Βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, ταλαιπωρία. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα της γρίπης και των ιώσεων με επτά αποτελεσματικά γιατροσόφια.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το φθινόπωρο έχει έρθει προ πολλού και πλέον η… επίδρασή του στον οργανισμό μας είναι εμφανής. Οι ιώσεις και η γρίπη καραδοκούν και πιθανότατα μας έχουν ήδη προσβάλλει. Βήχας, πονόλαιμος, καταρροή και αδιαθεσία είναι μερικά από τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν.
Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε; Αρχικά με ξεκούραση και – εφ’ όσον συνοδεύονται με συνεχόμενο πυρετό – με τη βοήθεια των οδηγιών του παθολόγου μας. Συμπληρωματικά όμως, μπορούμε να ανακουφιστούμε από αρκετά συμπτώματα φυσικά, με τα «όπλα» που μας δίνει το φαρμακείο της φύσης.
Δείτε παρακάτω επτά τέτοια.
Κοτόσουπα
Αν κάτι μας έχει μείνει από τα… γιατροσόφια της γιαγιάς, τότε αυτό δεν είναι άλλο από την παραδοσιακή (και λαχταριστή) κοτόσουπα με αυγολέμονο. Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως, είναι πως η εν λόγω σούπα μπορεί και βάσει ερευνών να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση από την κοινή γρίπη, ανακουφίζοντας παράλληλα τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα: τον βήχα και την ρινική συμφόρηση. Φροντίστε να βάλετε αρκετό λεμόνι στη συνταγή έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.
Γαργάρες με αλατόνερο
Οι γαργάρες με ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει μία κουταλιά του γλυκού αλάτι, μπορούν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον ερεθισμένο από τον βήχα λαιμό. Την ίδια ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και οι πλύσεις των ρουθουνιών με το ίδιο μείγμα, παράλληλα με το φύσημα της μύτης για την απομάκρυνση της βλέννας. Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό, δοκιμάστε να προσθέσετε και μερικές σταγόνες λεμονιού στο μείγμα.
Τσάι του βουνού
Σταθερή αξία στα σπιτικά γιατροσόφια, οι θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού οφείλονται στα συστατικά του αιθέριου ελαίου του, τα φλαβονοειδή, και αποτελούν έναν εξαιρετικό σύμμαχο για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευεργετικές του ιδιότητες, βράστε πρώτα το νερό και λίγο πριν κοχλάσει το αποσύρετε από τη φωτιά, και ρίχνετε μέσα το τσάι του βουνού. Για να κάνετε ακόμα πιο αποτελεσματικό το μείγμα, προσθέστε λίγο φρέσκο λεμόνι και αρκετό μέλι, το οποίο «μαλακώνει» τον λαιμό.
Χαμομήλι
Έχετε εκνευριστικό πονόλαιμο που δε σας αφήνει να κοιμηθείτε; Έχετε νεύρα; Και στις δύο περιπτώσεις το χαμομήλι δίνει λύσεις. Λειτουργεί ως παυσίπονο και, ταυτόχρονα, σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν πονόλαιμο. Επίσης, είναι φυσικό μυοχαλαρωτικό, κι έτσι μπορεί να βοηθήσει το λαιμό σας (και το σώμα σας) να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.
Μελισσόχορτο
Το εν λόγω βότανο είναι σπασμολυτικό, ήπιο ηρεμιστικό, μαλακτικό, αντι-ιικό και βοηθά στην εφίδρωση, ανακουφίζοντας από τα συμπτώματα του πυρετού. Σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό ρίχνετε ένα κουταλάκι από το βότανο και το σκεπάζετε. Το αφήνετε για 10 έως 15 λεπτά, σουρώνετε και το πίνετε σκέτο, με ζάχαρη ή μέλι.
Φασκόμηλο
Είναι στυπτικό, κατάλληλο δηλαδή για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δυσκολίας στην κατάποση που συνοδεύει αρκετές ιώσεις που «χτυπούν» τον φάρυγγα. Τα οξέα της φαινόλης που περιέχονται στο φασκόμηλο είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να σκοτώνουν τα βακτήρια, τα οποία ίσως συνηγορούν ή ευθύνονται για τα συμπτώματά σας. Απολαύστε το ζεστό με μέλι ή χρησιμοποιήστε το για γαργάρες.
Εχινάκεια
Τονώνει το ανοσοποιητικό και λεμφικό σύστημα, αποτελώντας έτσι ιδανική επιλογή για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας απέναντι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες και μπορείτε να το καταναλώσετε ζεστό σε συνδυασμό με προπόλη ή/και κανέλα για… ενισχυμένα αποτελέσματα ή να το κάνετε γαργάρα. Κυριολεκτικά.