Πόσες φορές νιώθουμε να μας πνίγει το άγχος χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Βρήκαμε δέκα τρόπους για να αλλάξουμε την ζωή μας προς το καλύτερο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Τα πράγματα συνήθως δεν είναι τόσο άσχημα όσο πιστεύουμε. Αλλά πολλές φορές, όταν οι έγνοιες και οι ευθύνες μαζεύονται, νιώθουμε πως έχουμε μπροστά μας ένα βουνό. Ορίστε δέκα τρόποι για να οργανώσουμε καλύτερα όλες αυτές τις σκέψεις που μας γεμίζουν στρες και να νιώσουμε πιο χαρούμενοι και υγιείς.
Από πού προέρχεται το στρες; Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψουμε την πηγή του άγχους μας και να σκεφτούμε πώς το αντιμετωπίζαμε μέχρι τώρα. Μας το προκαλεί η δουλειά, κάτι που συνέβη στην προσωπική μας ζωή, ή μήπως κάποιο άτομο που συναναστρεφόμαστε; Ένας καλός τρόπος είναι να διατηρούμε «ημερολόγιο άγχους», στο οποίο καταγράφουμε όσα έτυχε να μας πυροδοτήσουν μια κρίση στην διάρκεια της ημέρας. Πόσα από αυτά είναι πράγματα που ελέγχουμε άμεσα; Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, και παρομοίως τα προβλήματά μας δεν αντιμετωπίζονται όλα μαζί.
Σωστή οργάνωση του χρόνου Όσο πιο φορτωμένο είναι το πρόγραμμά μας, τόσο περισσότερο στρες θα νιώθουμε. Από όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, πρέπει να ξεχωρίσουμε ποιες όντως επείγουν. Δεν είναι ντροπή να λέμε όχι σ’ αυτά που μας προτείνουν αν δεν έχουμε χρόνο—ή αν απλά δεν θέλουμε. Το κλειδί στο να διώξουμε το άγχος είναι να κάνουμε αυτό που είναι καλό για εμάς. Στην προκειμένη περίπτωση, πράγματα που αγαπούμε και μας χαλαρώνουν (και που ίσως αναβάλαμε ως τώρα), ακόμα και μια μικρή βόλτα για να αδειάσει το κεφάλι μας.
Τέλος στην τελειομανία Πρέπει να αποδεχτούμε την ιδέα ότι όλοι κάνουμε λάθη και να σταματήσουμε να πιέζουμε τον εαυτό μας να φτάνει ανεπίτευκτους στόχους. Το μόνο που καταφέρνουμε βάζοντας τον πήχη υπερβολικά ψηλά είναι να προετοιμαζόμαστε για απογοήτευση.
Προσοχή στις κακές συνήθειες Για πολλούς, ένα ποτήρι κρασί κι ένα τσιγάρο αποτελούν… γιατρικά κατά του άγχους, αλλά η επίδρασή τους στην ψυχολογία είναι πρόσκαιρη, καθώς έχει αποδειχθεί πως αυτές οι ουσίες, μαζί τους και ο καφές, μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα, ιδιαίτερα η κατανάλωσή τους πριν τον ύπνο.
Γυμναστική Με πιο επιστημονικά λόγια: όταν αγχωνόμαστε, ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη αδρεναλίνη, κι αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο απ’ τον οποίο δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Η γυμναστική βοηθάει το σώμα μας να μεταβάλει αυτή την έξτρα αδρεναλίνη και να την επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Με πιο απλά λόγια; Η γυμναστική μας χαλαρώνει και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα.
Ο ύπνος είναι σημαντικός Ο χώρος που κοιμόμαστε πρέπει να είναι καθαρός και τακτοποιημένος, και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ύπνο. Όταν μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας στην κρεβατοκάμαρα, στερούμε την χαλαρωτική επίδραση που θα έπρεπε να έχει αυτό το δωμάτιο πάνω μας. Πολύ καλή ιδέα είναι και ένα ζεστό μπάνιο πριν πέσουμε για ύπνο, ή – όπως μας έλεγαν και οι γονείς – ένα ποτήρι ζεστό γάλα.
Μερικές φορές χρειαζόμαστε βοήθεια Είτε αυτή η βοήθεια προέρχεται από τους φίλους μας, είτε αν κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο από έναν ειδικό. Το να συσσωρεύουμε αυτά που μας στρεσάρουν μας οδηγεί μόνο στην απόγνωση.
Η μεγαλοψυχία είναι αρετή… Δεν είναι λίγες οι φορές που το άγχος προκαλείται από άσχημα συναισθήματα που κρατάμε απέναντι στους άλλους. Όπως πρέπει να μάθουμε να αφήνουμε τον εαυτό μας να κάνει λάθη, πρέπει να τα συγχωρούμε και στους υπόλοιπους. Η οργή και η απογοήτευση είναι σίγουρα πολύ κακοί σύμβουλοι.
…το ίδιο και το χιούμορ Ακούγεται κλισέ, και πολλές φορές έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια πως ένα χαμόγελο μπορεί να σου φτιάξει την ζωή. Αν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας με μια αίσθηση του χιούμορ, σύντομα θα σταματήσουν να μας φαίνονται τόσο ογκώδη.
Ρουτίνα: μια παρεξηγημένη έννοια Όταν ακούμε την λέξη ρουτίνα, αμέσως σκεφτόμαστε κάτι αρνητικό. Βαρεμάρα, κούραση, τίποτα ενδιαφέρον και συναρπαστικό. Κι όμως, η σταθερότητα είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε το στρες. Είναι πολύ καλό να ξέρουμε ότι υπάρχουν πράγματα που είναι σταθερά στην ζωή μας και στα οποία μπορούμε να υπολογίζουμε. Πόσο μάλλον, έτσι μπορούμε να δώσουμε νέο νόημα στην καθημερινότητά μας, καθώς αυτά που μέχρι τώρα θεωρούσαμε κουραστικά (π.χ. η δουλειά) μπορούν να γίνουν οι ώρες της μέρας που η προσοχή μας εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο σκοπό και το μυαλό μας δεν… καλπάζει.