Η καθιστική ζωή σκοτώνει 500.000 ανθρώπους τον χρόνο
Μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της καθιστικής ζωής, που εξελίσσεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το κάπνισμα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Τέσσερις στους πέντε εφήβους και ένας στους τέσσερις ενήλικες σε όλη την Ευρώπη κάνουν καθιστική ζωή, κι αυτό δεν είναι το πιο ανησυχητικό νέο της μεγάλης έρευνας που δημοσιεύτηκε χτες, Τετάρτη 17 Ιουνίου.
Το χειρότερο είναι πως 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της σωματικής αδράνειας. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου προέρχονται από τις ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του στήθους.
Η σωματική αδράνεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το κάπνισμα, όπως αναφέρει η μελέτη, σύμφωνα με την οποία το κόστος αυτής της «σωματικής αδράνειας» για την ευρωπαϊκή οικονομία υπερβαίνει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως –δηλαδή 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την παγκόσμια (όχι ευρωπαϊκή, παγκόσμια!) ετήσια δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα.
Η μελέτη, με τίτλο «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη» δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και ανατέθηκε από τoν Διεθνή Σύνδεσμο για τον Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association).
Ο πρόεδρος του ISCA Mogens Kirkeby υποστηρίζει: «Πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Είκοσι λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα θα άλλαζαν σημαντικά τα δεδομένα. Αν μειώναμε μόνο κατά 1/5 το επίπεδο σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη, θα σώζαμε 100.000 ζωές και παράλληλα θα εξοικονομούσαμε 16 δισ. ευρώ ετησίως.»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Kirkeby, συστήνει δίωρη μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. « Αυτό σημαίνει 20 λεπτά την ημέρα, κάτι τόσο απλό, όπως να κατεβούμε από το λεωφορείο ή το μετρό στην προηγούμενη στάση και να κάνουμε έναν ζωηρό περίπατο μέχρι τη δουλειά, ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να παίζουμε στο πάρκο με τα παιδιά.»
Η μελέτη αποκαλύπτει, επίσης, ότι η σωματική αδράνεια δεν σχετίζεται μόνο με σωματικές διαταραχές: 1 στους 4 Ευρωπαίους (ή 83 εκατομμύρια άνθρωποι) εμφανίζει κακή ψυχική υγεία ενώ άνω των 23 δισσεκατομυρίων ευρώ ετησίως εκτιμάται το έμμεσο κόστος των διαταραχών διάθεσης και άγχους που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια τη στιγμή που η σωματική άσκηση αποδεδειγμένα βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων της κατάθλιψης, του άγχους, της μειωμένης αυτοεκτίμησης, της ψυχικής και συναισθηματικής κόπωσης.