της Μαίρης Αυγενή (*)
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις Ευρωπαίους εργαζομένους, δηλώνουν ότι αισθάνονται άγχος στο χώρο εργασίας τους.
Το άγχος που οφείλεται στην εργασία είναι το δεύτερο σε συχνότητα (μετά την... οσφυαλγία), πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την εργασία, επηρεάζοντας 28% των εργαζομένων στην ΕΕ.
Σύμφωνα με επίσημη ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη προ ετών, είναι η αιτία απώλειας εκατομμυρίων εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο (περισσότερο από το 1/4 των απουσιών διάρκειας τουλάχιστον 2 εβδομάδων για λόγους υγείας από την εργασία), στοιχίζοντας έτσι στα κράτη μέλη τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Σε τι οφείλεται το άγχος από την εργασία;
Πρώτα από όλα διευκρινίζουμε ότι... δεν είναι ασθένεια.
Παρουσιάζεται όταν η πίεση και οι απαιτήσεις της δουλειάς, σε συνεχή και έντονο βαθμό, ξεπερνούν την ικανότητα χειρισμού και αντιμετώπισης της κατάστασης.
Η εργασία υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, αβεβαιότητα σχετικά με τα καθήκοντα, χαμηλός βαθμός ή και έλλειψη ελέγχου της εργασίας, υπερβολικές απαιτήσεις, κακή διαχείριση των αλλαγών, ελλειπής προγραμματισμός, ψυχολογική κακομεταχείριση όπως απειλή χρήσης βίας, εξύβριση από τους πελάτες, εκφοβισμός από συναδέλφους, καθώς και ενοχλήσεις στο χώρο της δουλειάς π.χ θόρυβος, κακός εξαερισμός κ.α, είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος στους εργαζομένους.
Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζοντα πνευματικά και σωματικά προβλήματα υγείας, όπως κατάθλιψη, στρες, νευρικότητα, αδυναμία εστίασης σε ένα θέμα για αρκετή ώρα, κούραση και καρδιακές παθήσεις.
Αν κάποιο από τα συμπτώματα σας είναι γνώριμο, έχετε τις ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Χρειάζεται να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο για να χειριστείτε την καθημερινότητα στο χώρο της δουλειάς σας.
Προγραμματείστε τις δουλειές σας. Τι, γιατί, πως, πότε, που θα γίνει κάθε εργασία, και ποιος θα την κάνει. Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τις υποχρεώσεις και τις ενέργειές σας τόσο μακροπρόθεσμα (εβδομάδες ή και μήνες πριν), όσο και σε καθημερινή βάση.
Οργανώστε ”έξυπνα” το χρόνο σας σε καθημερινή βάση.
* Φτιάξτε λίστα με τα θέματα της επόμενης ημέρας.
* Δώστε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά ή τα πιο επείγοντα θέματα.
* Στο τέλος κάθε ημέρας ελέγξτε τι ολοκληρώσατε.
* Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι στους σχεδιασμούς και το πρόγραμμά σας.
* Κάντε τις αλλαγές όπου χρειάζονται, όταν χρειάζονται
* Ανατρέξτε στα ”αρχεία” σας. Σίγουρα και στο παρελθόν θα έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσκολίες στη δουλειά σας. θυμηθείτε τι σας βοήθησε τότε να ξεπεράσετε τις δύσκολες στιγμές. Είναι πιθανό να σας φανεί χρήσιμο και τώρα.
* Συμβάλλετε στη δημιουργία ”καλού” κλίματος στο χώρο της δουλειάς, με ανοιχτή και καλή επικοινωνία.
* Κατανοείστε τα καθήκοντα και τις αρμόδιότητές σας.
* Μη διστάσετε να ρωτήσετε, και ζητήστε όπου χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις.
* Kάντε ένα διάλλειμα λίγων λεπτών, στη μέση της ημέρας. Ξεσφίξτε τη γραβάτα σας, χαλαρώστε, και κάντε για λίγα λεπτά ΤΙΠΟΤΑ. Πάρτε βαθιές αναπνοές.
Επιπλέον, στην περίπτωση που είστε προιστάμενος:
* Καλλιεργείστε την έννοια της ομαδικότητας και την ευγενή άμυλα ανάμεσα στα μέλη της ομάδας σας
* Λάβετε υπόψη σας τις ατομικές διαφορές, π.χ. κάποιοι άνθρωποι αποδίδουν τα βέλτιστα υπό καθεστός πίεσης, άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να οργανώσουν τη δουλειά τους.
* Φροντίστε να υπάρχει ενημέρωση όταν γίνονται αλλαγές στη δομή της εταιρίας. Έτσι περιορίζετε τυχόν ανησυχίες και ανασφάλειες.
* Κάντε ανάθεση αρμοδιοτήτων όταν χρειάζεται, και ελέγξτε το αποτέλεσμα. Να θυμάστε όμως: κανείς δεν είναι πιστό αντίγραφό σας.
* Μεριμνείστε για καλές συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος (θόρυβος, εξαερισμός, φωτισμός, θερμοκρασία κ.λπ.)
Να θυμάστε ότι κανείς σε οποιοδήποτε τομέα, σε οποιαδήποτε επιχείρηση, σε οποιαδήποτε θέση δεν είναι ανεπηρέαστος από το άγχος!
(*) H Μ. Αυγενή (BSc,MBA) είναι σύμβουλος επιχειρήσεων και εισηγήτρια επαγγελματικών- επιχειρησιακών σεμιναρίων.