ακολούθησαν τους «Διατροφικούς Κανόνες των ΗΠΑ», οι οποίοι συντάχθηκαν το 2005 και προβλέπουν μικρότερη κατανάλωση ψαριών και αλκοόλ από την μεσογειακή. Η πορεία της νοητικής κατάστασης των συμμετεχόντων περνούσε από αξιολόγησε κάθε τρία χρόνια, με μετρήσεις βασισμένες σε απομνημόνευση λέξεων και βασικούς μαθηματικούς τύπους.

Όσοι έδειξαν μεγάλη αφοσίωση στην μεσογειακή διατροφή παρουσίασαν πιο αργή φθορά στις νοητικές τους λειτουργίες. Οι διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων είχαν μεγάλη πρακτική σημασία. «Αν υπήρχαν, για παράδειγμα, δύο άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, με διαφορά δέκα βαθμών στις «μεσογειακές τους επιδόσεις», εκείνος με την υψηλότερη βαθμολογία συμπεριφερόταν διανοητικά σαν να ήταν τρία χρόνια νεότερος από τον άλλον», εξήγησε η Tangney. Την ίδια στιγμή, οι διαφορές μεταξύ αυτών που ακολουθούσαν τους αμερικανικούς διαιτητικούς κανόνες δεν έδειξαν να έχουν καμία επίδραση στις διανοητικές τους ικανότητες.

Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ερευνητές για αυτά τα πορίσματά τους δίνουν βάρος στα οφέλη του κρασιού και στον ρόλο του να προστατεύει τον εγκέφαλο από φθορές. Επίσης, τα παραδοσιακά μεσογειακά τρόφιμα συντελούν στην μείωση του στρες και στις φλεγμονές που θεωρούνται υπεύθυνες για την ασθένεια του Alzheimer.

«Το ζήτημα της σύνδεσης ελληνικής διατροφής και διατήρησης καλής νοητικής λειτουργίας χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», καταλήγουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Clinical Nutrition». Και καταλήγουν λέγοντας: «Ένα από τα πλεονεκτήματα στην μεσογειακή διατροφή είναι ότι μπορούμε να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα τρόφιμα παρά σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση λαχανικών, ελαιόλαδου, ψαριού και η μέτρια κατανάλωση κρασιού είναι επωφελής για τα μυαλά μας που γερνούν».

Πηγή: reuters.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v